fbpx

Kelátképző anyag

E 380 – Triammónium-citrát

Egyéb elnevezések citromsavsó, ammónium-citrát Leírás A triammónium-citrátok a citromsav (E 330) sói, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsav-ciklus) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Az ammónium-citrátokat a pektin zselésedésének szebályozására használják. Előállítás A triammónium-citrátokat citromsavból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata is lehetséges. Használat A triammónium-citrátok […]

E 385 – Kálcium-dinátrium-EDTA

Egyéb elnevezések EDTA-sav Leírás Teljes nevén kálcium-dinátrium-etilén-diamin-tetraacetát. A nehézfém-ionokat köti nagyon erős komplexekké, ezért segíti az antioxidánsok hatását, és gátolja az élelmiszerek szín- és ízváltozását. Mivel a fémionokat a baktériumok számára is elérhetetlenné teszi, a kálcium-dinátrium-EDTA enyhe tartósító hatással is rendelkezik. Előállítás A kálcium-dinátrium-EDTA-t szintetikus úton állítják elő. Használat A kálcium-dinátrium-EDTA csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. […]

E 354 – Kálcium-tartarát

Leírás A kálcium-tartarát a borkősav (E 334) kálciumsója. A tartarátok a vas- és nehézfém-ionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A kálcium-tartarátból lassan szabadulnak fel a kálciumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége. Előállítás A tartarátokat borkősavból állítják elő. Használat   A kálcium-tartarátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak […]

E 335 – Nátrium-tartarát

Leírás A nátrium-tartarátok a borkősav (E 334) nátriumsói. Élelmiszeradalékként a mono-nátrium-tartarátot (E 335i) és di-nátrium-tartarátot (E 335ii) használják. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. Előállítás A tartarátokat borkősavból állítják elő. Használat A nátrium-tartarátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a borkősavra (E 334). A nátrium-tartarát konyhasó helyettesítésére is […]

E 336 – Kálium-tartarát

Leírás A kálium-tartarátok a borkősav (E 334) káliumsói. Élelmiszeradalékként a monokálium-tartarát (E 336 i, borkő) és a dikálium-tartarát (E 336 ii) alkalmazható. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A kálium-tartarátból lassan szabadulnak fel a káliumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége. Előállítás […]

E 337 – Nátrium-kálium-tartarát

Egyéb elnevezések Rochelle-só, Seignette-só Leírás A nátrium-kálium-tartarátok a borkősav (E 334) sói. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A nátrium-kálium-tartarátból lassan szabadulnak fel a káliumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége. Előállítás A tartarátokat borkősavból állítják elő. Használat A nátrium-kálium-tartarát használatára ugyanazok […]

E 338 – Foszforsav

Egyéb elnevezések foszfát Leírás A foszforsav és sói (a foszfátok) a természetben igen elterjedtek. Ezek az élethez elengedhetetlen foszfor forrásai. Az emberi szervezetben a foszfátok mennyisége több kilogramm; fontos szerepet játszanak a csontok, a fogak és az örökítőanyag felépítésében, valamint az energiatermelő anyagcserében. A foszforsav tisztán savanyú ízű és erős komplexképző hatású. A foszfátokkal ellentétben, […]

E 340 – Kálium-foszfát

Egyéb elnevezések Foszfátok Leírás A kálium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy hány káliumatom van kötésben a molekulán, három változatát különböztetik meg: monokálium-foszfát (E 340 i), dikálium-foszfát (E 340 ii) és trikálium-foszfát (E 340 ii). Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A kálium-foszfátok […]

E 331 – Nátrium-citrát

Egyéb elnevezések Citromsavsó Leírás A nátrium-citrát a citromsav (E 330) nátriumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges mononátrium-citrát (E 331 i), dinátrium-citrát (E 331 ii) és trinátrium-citrát (E 331 iii) előállítása is, amelyek különböző savanyítóhatással rendelkeznek. A nátrium-citrátot […]

E 332 – Kálium-citrát

Egyéb elnevezések Citromsavsó Leírás A kálium-citrát a citromsav (E 330) káliumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból előállítható monokálium-citrát (E 332 i) és trikálium-citrát (E 332 ii) is, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálium-citrátot leggyakrabban a pektin zselésítő folyamatának […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás