E 330 – Citromsav
Leírás
Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle.
Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák: mivel képes a nehézfémek megkötésére, antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma- és vitamintartalmát. A tej és a tejszín sterilezésénél, valamint a sajt ömlesztésekor gátolja a fehérjék kicsapódását. A citromsav segíti a hústermékek átpirosodását (lásd: kálium-nitrit E 249), és javítja a tészták és a lisztek sütési tulajdonságát.
Előállítás
A citromsavat biotechológiai úton mikroorganizmusok segítségével állítják elő, főképp az Aspergillus niger nevű penészgomba segítségével. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.
Használat
A citromsav az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.
A citromsav egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Frissítő italok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Édesség (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt és desszert (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Gyümölcslevek és gyümölcsnektárok (max. 3 ill. 5 g/l)
• Előrecsomagolt, aprított zöldség, gyümölcs és hámozott burgonya (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Sajt és hústermékek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Tészta (mennyiségi korlátozás nélkül)
A citromsavat ezenkívül technológiai segédanyagként étkezési zsír előállításánál és a friss hal kezelésénél használják.
Biztonság
A citromsav veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja.
Az ipari előállítás módszere miatt a penészgomba-allergiában szenvedő embereknél allergiás reakciókat válthat ki.
Lévén erős sav, az E 330 fogszuvasodást okozhat. A magas citromsav-tartalmú és egyidejűleg sok cukrot is tartalmazó, frissítő italok nagy mennyiségű fogyasztása a fogak károsodását okozhatja.