• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Betiltott vegyszermaradványt találtak zöldségekben

2010.06.18. /
Nyári zöldség-gyümölcsteszt alkalmával egy itthon forgalomba hozott paradicsomban és uborkában olyan veszélyes anyagot talált a Levegő Munkacsoport, amelyet 2008-ban betiltott az Európai Unió.

A civil szervezet június elején megvizsgálta, hogy az áruházláncok polcain megjelenő zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak-e veszélyesnek minősített vegyszermaradékokat. A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében (az egyik áruházban epret nem árultak), majd ezeket egy holland laboratórium vizsgálta meg. 

A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. A procimidont az USA Környezetvédelmi Ügynöksége lehetséges emberi rákkeltőként sorolta be. A hatóanyagot továbbá az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült az EU hormonrendszer károsító anyagokat tartalmazó listájára is.

A 14 vizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem talált szermaradékot a laboratórium. Egy budapesti áruházban vásárolt - és a szóbeli tájékoztatás szerint hazai termesztésű - paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat, többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagot is. Ezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt fürtös uborkában is.

A Levegő Munkacsoport arra kéri a szupermarketláncokat, hogy nyugat-európai mintára tegyenek önkéntes intézkedéseket a szennyezett termékek forgalmazásának megszüntetésére, és feltétlenül tartsák, illetve tartassák be beszállítóikkal a hatályos előírásokat. A 2010. június 7-től hatályos új uniós szabályok szerint a korábbinál sokkal szigorúbb határértékek érvényesek a zöldség- és gyümölcstermékekre, ezért az áruházaknak fokozottan figyelniük kell beszerzéseikre. A civil szervezet által megvizsgált mintákra még nem vonatkoztak ezek a szigorúbb határértékek (mivel azokat még a jogszabály hatályba lépése előtt szerezték be), de figyelmeztető lehet, hogy a szennyezettnek mért paradicsommintában az új határérték 7,5-szerese volt a vegyszermaradék-szint.

Egy másik uniós előírás értelmében Növényvédelmi Akciótervnek kell készülnie 2012-ig minden tagállamban. A Levegő Munkacsoport szorgalmazza, hogy a vidékfejlesztési tárca fokozott súllyal vegye figyelembe a zöld szervezetek javaslatait a terv kidolgozásában, hisz annak célja a növényvédő szerek jelentette egészségügyi és környezeti kockázatok csökkentése.

 

A Levegő Munkacsoport méréseit a Növényvédőszer Akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) nevű nemzetközi civil szervezet finanszírozta.

Forrás: Levegő Munkacsoport

Kép [cc]

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében