fbpx

Kelátképző anyag

E 339 – Nátrium-foszfát

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A nátrium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Természetes körülmények között az ásványvizekben fordulnak elő. Attól függően, hogy hány nátriummolekula található benne, háromféle változatát különböztetjük meg: mononátrium-foszfát, dinátrium-foszfát és trinátrium-foszfát. Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák: stabilizálják az élelmiszerek savfokát, és a kálcium-, magnézium-, vas- és […]

E 576 – Nátrium-glükonát

Leírás A nátrium-glükonát a glükonsav (E 574) nátriumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő Használat A nátrium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

E 577 – Kálium-glükonát

Leírás A kálium-glükonát a glükonsav (E 574) káliumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok, valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő. Használat A kálium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

E 578 – Kálcium-glükonát

Leírás A kálcium-glükonát a glükonsav (E 574) kálciumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő. Használat A kálcium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

E 574 – Glükonsav

Leírás Glükonsav a szénhidrátok oxigén hatására bekövetkező bomlásakor keletkezik. A glükóz-anyagcsere részeként minden élő sejt alkotóeleme; a bor, az érett gyümölcsök és a méz is tartalmazzák. A glükonsavat a szervezet a szénhidrát-anyagcsere segítségével lebontja, és teljes mértékben hasznosítja. A glükonsav enyhe sav. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- […]

E 472 c – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei

Egyéb elnevezések citrogliceridek Leírás A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) citromsavval történő észterezésével keletkezik. Alkalmas arra, hogy ‘olaj a vízben’ emulziót képezzen. Erős komplexképző hatása miatt erősíti az antioxidánsok hatását, és óvja a zsírokat a romlástól. Ezen kívül a kolbászgyártás során segíti az összetevők összetartását, illetve javítja a péksütemény-gyártáskor használt élesztő eltarthatóságát. Előállítás A […]

E 459 – Béta-ciklodextrin

Egyéb elnevezések kördextrin Leírás A béta-ciklodextrin egy köralakú molekula, amely hét, egymással jellegzetesen kapcsolódó glükózegységből épül fel. Ez a kötés magas hőmérsékleten, savak jelenlétében és egyes enzimek hatására is stabil marad. A körmolekula belsejében más anyagokat is megköt; az ily módon rögzített anyagot a ciklodextrin – mint egy mikrokapszula – megvédi a környező hatásoktól. Így […]

E 451 – Trifoszfátok

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A trifoszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy milyen és mennyi alkálifémion van jelen a molekulában, a következő változatokat különböztetik meg: pentanátrium-trifoszfátok E 451 i) és pentakálium-trifoszfátok E 450 ii). Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A trifoszfátok fehérjeoldó […]

E 452 – Polifoszfátok

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A polifoszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy milyen és mennyi alkálifémion van jelen a molekulában, a következő változatokat különböztetik meg: nátrium-polifoszfát E 452 i), kálium-polifoszfát E 452 ii), nátrium-kálcium-polifoszfát E 452 iii), kálcium-polifoszfát E 452 iv). Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák […]

E 450 – Difoszfátok

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A difoszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy milyen és mennyi alkálifémion van jelen a molekulában, a következő változatokat különböztetik meg: dinátrium-difoszfát E 450 i), trinátrium-difoszfát E 450 ii), tetranátrium-difoszfát E 450 iii), tetrakálium-difoszfát E 450 v), dikálcium-difoszfát E 450 vi), kálciumdihidrogén-difoszfát E 450 vii). Technológiai tulajdonságaik alapján ezeket […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás