• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A biotermékek ára kevésbé emelkedik

2008.06.13. /
Az egészséges táplálkozást szolgáló biotermékek ára kevésbé emelkedik, mint a nagyüzemi módon előállított zöldségeké, tejtermékeké, ezért terjedésük felgyorsulhat.

Szilágyi Ákos, a Nyitott Kert Alapítvány ügyvezetője elmondta: a világban tapasztalható élelmiszerár-robbanás jórészt a dráguló energia és az egyre többe kerülő kemikáliák számlájára írható. A vegyszermentesen, hagyományos módon termesztett növényeket ez kevésbé érinti, igaz, eleve jóval több kézi munkaerőre van szükség ehhez az ágazathoz. Éppen a magas munkaerőigény miatt a biotermékek ára most legalább 50%-kal magasabb, ami eddig sok fogyasztót elriasztott a vásárlástól.

A növekvő energiaárak miatt azonban ez az arány a jövőben változhat. Ráadásul mind többen ismerik fel, hogy egészségünk jórészt a megfelelő táplálkozás függvénye, s ezért szívesen állnak át - ahogy pénztárcájuk engedi - a vegyszermentes zöldség és gyümölcs fogyasztására.

Az országban hozzávetően 2000-en foglalkoznak biotermesztéssel körülbelül 150 ezer hektáron. A termékek döntő hányada azonban egyelőre exportra kerül, külföldön ugyanis magas áron is szinte korlátlan mennyiségben el lehet adni a kemikáliáktól mentes zöldséget, tejterméket.

 

 

Bionap Babaton

A Nyitott Kert Alapítvány szervezésében vasárnap a Szent István Egyetem Babat-pusztai tanüzemében Országos Bionap lesz. A városiasodott ember és a természeti táj közötti harmonikus kapcsolat ápolásának jegyében szakemberek tartanak előadásokat a bioélelmiszerekről, lesz kóstoló és különféle kulturális programok. A gyerekek népi hagyományokon nyugvó játékokat tanulhatnak, lesz családi lovasprogram és szekerezés is.

Program >>>

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Nyitott Kert Alapítvány

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében