fbpx

E 330 – Citromsav

Leírás

Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle.

Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák: mivel képes a nehézfémek megkötésére, antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma- és vitamintartalmát. A tej és a tejszín sterilezésénél, valamint a sajt ömlesztésekor gátolja a fehérjék kicsapódását. A citromsav segíti a hústermékek átpirosodását (lásd: kálium-nitrit E 249), és javítja a tészták és a lisztek sütési tulajdonságát.

Előállítás

A citromsavat biotechológiai úton mikroorganizmusok segítségével állítják elő, főképp az Aspergillus niger nevű penészgomba segítségével. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

A citromsav az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.

A citromsav egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Frissítő italok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Édesség (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt és desszert (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Gyümölcslevek és gyümölcsnektárok (max. 3 ill. 5 g/l)
• Előrecsomagolt, aprított zöldség, gyümölcs és hámozott burgonya (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Sajt és hústermékek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Tészta (mennyiségi korlátozás nélkül)

A citromsavat ezenkívül technológiai segédanyagként étkezési zsír előállításánál és a friss hal kezelésénél használják.

Biztonság

A citromsav veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja.

Az ipari előállítás módszere miatt a penészgomba-allergiában szenvedő embereknél allergiás reakciókat válthat ki.

Lévén erős sav, az E 330 fogszuvasodást okozhat. A magas citromsav-tartalmú és egyidejűleg sok cukrot is tartalmazó, frissítő italok nagy mennyiségű fogyasztása a fogak károsodását okozhatja.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás