fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Biokonzultáció: szólj bele te is!

| Tudatos Vásárló

Az Európai Bizottság ösztönözni szeretné a biogazdálkodást Európában és szeretné fellendíteni a keresletet a biotermékek iránt. A témában a magyarok véleményét is várják.

Az Unióban vásárolt élelmiszerek két százalékának van ökológiai tanúsítványa, és 200 ezer gazdaság – az összes termelőüzem 2 százaléka – folytat biogazdálkodást. Jelenleg az élelmiszereket csak akkor lehet biotermékként forgalmazni, ha azok mezőgazdasági eredetű összetevői legalább 95 százalékban biogazdálkodásból származnak. A gazdálkodóknak ahhoz, hogy tevékenységük ökológiai termelésnek minősüljön, kerülniük vagy drasztikusan csökkenteniük kell a szintetikus vegyszerek, például a műtrágyák, rovarirtók, adalékanyagok és a gyógyászati készítmények használatát.

Azok az importált élelmiszerek, amelyeket a származási országban biotermékként forgalmaznak csak akkor minősíthetők az Unióban biotermékeknek, ha a termelő ország biogazdálkodásra vonatkozó szabályait és tanúsító szerveit az EU a saját normáival egyenértékűnek, illetve saját normáinak megfelelőnek ismeri el. Az uniós ökológiai logón a gyártóknak fel kell tüntetniük a tanúsítást végző szerv nyilvántartási számát és a bioélelmiszer előállításának utolsó láncszemét jelentő termelő, gyártó, feldolgozó vagy forgalmazó nevét is. Az uniós logó kiegészítéseképpen nemzeti tanúsítási rendszerek védjegyeit is el lehet helyezni a terméken.

A bizottság most azt tanulmányozza, miként lehetne javítani a biogazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat, és hogyan lehetne még jobban fellendíteni a biotermékek iránti keresletet. A folyamat részeként szeretnék kikérni a polgárok véleményét arról,

  • hogyan lehetne egyszerűsíteni a szabályokat úgy, hogy ez ne menjen az előírások színvonalának rovására.
  • hogyan lehet gondoskodni arról, hogy – a szabályok által tiltott – géntechnológiával módosított szervezetek véletlenül se kerüljenek be a bio-élelmiszerláncba.
  • népszerűsíti-e az ökotermékeket a címkézés (különösen az európai logó, melyet immár minden olyan bioterméken fel kell tüntetni, amelyet az EU-ban állítottak elő).
  • kell-e aktualizálnia a Bizottságnak az ökológiai gazdálkodásról szóló 2004-es cselekvési tervét.
  • szükség van-e a csalások megelőzését szolgáló ellenőrzések szigorítására.
  • hogyan lehet orvosolni a hatályos behozatali szabályok hiányosságait.

Az online konzultáció április 10-ig tart, további információ és a kérdőív  itt  érhető el. A bizottság a beérkezett válaszok és észrevételek figyelembe vételével dönt majd arról, hogy milyen lépéseket érdemes tennie. A tervek szerint a testület az év végén terjeszti elő javaslatait a szabályozás módosításáról.

Forrás: Európai Bizottság

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok