fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Amit az A-vitaminról tudni kellene

| Tudatos Vásárló

A túlzott A-vitamin bevitel fejfájáshoz, hányingerhez, krónikus túladagolása pedig májkárosodáshoz, pikkelyes bőr kialakulásához vezethet, de még a csontsűrűség csökkenésével mutatott összefüggés sem zárható ki. Mit kell még tudni az A-vitaminról?

Az epidemiológiai vizsgálatok szerint az átlagos napi A-vitamin bevitel körülbelül 1,5-2 mg. Ez a mennyiség többnyire élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel kerül a szervezetbe.

A különböző ránctalanító krémeket többek között az A-vitamin (retinol) „bőrfiatalító” hatásával népszerűsítik, de azt kevesen tudják, hogy a kozmetikai termékekből felszívódó retinol hozzáadódik a táplálkozás során bevitt mennyiséghez.

A felnőttekre vonatkozó tolerálható felső beviteli érték 3 mg retinol ekvivalens/nap, de ez nem mindenkire egyformán vonatkozik. Az Élelmiszerek Tudományos Bizottsága (SCF) által javasolt felső beviteli érték a menopauzán átesett, fokozott csontritkulási és –törési kockázattal bíró nők számára 1,5 mg/nap.

Mivel éppen ez a korosztály a legfőbb célcsoportja a „bőrfiatalító” termékcsaládoknak, a német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) azt javasolja, hogy korlátozzák az arc- és kézápolási termékek retinol-tartalmát.

Forrás: http://www.bfr.bund.de/cm/349/vitamin-a-intake-via-cosmetic-products-should-be-restricted.pdf

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok