fbpx
indukciós főzőlap teszt

A tavalyi bajnok idén is az élen. Indukciós főzőlapok tesztösszefoglaló

A gyártók állítása szerint az indukciós főzőlapok gyorsak, biztonságosak és kevés energiát fogyasztanak, ami vonzóvá teszi ezt az alternatívát, ha éppen főzőlap választás előtt állunk. Első pillantásra mindegyik indukciós főzőlap egyformának tűnik. A Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb tesztjéből azonban kiderül, hogy ez közel sem igaz, mert teljesítményüket tekintve nagyok lehetnek a különbségek. 23 márka indukciós főzőlapjait teszteltük. Nézzük, melyik a legjobb!

AEG, Beko, Bosch, Candy, Domo, ECG, Electrolux, Elica, Esperanza, Gorenje, Hyundai, Ikea, Indesit, Miele, Neff, Rommelsbacher, Samsung, Sencor, Severin, Siemens, Smeg, Vigan, Whirlpool – 23 márka 73, a hazai piacon is kapható indukciós főzőlapját teszteltük nemzetközi laboratóriumban. A hagyományos beépíthető verzió mellett beépített páraelszívós és hordozható típusokat is vizsgáltunk. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy:

 • megfelelően betöltik-e funkciójukat,
 • mennyire felhasználóbarát a kialakításuk,
 • mennyi energiát fogyasztanak,
 • mennyire zajosak,
 • illetve kellően biztonságosak-e.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt

Gyorsaság és fogyasztás

 • 4 palacsinta elkészítéséhez szükséges idő a serpenyő előmelegítésével együtt 7,5 és 12,5 perc közötti eredményeket mutatott.
 • 1 liter víz felforralása típustól és főzőzóna mérettől függően 2-től 7 percig is eltartott.
 • A sült krumpli sütéssel is meggyűlt a baja néhány terméknek. A leggyengébben például a Miele KMDA 7473 FL-U (átlagára 1,2 millió Ft) beépített elszívóval rendelkező indukciós főzőlapja teljesített, amelyen a tesztidő 45 perce alatt – mely magában foglalta az olaj kellő hőmérsékletre való melegítését – egy adag (500g) sült krumplit sikerült sütni. A legjobban teljesítők között végzett egyik AEG főzőlapon (átlagára 144 000 Ft) például ugyanannyi idő alatt 4 adag is kisült.

Általánosságban tehát nem mondható el, hogy minden indukciós főzőlapon gyorsan megy majd a főzés.

 • Az egységnyi vízforraláshoz 106-135 W közötti fogyasztást mértek a különböző modelleken.
 • Energiafogyasztás szempontjából 73-ból 28 tesztelt terméket értékeltünk átlagon alulinak. Vagyis mindenképpen érdemes ellenőrizni a fogyasztási adatokat vásárlás előtt!

Zónák

A használhatósági szempontokból érdekes kiemelni, hogy az összes zóna egyidejű használatával minden harmadik terméknek meggyűlik a baja, ezért ha nagyon gyakran és sok mindent egyidejűleg szeretnénk főzni, különösen érdemes utánajárnunk, hogy a kiszemelt termék meg tud-e birkózni az ilyen jellegű kihívásokkal.

A vizsgált termékek közül 40 rendelkezett flexi zóna funkcióval, s ezeknek közül csak a főzőlapok negyedénél tapasztaltuk, hogy érzékelhetően jól működik ez a funkció. A többiről elmondható, hogy a flexi zóna nem kezelhető összefüggő főzőfelületként.

Biztonság

Hőbiztonságról több termék esetében sem beszélhetünk. A Miele KM 7897 FL-1 Diamond ára alapján csúcskategóriás termék (átlagára 1,5 millió Ft) esetében jó, ha vigyázunk, mert a kezelő panel akár 78 °C-ra, míg a kerete 90 °C-ra is felmelegedhet.

A hordozható indukciós főzőlapokról kiderült, hogy ez az erősségük és ilyen szempontból sok termék biztonságos.

Zajszint

A hordozható indukciós főzőlapok közül kerültek ki a legzajosabb termékek. Például a Sencor SCP 4201GY és a Hyundai IND 233. Az egyik legcsendesebb darab pedig a Ikea Smaklig (504.678.83) beépíthető indukciós főzőlapja lett, ami összességében is átlagon felüli eredményt ért el.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt

A legjobbak ára 126-404 000 között mozog

A termékek átlagára a teszt publikálásakor 32 000 Ft és 1 660 000 Ft között mozgott. Ehhez képest a teljesítményük nem mutatott ekkora szórást. Összesítésben a legjobb a Bosch PIV975DC1E indukciós főzőlapja lett 421 000 Ft-os átlagárával, viszont a maga 90 cm-es szélességével ez nem egy mindenhova könnyedén beilleszthető darab. Jó hír, hogy a sorban már a legtöbb konyhára jellemző 60 cm széles termékek követik: AEG, Electrolux, Ikea, Siemens, Bosch termékek végeztek még az élen, melyek 126-404 000 Ft közötti áron érhetőek el.

Nem kell feltétlenül egy vagyont költenünk arra, hogy egy kiemelkedően teljesítő indukciós főzőlapot tudhassunk a magunkénak. Viszont jó, ha alaposan utánajárunk egy-egy termék valós teljesítményének és nem csak márka vagy ár alapján döntünk, mert ezek egyike sem garancia a jó választásra. Mindegyik terméknek megvan a maga erőssége és gyengesége is. Hogy melyik márkának melyik a legjobb terméke, kiderül a részletes teszteredményekből. Kompromisszumra szükség lesz, ezért fontos tájékozódnunk, hogy végül a számunkra legjobb indukciós főzőlapot vegyük meg.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás