E 321 – Butil-hidroxi-toluol (BHT)
Egyéb elnevezések
Di-tertiérbutil-p-Kresol
Leírás
A BHT gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást. A kémiailag nagyon stabil BHT antioxidáns hatása az élelmiszerekben a sütés során is stabilan megmarad. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a BHT-t gyakran a BHA-val (E 320) vagy a gallátokkal (E 310, E 311, E 312) együtt használják.
Előállítás
A butil-hidroxi-toluolt kémiai szintézissel állítják elő.
Használat
A BHT különféle zsírtartalmú élelmiszerhez engedélyezett. A mennyiségi korlát a termék zsírtartalmára vonatkozik, és a gallátok valamint a BHA illetve a BHT együttes mennyiségére érvényes.
BHT néhány egyéb mellett a következő termékekben engedélyezett:
-
Ételízesítők (max. 200 mg/kg)
-
Rágógumi (max. 400 mg/kg)
-
Zsírok (max. 100 mg/kg)
-
Étrend kiegészítők (max. 400 mg/kg)
Az antioxidánst kozmetikumoknál és élelmiszer-csomagolásoknál is használják.
Biztonság
Arra érzékeny embereknél a BHT gyaníthatóan allergiás reakciót válthat ki. Kozmetikumok esetében ismertek a BHT hatására jelentkező allergiás bőrreakciók.
A butil-hidroxi-toluol továbbra is tudományos vizsgálatok tárgyát képezi. A rákkeltő hatás kizárására irányuló állatkísérletek ezidáig nem bizonyultak egyértelműnek, mivel a patkányok esetében nyert felismerések nem vonatkoztathatók az emberre. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a BHT a rák kialakulását gátló hatással rendelkezik.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.3 mg/kg