| Pat Thomas, The Ecologist
Beszédes címkék: Flora pro.activ
Az ételeknek elvileg a javunkat kellene szolgálniuk – így aztán sokunk elhiszi azt is, hogy a funkcionális élelmiszerek, így például a koleszterinszint-csökkentő margarin is „jó dolog”. De tényleg az?
Mindenki az egészségesebbet keresi, ezért egyre többen
fordulunk a funkcionális ételek és italok – vagy ahogy ezen a területen nevezik
őket a gyógyhatású élelmiszerek, azaz nutriceutikumok -, mint például a
koleszterinszint-csökkentő margarin, a Flora pro.activ felé, hogy ezekkel
egészítsük ki étrendünket.
A Flora pro.activ nagy százalékban tartalmaz növényi alapú
olajokat, azaz növényi szterolokat, amelyekről orvosi kutatások kimutatták,
hogy csökkentik a „rossz” vagyis alacsony sűrűségű, artériánkat elzáró lipoprotein
(LDL) koleszterin szintjét.
A szterolok olyan vegyületcsoporthoz tartoznak, amelynek
tagjai az ösztradiol, egyéb szteroid hormonok, a D-vitamin (kolekalciferol) és a
koleszterin is (érdemes megfigyelni, hogy mindegyik vegyület „-ol”-ra végződik,
ami a hasonló kémiai szerkezetre utal [angolul a koleszterin „cholesterol” – a
ford.]). Egy átlagos nyugati étrend igen kevés növényi szterolt tartalmaz,
körülbelül napi 250-500mg-ot. Ebben a mennyiségben úgy tűnik, hogy nincsenek
nagy hatással a koleszterinszintre. Nagyobb mennyiségben, rendszeres bevitel
mellett azonban csökkentik a koleszterin bélből való felszívódását, és ezzel
együtt jár a vér koleszterinszintjének csökkenése.
A szterolok előnyei első pillantásra meggyőzőek. Naponta
körülbelül 3 gramm képes néhány hét alatt csökkenteni az LDL koleszterinszintet,
átlagosan 14%-kal – ez több, mint amennyi egyszerű diétával elérhető. Ha
azonban a növényi szteroloknak kizárólag a koleszterinszintet csökkentő
hatására koncentrálunk, akkor lehet, hogy átsiklunk néhány probléma felett,
amely használatukból adódhat.
Hormonok
A növényi szterolok olyan növényi olajokból nyerhetőek,
mint a szója, a repce és a napraforgó (így van a Flora esetében), de származhatnak
a cellulózgyártás melléktermékéből is. Ez utóbbi ugyan alapvetően jóval mérgezőbb
lehet, de ahogy nő a kereslet a szterol mint adalékanyag iránt, egyre több
élelmiszergyártó választja ezt az alapanyagot.
Így vagy úgy, a kencénkben lévő szterolok nem természetes
formájukban vannak jelen. Mivel közvetlenül nem oldódnak olajokban és zsírban,
a szterolokat először hidrogénezik, aztán észterezik más zsírsavakkal
(általában repcemag-olajjal), hogy jobban elkeveredjenek a kencében.
Érdemes foglalkozni a szterolok hormonszerű hatásaival.
Nem sokkal azelőtt, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food
and Drug Administration, FDA) először engedélyezte a szterolok használatát élelmiszerekben,
egy 1998-as svéd tanulmány dermesztő, de igazából nagyrészt figyelmen kívül
hagyott megfigyelést tett, amely szerint „további vizsgálatok szükségesek a [szterolok]
fitoösztrogén és endokrin hatását, illetve a fejlődésben lévő gyermekekre,
különös tekintettel a fiúk későbbi termékenységére gyakorolt hatásait illetően”.
Az embereken végzett vizsgálatok még mindig váratnak
magukra, és a rendszeres fogyasztás során kialakuló lehetséges hormonális
hatásokat vizsgáló kutatások is elmaradtak. A szterolok támogatói azt állítják
– nagyrészt állatkísérletek eredményeiből következtetve -, hogy a növényi
szterolok ösztrogénszerű hatása gyenge és jelentéktelen.
Még 1975-ben azonban egy kutatás szerkezeti hasonlóságot
fedezett fel a növényi szterolok és egy másik „gyenge” ösztrogénféle, a
terhesség alatt előforduló reggeli émelygés ellen alkalmazott dietil-stilbösztrol
(DES – szintetikus ösztrogén) között, amit születési rendellenességekkel és a női
szaporítószervek rákos elváltozásaival is összefüggésbe hoztak. A kísérleti
laborokban használt és a természetben is előforduló növényi szterolokról is bebizonyosodott,
hogy az állatok esetében a mell rákos sejtjeinek növekedését idézik elő, s
megváltoztatják a nemi hormonok szintjét. A papírgyárak alatti folyószakaszokon
élő halakról gyakran bebizonyosodik, hogy a vízbe kerülő szteroltartalmú
melléktermékek hatására nemet váltanak.
Mivel sok a bizonytalanság az emberi szervezetre gyakorolt
ösztrogénszerű hatásával kapcsolatban, a Flora és más szteroltartalmú termékek csomagolásán
kötelező figyelmeztetni a fogyasztókat, hogy „terhes illetve szoptató
kismamáknak és kisgyermekeknek nem ajánlott”, illetve hogy nem javasolt napi 3g
növényi szterolnál többet bevinni a szervezetbe (ez a Flora pro.activ esetében
napi három 20 grammos adagot jelent).
Egy másik jelentős és nagyságrendileg jellemezhető gond a
növényi szterolokkal kapcsolatban, hogy csökkentik néhány létfontosságú,
zsírban oldódó vitamin felszívódását, különösen a béta-karotinét. Bár több
gyümölcs és zöldség fogyasztásával ellensúlyozhatjuk ezt, a nagy mennyiségű
gyümölcs és zöldség fogyasztás azonban önmagában is csökkenti a
koleszterinszintet, így viszont feleslegessé válik a koleszterin-szintet
csökkentő funkcionális élelmiszerek, jelesül a Flora pro.activ használata!
Említésre méltó, hogy a Flora pro.activ extra adag béta karotint, E- és
D-vitamint is tartalmaz, de ez nem valamiféle egészségünket óvó ráadás, hanem
az aktív összetevők vitaminkiürítő hatásának ellensúlyozása.
Nincs megoldás
Bár a növényi
szteroloknak van néhány előnye, mégis úgy tűnik, hosszú távon semmire nem kínálnak
megoldást, fogyasztásuk pedig semmivel sem járul hozzá a valóban egészséges
étkezéshez. A növényi szterolok bevitelét az összes szteroltartalmú élelmiszer
fogyasztásának fényében kell értékelnünk – figyelembe véve például a kukorica,
búza, rozs, zab, az olívaolaj, a sör és a bourbon whiskey, vagy az olyan nutriceutikumok,
mint a szója, esetleg az egyre nagyobb választékban kapható gyógyhatású
készítmények, így vad yamból, fűrészpálmából, afrikai szilvafa kéregből
(pygeum), ördögköröm gyökérből, a gingko bilobából, a panax és a szibériai ginzengből
készült készítmények fogyasztását – ezek mindegyike ugyanis részben növényi
szteroltartalmának köszönheti jótékony hatását.
Mivel a szterolok egyre több élelmiszerben megtalálhatóak,
a véletlen túladagolás előfordulásának esélyei – és az ezzel járó egészségügyi
problémák – egyre nagyobbak.
Szterolforrások
A Flora pro.activot használva hatékonyabban csökkenthetjük
a koleszterinszintünket, mint amennyire a diétás értrend önmagában képes, de
nem jobban, mint amit egészséges diéta és rendszeres mozgás segítségével elérhetünk.
Ráadásul az étkezési szokások megváltoztatása és a testmozgás hatása hosszú
távú, ezzel szemben a növényi szterolok hatása csak addig tart, amíg
fogyasztjuk őket. Amint valaki abbahagyja a Flora pro.activ fogyasztását, koleszterinértékei
visszaállnak a korábbi szintre.
Az ember szervezetében soha nem lép fel szterolhiány, kis
odafigyeléssel és helyes étrenddel mindannyian hozzájuthatunk a megfelelő
növényi szterolmennyiséghez. 100 gramm friss zöldség átlagosan 5 és 40 milligramm
között tartalmaz növényi szterolokat. Ugyanennyi friss gyümölcsben 2-30 milligrammnyit
találunk. A szterolban leggazdagabb források a dió és mogyorófélék, valamint a
magok. A csírázó magvak 100 grammonként akár 120 milligramm növényi szterolt is
tartalmazhatnak.
Szterol és szterin: a két kifejezés ugyanazt az anyagot jelöli. Az angol termékcímkén szterol, a magyaron szterin szerepel. Mindkét kifejezés használható, a szterol kémiai értelemben korrektebb (ezért cikkünkben végig ezt használtuk). (A szerk.)
A szterolok gyümölcsökben és zöldségekben való
előfordulása bizonyítékul szolgálhat arra, amit sok táplálkozási szakember évek
óta bizonygat, miszerint a nagy mennyiségű növény és mag fogyasztásával járó
vadászó-gyűjtögető életmód étrendje az, amit az egészséges embereknek valójában
be kellene tartania.
Flora pro.activ
margarin (az Unilever
terméke)
Összetevők: víz,
növényi olajok és zsírok, növényi szterin észter (12,5%), módosított
tápióka keményítő, étkezési só (0,6%), írópor, emulgeáló szerek (zsírsavak mono -és
digliceridjei, napraforgó
lecitin), tartósítószer (Kálium-szorbát),
savanyúságot szabályozó (citromsav),
E-vitamin, aroma, B6-vitamin, folsav, színezék (Béta-karotin), A, D, B12
vitaminok.
Név |
Funkció |
Káros mellékhatások |
Egyéb |
Növényi olaj |
alapanyag |
A legtöbb növényi olaj, |
A címkén szereplő leírás,
|
Növényi szterol-észterek |
koleszterinszint-csökkentő |
Megzavarja a zsírban oldódó |
|
Módosított tápióka |
térfogatnövelő, |
|
A módosított étkezési
(Ld. még E-szám |
emulgeálószerek |
|
A margarin olaj és víz |
|
Aroma |
ízesítő anyag |
Ugyanazokat az |
Az ízanyagok több |
Vukics Viktória, a TudatosVásárló.hu gyógyszerész
szakértőjének megjegyzései a cikkhez:
- A cikk állításával ellentétben, igenis történtek vizsgálatok
a fitoszterolok mellékhatásait (hormonhatás stb.) illetően. Nagyon sok vizsgálat
zajlott, állat- és emberkísérletek egyaránt. Az egyik, 2003-ban publikált humán
vizsgálatban 180 ember egy éven át naponta fogyasztott szteroldús margarint.
Nem találtak semmi káros hatást. Bár ezt a vizsgálatot egy érdekelt fél, az
Unilever támogatta, nem hiszem, hogy az eredmények kétségbe vonhatóak lennének.
Sajnos, mivel ezek a vizsgálatok emberi erőforrás-igényük miatt rendkívül drágák,
finanszírozásukat csak a nagy cégek engedhetik meg maguknak. - Az eredmények viszont csak 35-64 év közötti egészséges önkéntesekre
vonatkoznak, tehát az nem bizonyított, hogy gyerekekre, várandósokra nem káros
a szteroldús margarin! - Véleményem szerint az első választás természetesen az egészséges
táplálkozás, vagyis a túlzott koleszterin-fogyasztás kerülése. De ha mar megvan
a baj (és a magyar felnőtt lakosság nagy része túlsúlyos, egészségtelenül táplálkozik
stb.), a szteroldús margarin fogyasztása segítség lehet, mert bizonyítottan csökkenti
a koleszterinszintet, és ezáltal több szív- és érrendszeri megbetegedés
kialakulásának valószínűségét. - Bár Egészséges?
táplálkozás – táplálék-kiegészítők c. cikkünkben erősen kritizáltunk bizonyos
funkcionális élelmiszereket, nem hiszem, hogy általánosítani lehetne. Inkább a
korlátokra kell felhívni a figyelmet: koleszterinbetegek és egészségtelenül táplálkozók
fogyaszthatnak szteroldús margarint kiegészítő terápiaként (annyival is
kevesebb gyógyszerre van szükség – persze ha erről az orvos is tud, és a beteg
rendszeresen jár kontrollra), de mások ne használják a terméket felelőtlenül
megelőzésre. Gyerekeknek pláne miért lenne rá szükségük? Persze a legjobb az
lenne, hangsúlyozom, ha mindenki egészségesen táplálkozna…
A The
Ecologist 2006. november-decemberi számában megjelent cikk fordítása.
Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Németh
István.