E 104 – Kinolinsárga
Egyéb elnevezések
Quinoline Yellow
Leírás
A kinolinsárga különféle sárga árnyalatokat hoz létre. A kék színű színezékekkel együtt alkalmazva zöld szín hozható létre az élelmiszerekben. A kinolinsárga vízoldható, zsírban azonban nem oldódik. Savakban és magas hőmérsékleten is stabil marad.
Előállítás
A kinolinsárgát kémiai kondenzációval két kiindulási anyagból, kinolinból és ftálsavanhidritből nyerik.
Használat
A kinolinsárgát csak meghatározott élelmiszerekben és rendszerint szoros mennyiségi határok betartásával lehet használni.
Többek között a következő élelmiszereknél alkalmazzák:
• Pezsgőtabletta, italpor, szörp (max. 100 mg/kg)
• Ízesített ömlesztett sajt (max. 100 mg/kg)
• Növényi fehérjéből készült, húst és halat helyettesítő termékek (max. 100 mg/kg)
• Fagylalt, puding és desszertek (max. 150 mg/kg)
• Sütemény, keksz, levelestészta (max. 200 mg/kg)
• Burgonya és gabonaalapú sós snack-ek (max. 200 mg/kg)
• Égetett szeszes italok, gyümölcsborok (max. 200 mg/kg)
• Édességek (max. 300 mg/kg)
• Mustár és fűszerszószok (max. 300 mg/kg)
• Táplálékkiegészítők (max. 300 mg/kg)
• Lekvár, dzsem (quantum satis)
Az USA-ban ez a színezék élelmiszereknél nem engedélyezett.
Biztonság
A kinolinsárga az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki (pszeudoallergia). Főként allergiás és asztmás embereknél fordulhat elő.
A csomagoláson használata esetén föl kell tüntetni a következő figyelmeztető szöveget a színezék megnevezése vagy E-száma mellett: „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
5 mg/kg