fbpx

ALLERGIA

E 320 – Butil-hidroxi-anizol (BHA)

Egyéb elnevezések tercier-butil-4-hidroxianizol Leírás A BHA gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást, valamint enyhe mikróbagátló hatással is rendelkezik. A kémiailag nagyon stabil BHA antioxidáns hatása az élelmiszerekben a sütés során is stabilan megmarad. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a BHA-t gyakran a BHT-vel (E 321) vagy a gallátokkal […]

E 310 – Propil-gallát

Egyéb elnevezések gallát Leírás A propil-gallát észterkötésű galluszsav, amely a lignin alkotóelemeként a növényi sejtek elfásodásában játszik szerepet, a természetben tehát igen elterjedt. Az enyhén keserű ízű gallátok gátolják, hogy a zsírok az oxigén hatására tönkremenjenek, avasodjanak. Ezt az erősen antioxidáns hatásukat erősen felhevítve is megtartják. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a gallátokat gyakran BHA-val […]

E 311 – Oktil-gallát

Egyéb elnevezések gallát Leírás Az oktil-gallát a propil-galláthoz (E 310) hasonlóan az észterkötésű galluszsavakhoz tartozik. Előállítás Az oktil-gallátot kémiai reakcióval állítják elő. Használat Az oktil-gallát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a propil-gallátra (E 310). Biztonság Az oktil-gallát a különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat válthat ki. Pékeknél a galláttartalmú alapanyagokkal való közvetlen érintkezés nyomán bőrkiütést […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás