alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Tövises aloé
Orvosi aloé

Latin nevek

Aloë ferox Mill.
Aloë barbadensis Mill. syn Aloë vera L.

 

Az Aloe nemzetség tagjai a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, évelő növények. Az A. ferox 2-3 méteresre, az A. barbadensis 0,5 méteresre nő meg. Hagyományos értelemben vett száruk nincs, leveleik tőrózsában állnak a virágkocsányon, amit a pálmatörzshöz hasonlóan levélmaradványok borítanak. A levelek lándzsásak, húsosak, 40-50 cm hosszúak, 10-20 cm szélesek, kb. 5 cm vastagok, szélük kihegyesedő fűrészfogakkal borított. A 2-3 cm-es, vöröses virágok levélhónaljból eredő füzéreket alkotnak.

A két aloéfajt együtt tárgyaljuk, tekintve, hogy összetételük hasonló, gyógyászati indikációjuk pedig azonos.

Aloé

Előfordulás

Az aloé-fajok Kelet- és Dél-Afrikában őshonosak, de mára megtalálhatók Indiában és a Földközi-tenger vidékén is. Az A. barbadensist Közép-Amerikában is meghonosították.

Védett

Nem védett

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az aloét E-Bizottság és az ESCOP székrekedés rövid távú kezelésére javasolja. A tapasztalati bizonyítékok (a növényt évszázadok óta használják hashajtásra) mellett az antrakinonszármazékok hatásmechanizmusát számos preklinikai és humán vizsgálat eredménye igazolja. Az aloe gél gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatását állatkísérletekben bizonyították. Bőrgyógyászati célú felhasználását humán vizsgálati eredmények is alátámasztják.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az Aloë ferox és az Aloë barbadensis szárított tejnedve Aloe capensis, illetve Aloe barbadensis néven hivatalosak. A két drog forró vízzel készített, szárított, sztenderdizált keveréke, az Aloes extractum siccum normatum is szerepel a könyvben.

Az aloe gél, amit elsősorban az A. barbadensisből nyernek, és ami az utóbbi időben óriási népszerűségnek örvend, egyelőre nem szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. Belsőleges gyógyászati alkalmazása a széles körben elterjedt állítások ellenére mindez idáig nem kellőképpen alátámasztott. Külsőlegesen, bőrgyógyászati panaszok kezelésére azonban ajánlható, egyes monográfiákba már be is került ez az indikáció.

Mellékhatások

A következőkben leírtak mind az aloéra vonatkoznak, az aloe gélnek külsőleges alkalmazás mellett nem ismeretesek nemkívánatos hatásai.

 • Erőteljes hashajtó hatású, ezért használata gyomor és bélgörcsökkel járhat.
 • Túladagolása gyomor- és vesekárosodást okozhat.
 • Túl hosszan tartó alkalmazása ionvesztést okozhat. Főleg a kálium mennyisége csökken (hipokalémia), ami egyrészt súlyosbíthatja a székrekedést, másrészt súlyos mellékhatásokkal járhat, pl. szívműködési zavarok, érrendszeri panaszok, izomgyengeség.
 • A bél hozzászokhat az állandó stimulációhoz, ami hosszú távon épp az ellenkező hatást válthatja ki, vagyis székrekedést okozhat („lusta bél szindróma”).

 

Ellenjavallat

 • 12 év alatti gyermekeknek ne adjuk!
 • Terhesség és szoptatás idején ne használjuk. Az antranoidtartalmú drogok alhasi vérbőséget okozhatnak, ami növelheti a vetélés kockázatát, az anyatejbe átjutó hatóanyagok pedig a csecsemőnél is hashajtó hatást, hascsikarást válthatnak ki.
 • Görcsös tünetekkel járó székrekedés esetén ne használjuk, mert fokozhatja a belek görcsét!
 • Kerüljük gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, irritábilis bél szindróma, vakbélgyulladás), bélelzáródás és szűkület, ismeretlen eredetű hasi fájdalmak, továbbá kiszáradással és elektrolit-hiánnyal járó állapotok esetén.
 • Kúraszerű, 1-2 hétnél tovább tartó alkalmazása nem ajánlott!

Gyógyszerkölcsönhatások

Szívgyógyszerek, kortizon vagy vízhajtószer szedése esetén fokozott elővigyázatosságra van szükség, mert túladagolásnál kölcsönhatások léphetnek fel!

Terhesek használhatják?

Nem

Gyermekeknek adható?

12 éves kor alatt nem

Szoptatás alatt használható?

Nem


 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink