fbpx
CSA Terápiáskert paradicsom

5+1 ok, amiért jó most közösségi gazdaságból vásárolni

Az élelmiszerek ára emelkedik, a nagy ellátási láncok bizonytalan forrást jelentenek, az áremelkedés miatt a friss, egészséges, helyi élelmiszer luxusnak látszik. A COVID-járvány alatt azt is megtapasztalhattuk, milyen fontos, hogy a jó minőségű, friss élelmiszer elérhető legyen. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ebből a kiélezett helyzetből a helyi közösségi gazdaságokban látja a kiutat. Ha közvetlenül a gazdától vásárolunk, vele szerződünk egy idényre, sok problémát megelőzhetünk. Cikkünkben azt járjuk körbe, miért jó, most miért még jobb egy közösségi gazdasághoz tartozni.

Magyarországon jelenleg 14 közösségi gazdaság működik Mosonmagyaróvártól Debrecenig. A 2021-es szezonban a magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1250 családot láttak el friss, helyi, szezonális, legtöbbször bio minőségű zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel. A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A termények lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

1. Biztos forrás egész évben

A közösségi mezőgazdálkodás lényege, hogy a termelő és a vásárlók egy egész szezonra vagy egész évre köteleződnek el egymás mellett. A gazda vállalja, hogy a közösségnek termel az adott időszakban. Így biztos lehetsz benne, hogy az egész szezonban ellát majd zöldséggel, hússal vagy tojással. Persze lehetnek nehézségek, és előfordul, hogy nem sikerül minden úgy, ahogy azt tervezték, például az egyik palántasor a sok eső miatt kipusztul, vagy a földi bolhák megtámadják a káposztaféléket, de a termelő a gazdaságon belül tudja ezeket korrigálni és vet helyette mást. Az ellátás kevéssé függ a hazai vagy külföldi beszállítóktól, vagy az alacsony felvásárlási áraktól, ezért biztos élelmiszerforrás az egész szezonban.

CSA átadás Magosvölgy

2. Friss, finom és egészséges

A hazai közösségi gazdaságok minősített ökogazdaságok vagy minősítés nélkül, de bio minőségben, az ökológiai gazdálkodás elveit követve működnek. Ez érezhető az élelmiszer ízén is, össze sem lehet hasonlítani például a nap érlelte vegyszermentes paradicsom ízét a bolti vízízű társaival. Arról nem is beszélve, hogy itt mindent frissen kapsz meg, mert a gazdák az átadás napjának reggelén, vagy az előző napon takarítanak be, szednek le mindent a közösségnek. Például a paradicsom, amit a gazda reggel leszed, este már a tányérodon landolhat.

3. Helyi

Egy közösségi gazdaság tagjaként közvetlenül a gazdától veszed át az általa megtermelt élelmiszereket. Nincs közvetítő, nincs felesleges szállítás és raktározás.  A gazda a gazdaságból egyenesen az átadópontra szállítja a terményeit, minimális az élelmiszerkilóméterek száma, minimális a csomagolás is, így a termékek árát a növekvő üzemanyag árak is kisebb mértékben befolyásolják.

CSA Biokert Szigetmonostor pakolás

4. Nem emelkednek az árak hétről-hétre

A közösségi gazdaságokban a gazdák egy évre vagy szezonra előre kalkulálják ki az árakat, amit a tagok havi átalány formájában fizetnek meg nekik. A 2022-es év sok szempontból extrém volt, az üzemanyag és ezzel együtt az élelmiszerárak az egekbe szöktek. A drágulás a közösségi gazdaságokat sem kíméli, több gazda is kénytelen volt minimálisan emelni a havi díjon. Ezzel együtt az árak még mindig sokkal kiszámíthatóbbak, mintha a szupermarketben vagy a piacon, mert vásárlóként csak a termelés és a minimális szállítás költségét fizetjük ki.

5. Vásárlásoddal támogatod a gazdákat és a vidéki térségeket és ez a jövő!

Ha egy közösségi gazdától szerzed be az élelmiszert, nem csak finomakat eszel, de elkötelezett gazdákat támogatsz, akiknek szívügyük a vegyszermentes termelés, a tájfajták megmentése és a vidék megőrzése. Segíted őket azzal, hogy méltányos fizetést kapjanak az elvégzett munkájukért. Fontos érték, hogy munkájukat vidéken végezhetik a családjuk körében, egészséges környezetben.

Ha őket támogatod, hozzájárulsz a vidéki térségek és a kisgazdaságok fennmaradásához is. Arról nem is beszélve, hogy egyre jobban inognak a nagy ellátási láncok, egyre több helyi termelőre lesz szükség, hogy biztosítsák az élelmiszerellátást. Mi úgy gondoljuk, ez a jövő! Csatlakozz Te is!

CSA Pallagvölgyi dolgozós

+1 Közösséghez tartozni jó

Együtt minden könnyebb. A Tudatos Vásárlóknál hiszünk abban, hogy közösséghez tartozni jó. A közösségi gazdaságokban a helyi, friss és finom élelmiszer mellett egy sokszínű közösséghez is tartozol. A közösségi eseményeken, vagy önkénteskedés során megismerkedhetsz hozzád hasonló gondolkodású és érdeklődésű tagokkal, és sokat tanulhattok egymástól.

Csatlakozz Te is!

A közösségi gazdaságokhoz tél végén, tavasz elején lehet csatlakozni. Ha csatlakoznál vagy szeretnél többet megtudni, a gazdaságok aktuális listáját az elérhetőségeikkel itt találod.


A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás