
E 110 – Narancssárga FCF
Egyéb elnevezések
CI Food Yellow 3, Orange Yellows, Sunset Yellow FCF
Leírás
A narancssárga FCF mesterséges színezék: narancssárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben valamint magas hőmérsékleten is megtartja színét. Az aszkorbinsav (C-vitamin) azonban elszínteleníti.
Előállítás
A narancssárgát többlépcsős eljárással, úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A narancssárga S elnevezés általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelenti. Az anyag kálcium- és káliumsói is engedélyezettek.
Használat
A narancssárga S csak meghatározott élelmiszerekben és pontosan meghatározott mennyiségben használható.
Többek között az alábbi élelmiszereknél alkalmazzák:
• Surimi- és lazacpótlók (500 mg/kg)
• Táplálékkiegészítők (max. 300 mg/kg)
• Mustár (max. 300 mg/kg)
• Burgonya- és gabonaalapú sós snack-ek (max. 200 mg/kg)
• Ízesített ömlesztett sajt (max. 100 mg/kg)
• Növényi fehérjéből készült, húst és halat helyettesítő termékek (max. 100 mg/kg)
• Égetett szeszes italok, gyümölcs- és gyümölcsborok (max. 200 mg/kg)
• Pezsgőpor, italpor, szörp (max. 50 mg/kg)
• Fagylalt, puding, desszert(max. 50 mg/kg)
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 50 mg/kg)
• Édességek (max. 50 mg/kg)
• Lekvár, dzsem, gyümölcskészítmények (quantum satis)
A különféle sárga, zöld vagy barna színárnyalatok elérése érdekében gyakran keverik más színezékekkel. A narancssárga FCF-et használják gyógyszerek, kozmetikumok és textilek színezésére is.
Biztonság
A csomagoláson használata esetén föl kell tüntetni a következő figyelmeztető szöveget a színezék megnevezése vagy E-száma mellett: „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.
A narancssárga S az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki (pszeudoallergia). Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.
Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilszalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben, valamint a citromban fordul elő.
A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek valamint az asztmában szenvedők allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a narancssárga S hatására.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
4 mg/kg