fbpx

ALLERGIA

E 203 – Kálcium-szorbát

Egyéb elnevezések szorbát Leírás A kálcium-szorbát a szorbinsav (E 200) kálciumsója. A természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg. Hatékonysága savas közegben (ph

E 160b – Annatto

Egyéb elnevezések bixin, norbixin Leírás A természetes annatto színezék a karotinoidokhoz (lásd karotin E 160a) tartozik, de nem alakul át A-vitaminná. Ez a sárga színezék a bixin és norbixin vegyületek keveréke. Általában nem a tiszta színezéket, hanem az annatto kivonat 30%-os oldatát alkalmazzák. Előállítás Az annattót különféle eljárásokkal a Bixia orellana nevű trópusi fa gyümölcse […]

E 151 – Brillantfekete BN

Leírás A brillantfekete mesterséges színezék, az azoszínezékekhez tartozik. Vízben oldódik, fényre alig érzékeny, savas környezetben és magas hőmérsékleten is megtartja a színét. Előállítás A brillantfeketét az úgynevezett azokötés során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A brillantfekete elnevezéssel általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelölik. Kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja […]

E 155 – Barna HT

Leírás A barna HT mesterséges színezék, az azoszínezékek csoportjába tartozik. Vízben oldódik, fényre alig érzékeny, savas környezetben és magas hőmérsékleten is megtartja a színét. Előállítás A barna HT-t többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokötés során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A barna HT elnevezéssel általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelölik. […]

E 123 – Amarant

Leírás A sötétpiros színű amarant az azoszínezékekhez tartozik. Kémiailag szoros rokonságban van az azorubinnal (E122), gyümölcssavak hatására azonban a színét elveszíti. Az élelmiszerszínezék amarantnak semmi köze sincs a hasonló nevű dél-amerikai gabonához. Előállítás Az amarantot többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Az amarant elnevezésen általában […]

E 124 – Neokokcin

Egyéb elnevezések Ponszó 4 R, Ponceau 4R, Cochineal Red A Leírás A neokokcin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi. Az azoszínezékek közé tartozik, és közeli rokonságben van az amaranttal (E 123). A neokocin jól oldódik vízben és alkoholban. Hővel és savval szemben ellenálló, bázikus oldatokban azonban színe barnás árnyalatúvá válik. Előállítás A neokokcint az úgynevezett […]

E 129 – Alluravörös AC

Leírás Az alluravörös az azoszínezékek közé tartozik. Előállítás Az alluravöröst az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Az alluravörös elnevezésen általában ennek a csoportnak a nátriumsóját értik. Az alluravörös kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezett. Használat Az alluravörös meghatározott élelmiszerekben, változó adagolás mellett használható. A színezék […]

E 380 – Triammónium-citrát

Egyéb elnevezések citromsavsó, ammónium-citrát Leírás A triammónium-citrátok a citromsav (E 330) sói, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsav-ciklus) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Az ammónium-citrátokat a pektin zselésedésének szebályozására használják. Előállítás A triammónium-citrátokat citromsavból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata is lehetséges. Használat A triammónium-citrátok […]

E 100 – Kurkumin

Egyéb elnevezések curcumin Leírás A kurkumin sárga-narancs színű színezék, amit  a természetben a fűszernövényként ismert kurkuma termel. A kurkumint a sokkal drágább sáfrány helyettesítésére is használják. A sáfrányhoz képest azonban a kurkumin kevéssé színtartó.   Előállítás A kurkumint kurkumagyökérből extrakcióval lehet kinyerni, de elfogadott a szintetikus előállítás, valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg […]

E 102 – Tartrazin

Leírás A meterséges tartrazin színezék citomsárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben, valamint magas hőmérsékleten is megtartja a színét. Előállítás A tartrazint többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Tartrazinként általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelölik. Az anyag kálcium- […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás