fbpx

| Tudatos Vásárló

Grillezési praktikák

Minden családban előfordult már, hogy ádáz küzdelem alakult ki egy-egy tepsi aljára égett sajtdarabért, vagy egy kis odapirult pecsenye-foszlányért. A rajongás érthető, azonban érdemes korlátok közé szorítani az efféle szenvedélyt, mivel a túlsütött ételek nagyobb mértékű fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

Viszonylag gyakran esik szó arról, hogy a nyers vagy félig főtt ételek fogyasztása bizonyos esetekben veszélyes lehet a bennük található baktériumok és egyéb kórokozók miatt. Azt azonban ritkábban hallani, hogy a túlsütött ételek legalább olyan kockázatosak, hiszen a fokozott hőhatás eredményeként a szervezetre káros vegyületek jönnek létre bennük. Ezek a vegyületek élelmiszertípusonként különbözőek lehetnek, az azonban közös, hogy nagy mennyiségben betegséghez vezetnek. Nem kell azonban megijedni, a veszélyek kis odafigyeléssel kivédhetőek, amihez az alábbiakban néhány jó tanácsot is adunk.

 

Az odaégett hús veszélyei

Legyen szó bármilyen állat húsáról, csirkétől a halon át a sertésig, a túlsütés eredményeképpen úgynevezett HCA-vegyületek (heterociklusos amionok) jönnek létre, melyekről állatkísérletekben kimutatták, hogy DNS-károsodáshoz és rákhoz vezetnek. Természetesen egy-egy jól átsütött steak még nem okozhat problémát, hosszú távon azonban érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat egészségünk megőrzése érdekében:

  • Grillezés esetén használjon húshőmérőt, hogy ellenőrizni tudja, mennyi ideig kell sütni az ételt! A szakemberek javaslata szerint a szárnyasokat, halakat és a darált húsból készült ételeket (ide értve a különböző kolbászokat is) elegendő annyi ideig a parázs felett hagyni, hogy a hús közepe 2 percig legalább 70 °C-os legyen.
  • Érdemes sütés előtt marinálni a húsokat, hiszen amellett, hogy jó ízűek lesznek, csökken a valószínűsége annak, hogy a sütés során kialakulnak bennük a veszélyes vegyületek.
  • Amennyiben nem sikerült kivédeni, hogy a hús odaégjen, úgy az elfeketedett, elszenesedett részeket mindenképp távolítsuk el, és ne fogyasszuk el őket!

 

Elszenesedett pirítós, fekete sült krumpli

A magas keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a kenyérfélék, gabonatermékek, kekszfélék és a burgonya a túlsütés hatására úgynevezett akrilamidokkal telítődnek, amelyekről szintén kimutatták, hogy összefüggésbe hozhatóak a különböző DNS-károsodásokkal és a rák kialakulásával. Pedig esetükben még könnyebb elkerülni a káros vegyületek kialakulását, mint a húsok esetében.

  • Bármit is sütünk, figyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg nagyon! Ha kenyeret készítünk, világosbarna színűnél ne süssük tovább, sült krumpli esetében pedig elégedjünk meg az aranybarna színnel!
  • Ha burgonyát készítünk, főzzük/süssük héjastól az egész gumót, így ha véletlenül oda is ég, a káros anyagok a héjban maradnak.

 

Amire még érdemes figyelni: olaj és füst

Az úgynevezett PAH-k (policiklusos aromás szénhidrogének) szintén nem a szervezetünk barátai, ellenben könnyen bejutnak élelmiszereinkbe, ha nem figyelünk arra, hogy mindig friss, tiszta olajat használjunk. A használt olajban ugyanis jelen lehetnek az előzőleg benne sütött ételek maradékai (többnyire zsírok, olajok), melyek az újabb melegítés hatására PAH-vá alakulnak.

Emellett azonban úgy is létrejöhetnek ezek a vegyületek, ha a zsírok/olajok füst formájában találkoznak a magas hőmérséklettel. Erre elsősorban a szabadban való sütésnél érdemes figyelni. Nemcsak a nyárson sült szalonnát nem szabad a forró füstbe tartani, de más húsfélét sem, hiszen mindegyikben találhatóak zsírok/olajok, melyek nem megfelelő hőhatásra átalakulnak.

Összefoglalva tehát a sütésnél is meg kell találni az arany középutat jelentő megoldást, hogy az ételeink a lehető legegészségesebbek és legfinomabbak legyenek. Mindehhez pedig másra nincs is szükség, csak egy kis odafigyelésre.

 

Forrás: EUFIC

Fotó: wahlander

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás