fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A bionövényekben több a vitamin és az ásványianyag

| Diospatonyi Ildikó

Ha már többet fizetünk a bio zöldségekért és gyümölcsökért, jó lenne tudni, tényleg jobban járunk-e velük. A viták ellenére biztosnak tűnik, több ásványi anyaghoz és vitaminhoz jutunk, ha biót eszünk.

Fajtától, érettségi állapottól, évjárattól, talajviszonyoktól, a szüretelés időpontjától és sok minden mástól függ, hogy a zöldségek és a gyümölcsök mennyire értékesek szervezetünknek. A szakzsargon szerint eltérő „beltartalmi tulajdonságokkal” rendelkeznek. Kérdés, hogy a beltartalmat tekintve hogy állnak a bionövények a versenyben. A biohívők szerint az ökológiai gazdálkodásban a növény fejlődése a megfelelő ideig tart, ami előnyös a tápanyagok beépülése szempontjából. Ezért az ökoterményekben több tápanyag van, és alacsonyabb nedvességtartalmuk miatt hosszabb ideig tárolhatók. De mit mond erről a tudomány?

2009-ben nagy vihart kavart és a biogazdák nemzetközi tiltakozását is kiváltotta a brit élelmiszer-biztonsági hatóság (Food Standards Agency) tanulmánya, amely szerint bár a biotermények jóval kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, beltartalmi értékük nem magasabb, mint a többié. Utóbbi állításukat számos eredmény cáfolja.

Ugyanabban az évben zárult például a QLIF (Quality Low Input Food) elnevezésű ötéves európai uniós kutatás, amely több országban kutakodva azt állapította meg, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó termények vitamin- és antioxidáns-tartalma kedvezőbb, mint versenytársaié.

A biókban ráadásul jóval kevesebb nehézfémet és növényvédőszer-maradványt találtak. A projekt részeként a Newcastle-i Egyetem kutatói mintagazdaságukat két részre osztották. Az egyik részben hagyományos, a másikban ökológiai gazdálkodást folytattak, így lehetőségük nyílt a két termesztési módszert azonos talajtani és földrajzi adottságok között összehasonlítani. Az így termesztett biozöldségekben és -gyümölcsökben körülbelül negyven százalékkal több antioxidánst mutattak ki, illetve magasabb volt az ásványianyag- (vas, réz, cink) és C-vitamin-tartalmuk.

Az eredménynek voltak már előzményei. Egy 1993-as tanulmány a bio fejes salátáról, fejes káposztáról, sárgarépáról, spenótról megállapította, hogy magnézium-, foszfor- és vastartalma magasabb, mint a hagyományos terményeké. Többen is mértek magasabb C-vitamin-tartalmat is a bioterményekben (fejes salátában, spenótban, fejes káposztában, paradicsomban és almában). Magyar kutatások pedig a biolevek magasabb ásványianyag-tartalmáról számoltak be.

Úgy tűnik tehát, nem csak hit kérdése, hogy a bionövények fogyasztása egészségesebb. Valóban megérik a pénzüket.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 18. számában.

Kép [cc] justinknol

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok