fbpx
ökokör, háztartászöldítés

A többiek lelkesedése vonzott az újabb felfedezések felé – Bogi története

Bogi Tiszta otthon ÖkoKör csoportot vezetett, offline és online formában is. Nem a technika ördöge, ezért az online csoport igazi mélyvíz volt, de magával ragadta a résztvevők lelkesedése. Sok receptpróba, szembesülés az eldobható törlőkendővel, neten keringő takarítási mítoszok.  Olvass tovább, ismerd meg Bogi történetét!

Kérlek, mondj magadról pár szót az olvasóknak!

Bogi vagyok. Három gyermekemmel és férjemmel élek Romonyán, egy kis baranyai faluban, ahol közös erővel építgetjük családi gazdaságunkat. Egy terméketlen, termelésre alkalmatlan földön kezdtük el természetközeli életünket, ahol mára egy virágzó vegyszermentes gazdaságot alakítottunk ki odúteleppel, zöldhulladék átvevőhellyel, erdei bogyós ültetvényekkel és több, mint 100 fajta gyógy- és fűszernövénnyel. A természet és egy élhetőbb holnapba vetett hit életünk középpontja, amit önkéntes szerepvállalásaink során igyekszünk másoknak is átadni.

Hogy kerültél kapcsolatba az ÖkoKörrel? 

Egy internetes felhíváson hallottam róla, és rögtön jelentkeztem is. Először a csoportvezetői képzésen vettem részt, majd egy személyes és egy online ÖkoKört is tartottam. Tiszta otthon ÖkoKört tartottam, de nagyon szeretném a Kamrát is felfedezni.

A felhívás előtt nem hallottam az ÖkoKörökről, ezért csoportvezetőként kezdtem. Mégis úgy érzem, hogy minden egyes alkalommal csoporttag is voltam, egy kerek egész része.

A csoportvezetés rövid idő alatt rengeteg élettapasztalatot adott: erősítette bennem a türelmet, együttműködést, lojalitást, a tiszteletet, elfogadást és a felfedezést.

A másik ember értékeinek felfedezését, és a különbözőségek megbecsülését, hiszen a sok különböző tapasztalat és látásmód adta azt a színes egészet, ami olyan sikeressé és szerethetővé tette az ÖkoKöröket az elmúlt években.

ökokör, háztartászöldítés

 

Mit jelentett neked az ÖkoKör? Mennyiben volt más, mint amit vártál?

Először csak a kíváncsiság és a hasonló érdeklődésű emberek keresése motivált, de az első képzésen nyilvánvalóvá vált számomra, hogy sokkal több lesz annál. Egy igazi közösségre leltem, lelkes, segítőkész, összetartó emberekkel.

Az ÖkoKör jelensége kitárta a személyiségemet, és bátorságot adott ahhoz, hogy kevésbé befogadó közösségekben is tudjam vállalni önmagam, és mindazt, amiben hiszek. A TVE-nek köszönhetően megerősödött a tenni akarásom, az elhivatottságom. Az ÖkoKörben tapasztalt közös úton haladás és a közös célok pedig szilárd alapokat adtak a folytatáshoz. A csoportvezető képzés inspiráló és lelkesítő volt, a személyes ÖkoKör izgalmas próba, az online ÖkoKör pedig egy szárnyakat adó élmény.

Több ÖkoKört is tartottál. Miben különbözött az offline és az online csoportod?

A személyes találkozókra épülő ÖkoKör résztvevőinek nagy részét ismertem, de a csoporttalálkozók mindegyike mutatott valami újat a résztvevőkből. Az online ÖkoKörön senkit sem ismertem, viszont pár perc után olyan volt, mintha már hosszú ideje ismernénk egymást.

Kezdő voltam az online világban, tartottam a technika ördögétől, és attól, hogyan fogom áthidalni a személyes jelenlét hiányát. Viszont életem egyik legnagyobb pozitív csalódása volt, és legmeghatározóbb élménye.

A résztvevők érdeklődők, rendkívül motiváltak és tenni akarók voltak, egytől egyig kedves, jó kisugárzású személyiségek. Kérdéseik, feltevéseik engem is energiával töltöttek fel, és visszatekintve az ÖkoKörök találkozóira, elképesztő mennyiségű tudást dolgoztunk fel.  Mindezt jó hangulatban, játékosan, gyakorlatot is belecsempészve, így menet közben szinte fel sem tűnt, hogy mi mindennel ismerkedtünk meg közösen.

ökokör, háztartászöldítés, vegyszercsökkentés

Mi volt a legnagyobb kihívás számodra? Sikerült megoldást találni rá?

A legnehezebb kihívás nekem a nedves törlőkendők elhagyása volt. Három kicsi gyerek mellett számos alkalom adódott, amikor egyszerűbbnek, könnyebbnek tűnt a használata. Aztán az egyik alkalomra alaposan felkészültem a nedves törlőkendők összetételével, környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban, és rögtön éreztem, hogy itt a vége. Az első hetekben furcsa és néha nehéz is volt, de a többiek lelkesedése és támogatása végül meghozta gyümölcsét, mára pedig már észre sem veszem, hogy hiányozna…

Az ÖkoKör sokaknak nem csak komoly környezetvédelem, hanem móka és kacagás is. Neked volt ilyen élményed?

A legviccesebb kihívás egy játék volt, amikor az egyik résztvevőnek oda nem illő szavakkal (pl. ecetes olló, véső vagy rapid randi) kellett elmagyaráznia a vízkőtlenítés folyamatát.

Mi volt a legmeglepőbb?

Amikor részletesen elemeztem a bolti tisztítószerek flakonjainak félrevezető utalásait. Megdöbbentő, hogy milyen hamar csapdába csalnak bennünket…

A mítoszkereső játékban izgalmas tapasztalatokat szereztünk a különböző foltok eltávolításának lehetőségeiről, vagy éppen az interneten keringő butaságokkal kapcsolatban (tudjuk, hogy felesleges grapefruittal vízkőtleníteni a kádat, és hogy a babasampon nem fogja visszaadni az összement pólók eredeti méretét, stb.). Nem mintha előtte ezeket a módszereket alkalmaztam volna, de érdekes társadalmi kísérlet volt, hogy mennyire hamis világot tud közvetíteni az internet szabad tere.

ökokör, háztartászöldítés

Nem számítasz kezdő háztartászöldítőnek… Így is sikerült újat tanulnod?

Igen, rengeteg mindent. Az egyik online ÖkoKörös csoporttársunktól lestem el a gőztisztítás előnyeit, az ő hatására szereztem be egyet itthonra, és imádom! Tanultam érdekes, pszichológiai megközelítéseket a környezettudatossággal kapcsolatban, szintén az online ÖkoKörön.

Sokat tanultam az ecetről. Előtte nem tudtam, hogy a különböző színű kupakoknak fontos jelentése van, és hogy mennyire nem mindegy, hogy étkezési ecetsav, biológiai erjesztésű ecet vagy ecetsav esszencia kerül a tányérunkba.

Szintén sokat tanultam a minősítő címkékről, hogy melyik mögött mi is áll, hogy nem minden védjegynek tűnő jelölés garancia. Emellett rengeteg szuper receptet gyűjtöttünk össze és cseréltünk egymással az ÖkoKörök során, amiket izgalmas volt kipróbálni, és amelyeknek egy nagy része a mai napig is segítségünkre van idehaza.

Ezeket a dolgokat akár egyedül is megtanulhattad volna. Miben jelentett pluszt az ÖkoKör?

Ha ÖkoKör nem lett volna, valószínűleg sosem merülök bele ilyen mélyen a vegyszermentes háztartás rejtelmeibe, sosem tapasztalom meg ezt a sok-sok trükköt, praktikát. A többiek lelkesedése és motiváló ereje csak úgy vonzott az újabb utak felfedezése felé, és ennek köszönhetően kinyílt a világ.

Kinek ajánlanád az ÖkoKört?

Az ÖkoKört mindenkinek ajánlom. Mindenkinek, akit érdekel a holnap. A saját és gyermekei jövője, a való világ, a szerteágazó ismeretek és kisujjból kirázott háztartási gyakorlat. Ajánlom azoknak is, akiket eddig nem érdekelt, mert itt a lehetőség, hogy kitáruljanak a kapuk.

Az ÖkoKör nem egy program, az ÖkoKör közösség, és együtt minden könnyebb. Az ÖkoKör kiváló lehetőség mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak, nőknek és férfiaknak egy más életszemlélet kialakítására, ami nemcsak rendkívül hasznos, hanem kifejezetten élvezhető is. Ajánlom az ÖkoKört a magányosoknak is, mert itt nincs olyan, hogy egyedül.

 

ökokör, life, greenandsafe A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

290
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


175
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás