fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Chips, sültkrumpli, glicidamid

| Tudatos Vásárló

Rákkeltő anyag, glicidamid van a sült krumpliban és a chipsben német kutatók szerint.

Rákkeltő anyagot, glicidamidot tartalmaz német tudósok
kutatási eredményei szerint a sült krumpli és a chips. Az anyag a hevítés során
válik ki a szénhidrátban gazdag élelmiszerekből, és sokkal veszélyesebb
rákkeltő, mint a hat éve a sült krumpliból kimutatott akrilamid – ismertették a
müncheni egyetem munkatársai vizsgálódásaik eredményeit a Journal of
Agricultural and Food Chemistry
című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Nagy visszhangja volt annak idején, hogy a sült ételekből
kimutatták a rákkeltő akrilamidot. Miután ezt az anyagot a máj a még
fokozottabban rákkeltő glicidamidra bontja le, a kutatók korábban is
gyanították, hogy glicidamid önállóan is keletkezik az élelmiszerek
hevítésekor.

Noha nagyon kis mennyiségben fordul elő – a kutatás szerint 0,3-1,5
mikrogrammot tartalmaz egy kilogramm sült krumpli, illetve chips – már a
legkisebb glicidamid mennyiség is képes megváltoztatni az emlősök sejtjeinek
genotípusát.

Az sem mindegy, milyen olajban, s meddig sütjük a krumplit:
az egyébként szívbarát, egészségesnek elkönyvelt telítetlen zsírsavakban –
például napraforgóolajban – sült adagokból sok glicidamidot mutattak ki a
kísérletek során. Jóval alacsonyabb volt a glicidamid koncentrátum telített
zsírsavak – például pálmaolaj – használata esetén, igaz, ezek a zsírsavak
megnövelik a szívbetegségek és a keringési zavarok, illetve a cukorbetegség
kialakulásának kockázatát.

A kutatók azt tanácsolják, ha napraforgóolajban is, de
legfeljebb 175 fokon, s lehetőleg rövid ideig süssünk, mert így a tudomány
jelenlegi állása szerint még elviselhető határon belül marad az akrilamid – s
vele együtt a glicidamid – káros hatása.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] dangermain

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok