• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Cola Light

2007.08.15. /
A Cola Light messze nem olyan egészséges ital, mint ahogyan azt a sportszponzorálások sugallják. Inkább egy aggodalomra okot adó koktél: idegmérgek és potenciálisan rákkeltő anyagok egyvelege.

 

Összetevők: víz, szén-dioxid, színezék: karamell, édesítőszerek: nátrium-ciklamát, aceszulfám-K és aszpartám, savanyúságot szabályozó anyagok: nátrium-citrát, foszforsav és citromsav, aromák, koffein, tartósítószer: nátrium-benzoát.

Az angol Diet Coke címkéjén a The Ecologist cikke szerint az E 150d jelű ammónium-szulfitos karamell szerepel, míg a magyar Cola Light-on csak „karamell"-t tüntettek fel.

Élelmiszerbiztonsági szakértőnk szerint: „ha csak karamellt írnak, akkor az az E 150a kell legyen, mert az előírás szerint vagy az E-számot vagy a nevét kell feltüntetni. Ugyanakkor nem valószínű, hogy országonként különböző recept alapján készülne a kóla, ha meg így van, akkor akár sumákság is lehet ez a karamell jelölés." A táblázatban ezért hagytuk benne az ammónium-szulfitos karamell leírását. [- a szerk.]

A Cola Light-ot, másnéven Diet Coke-ot 1982 júliusában mutatták be az Egyesült Államokban, azóta pedig világszerte a negyedik leggyakrabban fogyasztott szénsavas üdítőitallá vált.

Amellett, hogy a világ cukorfóbiás fogyasztóinak egyes számú választása, a Coca-Cola a leghosszabb ideje (1974 óta) vállalati partnere a FIFÁ-nak (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség). A cég 1998-ban egyedülálló, nyolc éves szponzori szerződést írt alá a FIFÁ-val, amelynek keretében nemcsak a rangos Világbajnokságot, hanem a Női Világbajnokságot, a Szövetségi Bajnokságot, több ifjúsági bajnokságot és az elkövetkező Word Cup Trophy Trip-et is támogatja. Ez utóbbi a Világbajnokság Kupáját viszi turnéra a világ több városába.

A Coca-Cola 2005-ben 2022-ig meghosszabbította szponzori szerződését a FIFA-val. Ez a lépés a cég elnök-vezérigazgatóját E. Neville Isdell-t arra az abszurd kijelentésre sarkallta, miszerint a Coke ismételt elköteleződése a világ legnépszerűbb sportja iránt „új lehetőséget kínál arra, hogy az embereket a futball segítségével közelebb hozhassuk egymáshoz".

Ez a vállalatot rengeteg üdítőitalos doboz és üveg eladásában is segíti. Egy az ACNielsen piackutató cég által készített tanulmány rávilágít arra, hogy a Coca-Cola márka világszinten vezető pozíciót foglal el az üdítőitalok között, 15 milliárd dollár fölötti éves forgalmat valósít meg. A Coca-Cola és a Cola Light (Diet Coke) is több mint évi 1-1 milliárd dolláros bevételt biztosít. Öt országban - az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban, Kanadában és Brazíliában - többet nyakalnak az állítólagosan egészséges, cukormentes kóla alternatívából, mint bárhol máshol a világon.

Az agresszív reklám kampányok, mint a FIFA szponzorálás és az okos rímek, mint az „Always Coca-Cola" (nálunk „Mindig Coca-Cola") segítségével a Coca-Cola befészkeli magát a tudatalattinkba. De mielőtt fogjuk magunkat, és az idei egyik kólás eseményén mosolyogva a barna italért nyúlunk, gondoljunk át pontosan, mi is az, amit magunkba töltünk.

Bár a Cola-Light-ot sokan a sporttal és az egészséggel kapcsolják össze, valójában idegméregként ható, potenciálisan rákkeltő, nagy intenzitású édesítőszerek (aszpartám és aceszulfám-K), fog- és csontromboló savak (foszforsav), DNS-károsító színezőanyagok (ammónium-szulfitos karamell), pszichikai függőséget okozó koffein, illetve további meg nem nevezett „ízesítőanyagok" az aggasztó elegye.

Nátrium-benzoátot is tartalmaz, amely erős savak jelenléte mellett - ilyen például a citromsav, ami a termékben ugyancsak megtalálható - rákkeltő benzollá (lásd alább) bomlik.

Az üdítőital-gyártók már a kilencvenes évek óta ismerik ezt a kémiai hatást, mivel azonban a szabályozó hatóságok eddig semmiféle kényszerítő intézkedéssel nem befolyásolták a cégeket az általuk alkalmazott recept módosítására, annak érdekében, hogy megelőzzék a benzol keletkezését, a cégek továbbra is folytatják a benzoátok és a savak keverését.

Ironikus, hogy a normál italokban alkalmazott magas fruktóztartalmú szirup a fenti reakciós folyamatot lelassítani látszik, így a benzol keletkezése leginkább a diétás italokban jelentős probléma.

 

Összetevő

Cél

Ártalmas hatás

Aszpartám

Édesítőszer

Hő hatására valamit a tárolás során könnyen lebomlik idegmérgező összetevőire: fenilalaninra, aspartic-savra és metil-alkoholra. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) szerint az aszpartám kapcsolatba hozható: fejfájással, szédüléssel, egyensúlyvesztéssel, hangulatingadozással, émelygéssel, memória problémákkal, izomgyengeséggel, homályos látással, kimerültséggel, gyengeséggel, bőrkiütéssel, ízületi és izomfájdalmakkal. A legutóbbi bizonyítékok azt mutatják, hogy a napi üdítőital-fogyasztásnak megfelelő mennyiségű aszpartám-bevitel növeli az egyébként ritka, limfómaként ismert agytumor kockázatát.

Aceszulfám-K

Édesítőszer

Állatokban rákot okoz. Az édesítőszer bomlásterméke az acetoacetamid, amelyről patkányoknál, nyulaknál és kutyáknál kimutatták, hogy káros hatással vannak a pajzsmirigyre. Habár általánosságban hozzákeverik az aszpartámhoz, hogy az keserű ízét elfedje, nem készültek tanulmányok arra vonatkozóan, hogy ez a kombináció, valamint annak esetleges melléktermékei mennyire biztonságosak.

Foszforsav

Savasító

A fogzománc károsodásához vezethet, kioldja a kalciumot a csontokból. Azoknak a gyerekeknek, akiknek magas a foszforsav-bevitele, törékenyebbek a csontjaik, továbbá a csonttörések kockázatának növekedésével kell számolniuk egész életük során. A naponta legalább hat pohár (másfél liter) foszforsav-tartalmú üdítőitalt fogyasztó gyerekeknek pedig ötször nagyobb esélyük van arra, hogy a vérük kálcium-szintje alacsony lesz, mint azon társaiknak, akik nem fogyasztanak ilyen italokat.

Citromsav

Savasító

Tartósítószer

Önmagában veszélytelen, bár a fogzománccal szemben kíméletlen lehet. Amennyiben azonban káliummal vagy nátrium-benzoáttal (lásd alább) keverik, a tárolás során, különösen magas hőmérséklet hatására, kedvezhet a rákkeltő benzol kialakulásának.

Koffein

Ízesítőszer

Stimuláló, pszichoaktív vegyület, amely hangulatingadozáshoz, letargiához illetve fejfájáshoz vezethet. A koffein függőséget okoz, és nagyobb arányú bevitele vetélést, koraszülést, illetve gyomorfekélyt és szívgyengeséget okozhat. Az a mennyiség, amit az üdítőitalokhoz kevernek, valójában semmi ízhatást nem eredményez, azonban az ital rendszeres fogyasztása koffeinfüggőséget alakíthat ki. A koffeint fogyasztó gyerekek gyakrabban betegek, panaszkodnak fejfájásra és alvási problémákra, illetve kerülhetnek vashiányos állapotba. 330ml kóla egy csésze kávé koffeintartalmának körülbelül a felét tartalmazza.

Nátrium-benzoát (E211)

Tartósítószer

Az asztmában, rhinitisben illetve csalánkiütésben szenvedők tapasztalhatják, hogy tüneteik benzoát-fogyasztást követően rosszabbodnak. Savas oldatokban (mint például az üdítőitalok) megtörténhet a benzoátok rákkeltő benzollá bomlása. Felmérések szerint az üdítőitalok a biztonságosnak tartott érték negyvenszeresét is tartalmazhatják.

Ammónium-szulfitos karamell (E150d)

Színezőanyag

Előállítása során cukrot, ammóniát és szulfittartalmú vegyületeket melegítenek. A cukor esetenként génmanipulált kukoricából származik. Az ammónia mindenfajta érintkezés esetén mérgező, így az ammóniát felhasználó karamellizálás génkárosodáshoz, növekedéslassuláshoz, a belek és vesék megnagyobbodásához és a B-vitamin leépítéséhez vezethet. A színezőanyagot ez idáig nem vizsgálták annak rákkeltő és reproduktív mérgező hatásait tekintve.

A terjedelemi korlátok nem tették lehetővé a referenciák teljes felsorolását, azonban megjegyzendő, hogy a fenti adatokat orvosi, tudományos és kereskedelmi folyóiratokban kiadott tanulmányokból és jelentésekből, továbbá államilag támogatott adatbázisokból (például: US National Library of Medicine) és a Biztonsági Adatlapból (Material Safety Data Sheet) merítettük.

 

A Diet Coke másnéven...

Amennyiben cukormentes kólát vásárolunk, szükségszerű lehet a felhasznált összetevők gondos tanulmányozása. Az elmúlt évek során a Cola Light előállításához különböző mesterséges édesítőszereket és ízesítéseket (vanília, citrom, lime és cseresznye) használó recepteket kreáltak. Az összetevők nevét illetve szövegezését a helyi jelölési szabályozások és a fogyasztók preferenciája alapján alakították. Amit Angliában például Diet Coke-ként isznak, az máshol Coca-Cola Zero néven ismert. 149 országból 46-ban, ahol a Diet Coke nem kívánatos mellékértelemmel bírna, az ital Coca-Cola Light-ként ismert.

 

Megjelent a The Ecologist 2006. július-augusztusi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Csete Paula.

Képek [cc] Rafael Nogueira, Tiffany Babylon

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében