fbpx
paradicsom_szezon_helyi_elelmiszer_Magosvolgy

Közösségi gazdaságtól a tányérig: egy tájfajta óriás útja képekben

Nincs jobb friss élelmiszerbeszerzési forrás, mint egy közösségi gazdaság. Fotósunk egy tájfajta óriás paradicsomot kísért végig útján a terényi MagosVölgy Ökológia gazdaságból zöldség közösségük egy lelkes tagjának, Juditnak a tányérjáig. Csodálatos képekkel tért haza!

Hazánkban szerte az országban jelenleg közel 20 közösségi gazdaság működik, ami egyszerre gazdaság és közösség is. A modell termelő és fogyasztó között, amely az együttműködésére épül, és kiemelten fontos benne a személyes kapcsolat és a kölcsönös bizalom. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a tagok vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a termékeket. A hazai közösségi gazdaságok többsége zöldséget szállít tagjainak, de van lehetőség tojás és húsközösséghez való csatlakozásra is.

A közösségi gazdaságok tagjainak nagy részénél fontos szempont, hogy ismert, megbízható, etikus, helyi forrásból származó élelmiszerhez jussanak. Ez a közösségi gazdaságokban így is van:

a vásárlók személyesen ismerik a gazdát, tudják milyen módszerekkel termel, meglátogathatják a gazdaságot és önkénteskedhetnek is.

A zöldségek és más termékek útja végig követhető a gazdaságtól egészen a tányérjukig. Most egy konkrét példán, egy óriás paradicsom útján keresztül mutatjuk be, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban.

A Herencsényi óriás

A paradicsom a közösségi gazdaságok tagjainak nagy kedvence, és mivel a részesedésekbe csak szezonális zöldségek kerülnek, a legtöbb közösségi gazdaság tagja csak nyáron fogyasztja. Így, ha az első kis paradicsomok felbukkannak a heti részesedésekben, hatalmas az öröm. Az ízük mennyei, és össze sem hasonlítható a bolti társaikkal. A legtöbb gazdaságban a színük, ízük és méretük és nagyon sokféle lehet, hiszen sok gazda termel ritka tájfajtákat.

Így van ez a MagosVölgy Ökológiai gazdaságban is, ahol az idei évben 16 féle paradicsom került majd a részesedésekbe, és a tagok körülbelül 15 hétig élvezhették a különféle paradicsomcsodákat. Most az egyik ott termelt paradicsom útját követhetitek végig képes riportunkban, egészen a paradicsomtőtől, egyik lelkes tagjuk, Judit tányérjáig.

paradicsom_szezon_helyi_elelmiszer_Magosvolgy

A Magosvölgy Ökológiai gazdaság a Nógrád megyei Terényben található. A gazdaságot 2014-ben alapította Dezsény Zoltán és Dezsényné Boros Judit, és 2016 óta közösségi gazdaságként működnek. Az idei szezonjuk április elején indult és karácsonyig tart, és ebben az évben több mint 200 családot látnak el friss zöldségeikkel.

Történetünkben egy ilyen “rakomány”, a nagyméretű, Herencsényi tájfajta szokásos útját követjük nyomon a közösség gazdaságtól a családi asztalig. Zoli és Judit idén harmadik éve termesztik és a Növényi Diverzitás Központból szerezték a magokat. Nekik és a tagoknak is nagy kedvencük ez a nagyméretű fajta, mely átlagosan 400-500 grammosra nő meg – a rekorder példányuk 1030 grammos volt! Ez a hasonló, nagybogyójú tájfajták között viszonylag bőtermő, nagyon ellenálló és emellett jóízű, nyersen is finom, de alkalmas lének, salátának és sütni is kiváló.

MagosVölgy zöldségközösség – Küzdelmes, de szeretjük

A paradicsom útja számokban

 • Nagyjából 24 óra telt el a paradicsomtőtől Judit asztaláig, tehát aközött, hogy a magosvölgyi óriás paradicsomokat frissen-ropogósan leszüretelték, majd a tányérra kerültek.
 • Ez alatt 85 kilométeres utat tettek meg a paradicsomtőtől Judit asztaláig.
 • A termelő és az asztal között egyetlen helyen, az átadó ponton fordult meg az áru.

„Imádom, hogy pontosan tudom a tányéromon lévő paradicsomról, hogy közös kertünk melyik szegletében cseperedett és mely kezek érintették a magvetéstől a szállításig”

meséli Judit mosolyogva, a friss paradicsomból készült mexikói reggeli falatozása közben.

paradicsom_szezon_helyi_elelmiszer_Magosvolgy

Reggel 7:00

A MagosVölgy kerti csapata paradicsomszezonban kora reggeltől szedi a paradicsomokat akár délig is, hiszen több száz kiló paradicsomot szüretelnek le az átadás napján.

paradicsom_szezon_helyi_elelmiszer_Magosvolgy

13:00

Leszámolják a paradicsomot rekeszenként, átlagos darabszámmal kalkulálva. Ottjártunkkor 3 Herencsényi paradicsom jutott a kis, és 6 a nagy részesedésekbe.

kozossegi_gazdasag_paradicsom_szezon_helyi_elelmiszer_Magosvolgy

14:00 óra körül

A két magosvölgyi autó elindul Budapestre a frissen szedett zöldségekkel felpakolva, köztük a mosolygós Herencsényi paradicsomokkal. Összesen 5 átadópontra szállítanak: 2 Budán van és 3 Pesten. Zolié a pesti oldal: először a 8. kerületi átadópontra, a Grundra megy, onnan a kilencedik kerületi sörfőzdébe, a Fehér Nyúlhoz.

kozossegi_gazdasag_paradicsom_szezon_helyi_elelmiszer_Magosvolgy

16:00 körül

Zoli megérkezik a Grundhoz és munkatársával vagy a zöldségközösség tagok közül jelentkező heti segítővel kipakolják a zöldségeket, és felkészülnek az átadásra. Kiírják egy táblára, hogy a kis és nagy részesedésekbe melyik zöldségből mennyi kerül.

kozossegi_gazdasag_paradicsom_szezon_helyi_elelmiszer_Magosvolgy

16:30

Előző nap megkapták a hírlevelet arról, milyen zöldségek várhatók a héten, és érkeznek a tagok, hogy átvegyék heti részesedésüket. Befut Simoncsik Judit is, aki már a 2016-os indulás óta tagja és aktív önkéntese a MagosVölgy zöldségközösségének. Judit átveszi a heti zöldség adagját. Néhány hete még segédkezett a paradicsom kötözésében a terényi gazdaságban, most hazafelé az jár a fejében, mi készüljön a mosolygós nagyra nőtt paradicsomokból. 

kozossegi_gazdasag_paradicsom_szezon_helyi_elelmiszer_Magosvolgy

Másnap reggel 7:30

Judit a konyhában pucolja és darabolja a nagyra nőtt paradicsomokat, és paradicsomszószt készít a bruschettához Molnár Klára Ötelemes receptje alapján.

kozossegi_gazdasag_paradicsom_szezon_helyi_elelmiszer_Magosvolgy

8:00

Már a serpenyőben sistereg egy másik adag paradicsom, ebből Jamie Oliver mexikói reggelije készül.

kozossegi_gazdasag_paradicsom_szezon_helyi_elelmiszer_Magosvolgy

8:30

Asztalon a piros színekben pompázó reggeli a magosvölgyi csoda paradicsomokból Juditék otthonában.

Friss, vegyszermentes, egészséges élelmiszer közvetlenül a gazdáktól – a közösségi gazdaságok 2022-ben is várnak

A közösségi gazdaságok Téged is várnak

Ha szeretnél te is hétről-hétre hasonló élményben részesülni, csatlakozz egy közösségi gazdasághoz! A hazai közösségi gazdaságok több mint 1000 családot látnak el hetente friss, helyi, szezonális zöldségekkel, hússal, tojással és gyümölccsel. Az idei szezon már elindult, de már most megkeresheted a hozzád legközelebb lévő átadópontot, vagy fel is iratkozhatsz a közösségek várólistájára, hogy első kézből értesülj a jövő évi indulásról.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ökokör háztartászöldítés ofofEzt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical projektje társafinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás