fbpx

ALLERGIA

E 586 – 4-hexil-rezorcin

Leírás A rákfélékhez használják színmegőrzés céljából. A tárolás során a rákok húsában enzimek hatására sötétre színeződik a 4-hexil-rezorcin hatékonyan gátolja az elszíneződést okozó enzimek működését. Előállítás Kizárólag friss, fagyasztott vagy gyorsfagyasztott rákfélék húsának kezelésére engedélyezett (max. 2 mg/kg). Szappanokban, egyéb tisztálkodó szerekben, a gyógyszeriparba torok fertőtlenítőkben  elterjedten használják   Használat A hivatalos vizsgálatok szerint  rákok […]

E 426 – Szója hemicellulóz

Leírás A hemicellulózok a növényi sejtfal – pektintől és cellulóztól eltérő – lúgban oldható poliszaharidjai.  A szója hemicellulóz a szójabab sejtfal merevítésében játszik fontos szerepet. Előállítás A szója hemicellulózt szójarostból állítják elő, ami pedig a szójaolaj, illetve szójafehérje gyártás mellékterméke. A szójarost nagyobbrészt nemcellulóz , kisebb részt pedig cellulóz molekulákból áll. A szójarostból forró vízzel […]

E 1505 – Trietil-citrát

Egyéb elnevezések etilcitrát Leírás A trietil-citrát vízben oldódó folyadék, a citromsav (E 330) származéka. Trietil-citrát seítségével többek között az aromákat oszlatják el az élelmiszerekben. Előállítás A trietil-citrátot kémiai reakcióval citromsavból (E 330) állítják elő. Genetikailag módosított organizmusok alkalmazása is lehetséges. Használat A trietil-citrát kizárólag a következő alkalmazásokra engedélyezett: • Tojásfehérje-por (mennyiségi korlátozás nélkül) • Aromák […]

E 1105 – Lizozim

Egyéb elnevezések lysozyme Leírás A lizozim nevű enzim bizonyos mikroorganizmusok ellen hat, mivel szétroncsolja a sejtfalukban található fehérjét, a mureint. A lizozim többek között a könnyben és az emberi nyálban, valamint a tyúktojás fehérjében található meg. Előállítás A lizozimot rendszerint a tyúktojás fehérjéből vonják ki. Emellett genetikailag módosított mikroorganizmusok használata is lehetséges. Használat A lizozim […]

E 416 – Karayagumi

Egyéb elnevezések karagumi Leírás A karayagumi az Indiában honos Sterculia növényi nedve. Hosszú, elágazó láncú szénhidrátokból áll, amelyek két egyszerű cukor és organikus savak sajátos összekapcsolódásából állnak. A karayagumit gyakran alkalmazzák a drága tragant (E 413) helyett. Kitűnő duzzadóképességének köszönhetően a traganthoz hasonlóan a karayagumi is sűrű masszává alakítja a folyadékokat; a karayagumi azonban savakkal szemben […]

E 414 – Gumiarábikum

Leírás Gumiarábikumnak egyes, Afrikában honos akácfajták gyantás nedvét nevezik. Hosszú láncú, sűrűn elágazó szénhidrátokból áll, amelyeket jellemzően egyszerű cukrok építenek fel. A gumiarábikum vízben jól oldódik, és enyhén sűrű folyadékot képez, amely keverés vagy rázás hatására átmenetileg teljesen folyékonnyá válik. Más sűrítőanyagokhoz képest gyenge állománymódosító képességénél fontosabb a gumiarábikum stabilizáló hatása. Mindenek előtt a zsír-víz […]

E 412 – Guármagliszt

Egyéb elnevezések guár, guárliszt Leírás A guárnövény magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a guármagliszt. Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni; már kis mennyiség elegendő a folyadékok besűrítéséhez. Más anyagokkal együtt a guármagliszt alkalmas gélek kialakítására is. […]

E 413 – Tragantmézga

Leírás A tragant növényi nedv, az Ázsiában honos Astragalus nemzetségbe tartozó cserjék ágaiból és törzséből származik. A nedv két igen komplex szénhidrátot tartalmaz, amelyek hatalmas vízkötő képességgel rendelkeznek. A tragant már igen csekély mennyiségben sűrűvé teszi a folyadékokat. Ez a viszkozitás erős savak és hő hatására is stabil marad. A tragantot mindenekelőtt savanyú élelmiszerekhez használják, […]

E 407 – Karragén

Leírás A karragén azoknak a hosszú szénláncú szénhidrogéneknek (poliszacharidok) az összefoglaló neve, amelyek különféle vörösalga-fajok sejtjeiből származnak. Karragénként az élelmiszerekben csak meghatározott, nagymolekulájú karragének keverékei engedélyezettek. Az élelmiszerek összetételétől függően a karragének stabil gélek vagy sűrű folyadékok előállítására is alkalmasak. Gyakran más növényi sűrítőanyagokkal összekeverve alkalmazzák. Előállítás A karragént forró víz segítségével különféle vörösalgákból nyerik. Használat […]

E 407a – Feldolgozott Euchema-moszat

Egyéb elnevezések félfinomított karragén Leírás Ezt a hosszú láncú szénhidrogénekben (poliszaharidokban) gazdag kivonatot kizárólag az Euchema-moszatból nyerik. A különféle poliszaharidok keveréke közel azonos a karragénnel (E 407). A feldolgozott Euchema-moszat azonban nagyobb mennyiségű cellulózt tartalmaz, emiatt zavaros gélt képez. Előállítás Az E 407a előállítása során a szárított Euchema-moszatot megtisztítják az összes fehérjétől, színezéktől és alacsony […]

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok