fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Borsóhajtást reggelire

| Tudatos Vásárló

Tavasszal, még a zöldségszezon beindulása előtt, nehéz helyzetben van, aki hazai termesztésű zöldféléből szeretné C-vitamin szükségletét fedezni. A csíráztatás közkedvelt megoldás erre a problémára, azonban létezik egy, talán még ízletesebb vitaminforrás, amely külföldön – főleg Ázsiában – különösen népszerű: a borsóhajtás.

Támogass 1%-kal, és mi kiderítjük, megmérjük, megírjuk!

Íze, mint a borsóé, de felhasználás szempontjából még sokoldalúbb: krémleves, mártás, saláta, készülhet belőle, de vajas kenyérrel fogyasztva, vagy wokban sült zöldségekre dobva is kiváló eledel.

Gazdag A- és C-vitamin-, folsav- és fehérjetartalma miatt remek ellenszer a tavaszi fáradságra. Hazai piacokon nemigen találkozunk vele, úgyhogy, ha szeretnénk megkóstolni, legegyszerűbb, ha mi magunk termesztjük, ahogy azt többek között egy brit és egy magyar blogger is megtette.

Nagyon egyszerű, kezdők is nyugodtan próbálják ki! A növénykék a teraszon, balkonon, vagy a konyhában is nevelgethetők, mindössze ültetőedényt (balkonládát, cserepet, vagy faládát), termőföldet, és a vetőmagot kell beszereznünk. Utóbbit érdemes bioboltban megvenni.

Fajtától és körülményektől függően 2-4 hét alatt megnő a borsóhajtás akkorára, hogy szüretelni lehessen. Ha a legalsó levélkék fölött vágjuk le, újra megnő a hajtás. A földet ne dobjuk ki, ha már nem akarjuk folytatni a termesztést – kiváló talaj lesz más növényeknek.

 A borsóhajtás növesztésének lépései:

  1. Áztassuk be a borsószemeket 24 órára. Ez akár el is maradhat, áztatás nélkül is kihajt, de lényegesen meggyorsítja a csírázás folyamatát.
  2. 6-9 cm vastagon szórjunk földet az edénybe. Mindenképpen olyan magas falú edény válasszunk, hogy a földréteg kicsivel a pereme alatt érjen véget.
  3. Kicsit nyomkodjuk le, tömörítsük a termőföldet, majd öntözzük meg, hogy a szemek nedves talajba kerüljenek.
  4. Szórjuk meg a vetőmaggal, jó sűrűn is lehet. Nem baj, ha a szemek közel kerülnek egymáshoz, hisz úgyis hajtásnak termesztjük.
  5. Újra öntözzük meg, és tegyük meleg helyre. Melegebb környezetben gyakrabban (naponta kell öntözni), viszont hamarabb kinő, hűvösebben beéri a kétnapi öntözéssel is. Ha úgy látjuk, száraz a föld, mindenképp locsoljuk meg.
  6. Végül nincs más teendőnk, mint várni a hajtásokat! Borsóhajtás-receptek itt!

Forrás: Verticalveg.org.uk

Kép: bbc.co.uk

 

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok