
| Birtalan Ilona Liliána
Az alacsony tejzsír növeli az elhízás esélyét?
A teljes tejből készült tejtermékek egészségesebbek, mint a csökkentett zsírtartalmú termékek – állítja a Harvard Egyetem elismert kutatója.
Walter Willett, a Harvard School of Public Health (HSPH) táplálkozási szakértője szerint az 1950-es, és 60-as évekből származik az a vélekedés, amely szerint összefüggés van a telített zsírok, köztük a tejzsír, bevitele és a magas koleszterinszint, illetve a különböző szívbetegségek kockázata között.
A legújabb eredmények azonban más összefüggésre világítanak rá: az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása nem feltétlenül vezet fogyáshoz. Ennek oka, hogy a telített zsírsavak csökkentését általában megnövelt cukor vagy szénhidrát mennyiséggel ellensúlyozzák, ami nem támogatja a fogyást.
A professzor szerint a magas zsírtartalmú tejtermékek az alacsony zsírtartalmú termékekkel szemben a jóllakottság érzésével ajándékoznak meg bennünket. Másrészt a telített zsírsavak optimálisan hatnak az emésztési és anyagcsere folyamatokra, raktározásra, megfelelően szabályozva ezzel a testsúlyt.
Az alacsony tejzsír paradoxon lényege, hogy azok között, akik csökkentett tejzsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanak, többen szenvednek túlsúlytól, mint azok között, akik a teljes zsírtartalmú tejféléket választják.
Hasonló eredményre jutott másik két tanulmány is. A Journal of Primary Health Care-ben megjelent, 1782 főt vizsgáló svéd tanulmány a teljes tejtermékek és a has körüli elhízás csupán alacsony mértékű összefüggését támasztották alá. Hasonló eredményre jutott egy másik vizsgálat is, amelyet a European Journal of Nutrition publikált, és szintén az alacsony zsírtartalom tömegnövelő hatásait hangsúlyozta.
Forrás: