fbpx
legjobb mosogatógép teszt 2024

A legnagyobb kompromisszumot az idővel és a zajjal kell kötnünk. Mosogatógépek tesztösszefoglaló

A konyha egyik leghasznosabb felszerelése minden bizonnyal a mosogatógép. Pénzt és időt spórolhatunk vele, megkíméljük a bőrünket és még a konyhánk is rendezettebb lesz, ha van hol tároljuk a koszos edényeket addig, amíg mosogatásra nem kerül a sor. Jelentősen kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás, így még a környezetünkért is teszünk. Azonban az már kevésbé környezet-, és nem utolsósorban pénztárcabarát, ha a mosogatógép nem végzi jól a dolgát, s még rá kell segítsünk kézi mosogatással is a megfelelő eredményre. Hogy melyik mosogatógép a legjobb ár-érték arányban, melyikkel lehetünk a legelégedettebbek hosszú távon, kiderül új mosogatógép terméktesztünkből.

AEG, Beko, Bosch, Candy, Electrolux, Indesit, IKEA, LG, Midea, Miele, Samsung, Sharp, Siemens, Smeg, Teka, Whirlpool – 16 márka  170 mosógép típusát teszteltük fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján készült, és ami fontos, hogy gyártóktól független mérésekkel. A tesztelt mosogatógépek közt van részben vagy teljesen beépíthető, szabadon álló, normál és keskeny kivitelű, kisebb és nagyobb kapacitású (9-től 16 terítékig) is.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt

teszt oldal címlapi nyitókép

Mosógépet, kávéfőzőt, porszívót, hűtőt, air fryert vennél? Több ezer terméket hasonlítottunk össze, hogy Neked ne kelljen. Segítünk jól választani!

Teszteremények a Tudatos Vásárlón

Mit érdemes megnéznünk, mielőtt megveszünk egy mosogatógépet?

– tisztítási és szárítási hatékonyság

– energia- és vízfogyasztás

– a termékek használhatóságával kapcsolatos fontosabb tudnivalók

– ha jellemzően éjszaka kapcsolnánk be, akkor az sem mindegy, hogy mennyire zajos működés közben, és tudunk-e mellettük zavartalanul aludni.

Ezek mind kiderülnek a Tudatos Vásárlók legfrissebb mosogatógép tesztjéből.

Melyik mosogatógép mosogat jól?

Mégiscsak az a legfontosabb szempont, hogy valóban megfelelően tisztítanak-e a mosogatógépek. Ezt, illetve a szárítás hatékonyságát vizsgálták együtt a tesztelők, s ezek számítottak bele legnagyobb arányban az összesített végeredménybe (58,5%-kal). A teszteredmények alapján elmondható, hogy

a vizsgált modellek többségének tisztítási és szárítási hatékonysága jó, illetve megfelelő.

Akadnak azonban kivételek, ráadásul olyan márkáktól, amelyek az általános megítélés szerint nem esnének ebbe a kategóriába. Például a Whirlpool W7I HF60 TU teljesen beépíthető mosogatógép kifejezetten rosszul tisztít, gyenge eredményt ért el e szempontok szerint, és tulajdonképpen összesítésben is. Egyetlen erőssége a könnyű használhatóság. Mindezt 351 000 Ft-os átlagáron kínálja.

Ugyanezen márka másik terméke, a Whirlpool WIO 3T141 PES beépíthető mosogatógép jól teljesített, leszámítva a hosszú programidőket, ami mondjuk általánosságban nem erőssége a mosogatógépeknek. Ez utóbbi termék 186 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Az eredmények azt mutatják, hogy nem ez az egyetlen példa arra, hogy nem érdemes csupán márka vagy ár alapján dönteni.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt

Mennyibe kerül egy jó mosogatógép?

 • A tesztelt termékek átlagára 120 000 és 903 000 Ft között mozog.
 • Az átlagos vagy a feletti eredményt elért mosogatógépek már 128 000 Ft-tól elérhetőek.
 • A legnagyobb kompromisszumot a programok hosszával és a hangos működéssel kapcsolatban kell hoznunk. Gyors és csendes mosogatógépet ugyanis nehezebb találni, mint megfelelően mosogató, szárító, gazdaságos és könnyen használható darabot.
 • Az első három helyen Bosch mosogatógép végzett, de azért Bosch-ban se bízzunk vakon, mert a Bosch SMS4HVI45E szabadon álló terméke például csak közepesen szerepelt a fő szempont, vagyis a tisztítás és a szárítás kritériumai szerint, s összesítésben sem érte el a tesztelt modellek teszteredmények átlagát.

Mennyit fogyaszt a mosogatógép? Mit tud az Eco program?

Sokat emlegetjük a takarékosságot a mosogatógépek kapcsán. Na de valójában mennyit vizet és áramot fogyasztanak? A szórás nagy. A tesztből egészen pontosan kiderül, hogy melyik termék mennyire takarékos vagy éppen pazarló. Ezt külön-külön láthatjuk a fő, illetve az Eco programra vonatkozóan is.

Az Eco program mindig gazdaságosabb, cserébe hosszabb lefutási idővel kell számolnunk.

Normál programEco program
Energiafogyasztás0,6-1,4 kWh0,4-1 kWh
Vízfogyasztás7,3-21,6 l7,1-14,1 l

A tesztelt termékek energiafogyasztása 0,6-1,4 kWh között mozog a normál és 0,4-1 kWh között az Eco program esetén. Vízfogyasztás tekintetében ez az érték 7,3-21,6 l és 7,1-14,1 l között mozog normál , illetve Eco üzemmódban.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás