fbpx

| Tudatos Vásárló

Amerikai élelmiszermérnök leleplezése az élelmiszer-imitátumokról

A világ teljes epertermése az amerikai eperszükséglet mindössze 5 százalékára lenne elegendő – olvasható a nemrégiben újból kiadott, A leves hazudik c. könyvben. A különbség az élelmiszeriparban használatos, mesterséges aromákkal hidalódik át.

 

Az eperfagylaltok, joghurtok, torták előállításához eperaromát alkalmaznak, amely egy ausztrál fa fűrészporából készül. De másképpen is lehet imitálni ezt a gyümölcsöt: némi vörös áfonyát különféle aromák segítségével átképeznek eperré, de cseresznye, őszibarack és narancs is készülhet ily módon – írja Hans-Ulrich Grimm könyvében.

A vörösáfonya ráadásul sokkal jobban bírja a gépi feldolgozást, a sütést és a mélyhűtést, mint a többi gyümölcs. Ha ez az imitátum is drágának bizonyul, akkor szőlőlével vagy céklalével próbálják fenntartani a látszatot – olvasható a Benda Judit által fordított könyvben.

Az élelmiszerlobbi ezt többnyire titkolja, miközben évente eurómilliárdokat költ az álanyagokból készített étel- és italreklámokra.

Az ipar ma mindent felhasznál – a krumplihéjat, a korpát, a kakaóhéjat, a gyümölcspréselés maradékát és más gyártási hulladékot – és mindent átalakít. Egy amerikai élelmiszermérnök sovány tejporból, zselatinból, vízből és festékből tökéletes tükörtojást sütött serpenyőben.

A szerző szerint elképesztő kísérletek alanyai ma a világ fogyasztói: madártollból bonbon vagy péksütemény készíthető, zöldborsóból marcipán. Miközben senki sem merné megtenni, hogy benzin helyett természet azonos benzinaromát és vizet töltsön az autójába, az élelmiszerrel és az emberi szervezettel ezt nap mint nap megteszik a gyártók.

Az ételek szép új világa alcímet viselő kötet élelmiszervegyész szerzője lerántja a leplet az ipar olcsó trükkjeiről és afféle mottóként megjegyzi: „Ha ételeink csak olyanok mintha, olyan az ízük, mintha és olyan az illatuk, mintha, akkor a szervezetünk is csak úgy fog működni, mintha…”

 

A könyvről a Kétezeregy Kiadó oldalán >>>

A könyvről a TudatosVásárló.hu könyvajánlójában >>>

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás