fbpx

| Birtalan Ilona Liliána

Az alacsony tejzsír növeli az elhízás esélyét?

A teljes tejből készült tejtermékek egészségesebbek, mint a csökkentett zsírtartalmú termékek – állítja a Harvard Egyetem elismert kutatója.

Walter Willett, a Harvard School of Public Health (HSPH) táplálkozási szakértője szerint az 1950-es, és 60-as évekből származik az a vélekedés, amely szerint összefüggés van a telített zsírok, köztük a tejzsír, bevitele és a magas koleszterinszint, illetve a különböző szívbetegségek kockázata között.

 

A legújabb eredmények azonban más összefüggésre világítanak rá: az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása nem feltétlenül vezet fogyáshoz. Ennek oka, hogy a telített zsírsavak csökkentését általában megnövelt cukor vagy szénhidrát mennyiséggel ellensúlyozzák, ami nem támogatja a fogyást.

 

A professzor szerint a magas zsírtartalmú tejtermékek az alacsony zsírtartalmú termékekkel szemben a jóllakottság érzésével ajándékoznak meg bennünket. Másrészt a telített zsírsavak optimálisan hatnak az emésztési és anyagcsere folyamatokra, raktározásra, megfelelően szabályozva ezzel a testsúlyt.

 

Az alacsony tejzsír paradoxon lényege, hogy azok között, akik csökkentett tejzsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanak, többen szenvednek túlsúlytól, mint azok között, akik a teljes zsírtartalmú tejféléket választják.

 

Hasonló eredményre jutott másik két tanulmány is. A Journal of Primary Health Care-ben megjelent, 1782 főt vizsgáló svéd tanulmány a teljes tejtermékek és a has körüli elhízás csupán alacsony mértékű összefüggését támasztották alá. Hasonló eredményre jutott egy másik vizsgálat is, amelyet a European Journal of Nutrition publikált, és szintén az alacsony zsírtartalom tömegnövelő hatásait hangsúlyozta.

 

Forrás:

Harvard School of Public Health

New Scientist

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás