fbpx

ALLERGIA

E 104 – Kinolinsárga

Egyéb elnevezések Quinoline Yellow Leírás A kinolinsárga különféle sárga árnyalatokat hoz létre.  A kék színű színezékekkel együtt alkalmazva zöld szín hozható létre az élelmiszerekben. A kinolinsárga vízoldható, zsírban azonban nem oldódik. Savakban és magas hőmérsékleten is stabil marad. Előállítás A kinolinsárgát kémiai kondenzációval két kiindulási anyagból, kinolinból és ftálsavanhidritből nyerik. Használat A kinolinsárgát  csak meghatározott […]

E 110 – Narancssárga FCF

Egyéb elnevezések CI Food Yellow 3, Orange Yellows, Sunset Yellow FCF Leírás A narancssárga FCF mesterséges színezék: narancssárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben valamint magas hőmérsékleten is megtartja színét. Az aszkorbinsav (C-vitamin) azonban elszínteleníti. Előállítás A narancssárgát többlépcsős eljárással, úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az […]

E 120 – Valódi kármin

Egyéb elnevezések kárminsav, kosnil Leírás A valódi kármin az élelmiszeradalékok közül az egyetlen állati eredetű színezék. A savtartalomtól (pH-értéktől) függően az élelmiszereket a halványtól az élénk pirosig festi meg. A kármin nagyon ellenálló a fénnyel, a hővel és a gyümölcssavakkal szemben. A kármint már az aztékok is használták élelmiszerek és textíliák színezésére. Amerika elfoglalása után a spanyolok […]

E 122 – Azorubin

Egyéb elnevezések karmoizin Leírás Az azorubin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi.  Az azoszínezékek csoportjába tartozik, kémiailag szoros rokonságban van az amaranttal (E 123). Ez a vízoldható színezék nagyon ellenálló a fénnyel, a hővel és a gyümölcssavakkal szemben. Előállítás Az azorubint többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az […]

E 331 – Nátrium-citrát

Egyéb elnevezések Citromsavsó Leírás A nátrium-citrát a citromsav (E 330) nátriumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges mononátrium-citrát (E 331 i), dinátrium-citrát (E 331 ii) és trinátrium-citrát (E 331 iii) előállítása is, amelyek különböző savanyítóhatással rendelkeznek. A nátrium-citrátot […]

E 332 – Kálium-citrát

Egyéb elnevezések Citromsavsó Leírás A kálium-citrát a citromsav (E 330) káliumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból előállítható monokálium-citrát (E 332 i) és trikálium-citrát (E 332 ii) is, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálium-citrátot leggyakrabban a pektin zselésítő folyamatának […]

E 333 – Kálcium-citrát

Leírás A kálcium-citrát a citromsav (E 330) kálciumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges monokálcium-citrát (E 333 i), dikálcium-citrát (E 333 ii) és trikálcium-citrát (E 333 iii) előállítása, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálcium-citrátok nem vízoldhatóak. Mivel […]

E 321 – Butil-hidroxi-toluol (BHT)

Egyéb elnevezések Di-tertiérbutil-p-Kresol Leírás A BHT gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást. A kémiailag nagyon stabil BHT antioxidáns hatása az élelmiszerekben a sütés során is stabilan megmarad. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a BHT-t gyakran a BHA-val (E 320) vagy a gallátokkal (E 310, E 311, E 312) együtt […]

E 330 – Citromsav

Leírás Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle. Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák: mivel képes a nehézfémek megkötésére, antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma- és vitamintartalmát. A tej és a tejszín sterilezésénél, valamint […]

E 312 – Dodecil-gallát

Egyéb elnevezések lauril-gallát, gallát Leírás A dodecil-gallát a propil-galláthoz (E 310) hasonlóan az észterkötésű galluszsavakhoz tartozik. A dodecil-gallát a többi gallátnál erősebben gátolja az élesztők és penészek növekedését. Előállítás A dodecil-gallátot kémiai reakcióval állítják elő. Használat A dodecil-gallát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a propil-gallátra. Biztonság A dodecil-gallát a különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás