• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Termékteszt: Szappanok

2012.03.04. /

12 népszerű szappant teszteltünk az olcsótól a prémium minőségig. Egy szappantól azt várjuk, hogy tisztítson és ápoljon, ezért a fő szempontunk az összetevők vizsgálata volt, de figyelembe vettük a csomagolást és a cég honlapjának terméktájékoztatóját is. Utóbbi terén a vizsgált szappanok többsége vereséget szenvedett.

Maximális pontszámot egyetlen szappan sem kapott. Összességében elmondható, hogy közepes árkategóriában is lehet kapni jó minőségű terméket, és amelyiknek az ára prémium kategóriára utal, nem biztos, hogy az összetétele is az. Tehát most is igaz, hogy olvassuk el a címkét!

 

Eredmények

Legjobban a Weleda rózsa szappan teljesített, és egyedüli volt, amelynek honlapján is megtaláltuk majdnem a teljes összetételi listát. Második helyen az Alverde levendulás növényi szappan áll 15 ponttal. Utána következik 14 ponttal az Olívás kecsketej szappan, ebbe növényi olajokon és a kecsketejen kívül más adalékanyag nem került. Egyetlen hiányossága a műanyag csomagolás volt, ezért végzett a harmadik helyen.

A középmezőnyben két drogéria, a Rossmann és a Drogerie Markt saját márkás termékei, az Isana med szappanmentes és a Balea tejes-mézes szappana végzett. Az előbbi a benne lévő paraffin (kőolaj-származék), utóbbi a marhafaggyú (sodium tallowate) miatt kapott mínusz pontot.

A lista végén három közismert márkájú szappan kullog kritikus összetevői miatt. „A veszélyességnél mérlegelni kell, hogy milyen mennyiségben van a szappanban az adott anyag, a szappant hogy használjuk, mennyi ideig érintkezik a bőrünkkel. Ezeknek a  szintetikus anyagoknak a mennyisége rendkívül kicsi, azt azonban tudjuk, hogy az allergiás reakciók szempontjából nem a mennyiség, hanem az anyag a jelenléte számít” – mondta el dr. Móréné Horkay Edit, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) kozmetikai osztályának vezetője a lehetséges bőrreakciókat firtató kérdésünkre.

A Baba szappan összetétele különösen kifogásolható, mert a neve miatt feltételezhető, hogy sokan bíznak meg benne, és használják gyerekek fürdetéséhez is. Pedig nem kellene. Alapját állati zsír (marhafaggyú) képezi és tartósítószerként butylhydroxytoluolt (BHT) található az összetevők között, amelyet az általunk használt civil szervezet, az Environmental Working Group (EWG) Skin Deep Cosmetics Database adatbázisa közepesen veszélyes adalékanyagként definiál, és amelyet potenciális rákkeltő hatása miatt több országban is betiltottak.

Environmental Working Group (EWG) kozmetkai összetevő biztonsági adatbázis
Az EWG 0-tól 10-ig pontozza az összetevők biztonságosságát több mint 50 adatforrást felhasználva.
0-2 pontszám alacsony kockázatot, azaz biztonságos összetevőt, 3-6 közepes kozckázatot, míg 7-10 magas kockázatot, azaz az EWG szerint az egészségre káros összetevőt jelöl.
A pontszám mellett az EWG azt is megadja, hogy mennyi adat áll rendelkezésre az összetevővel kapcsolatban. Jelenleg az adatmennyiség egy ötfokú skála szerint van megadva: nincs adat (None), korlátozott mennyiségű adat (Limited), közepes mennyiségű adat (Fair), sok adat (Good) vagy pedig nagyon sok adat (Robust) van.

Az előbbinél jóval feljebb pozícionált terméktől, a Dove Beauty Bartól szintén többet vártunk volna. Természetes eredetű alkotóelemet alig találni benne. Tartósító anyagai között megtaláltuk az irritációt és allergiát okozható  benzyl alcoholt (EWG 6), illatanyagai között pedig az alpha-Isomethyl Ionone (EWG 4) és butylphenyl methylpropionalt (EWG 5).

Utolsóként végzett a Fa szappan. Alapja szintén marhafaggyú (sodium tallowate), növényi összetevőt szinte nem is látott, potenciális allergizáló anyagot és kőolaj-származékot annál inkább (PEG-származék, BHT).

Részletes eredményeik megtekinthetők a letölthető fájlban.

 

Mit vizsgáltunk?

Legfontosabb szempontunk az összetevők vizsgálata volt, azon belül is a kritikusnak tartott anyagok számbavétele.

Elsősorban a kritikus anyagokért (kőolaj-származékok, tartósítószerek, antioxidánsok, PEG-ek) vontunk le pontot.

A cikk elkészüléséhez Miseta Gábor olvasónk is támogatást nyújtott. Ezúttal is köszönjük neki a szponzorálást! Ha hasznosnak tartod a cikkeinket, terméktesztjeinket szponzorálj Te is cikket a TudatosVásárló.hu-n!

Pluszpontot kaptak a növényi alapanyagokból készült szappanok, az állati összetevőkért viszont pontlevonás járt.

Az összetevők megítélésében a neves amerikai civil szervezet, az Environmental Working Group (EWG) Skin Deep Cosmetics Database kozmetikai összetevőket bemutató adatbázisára hagyatkoztunk, amely körülbelül 7600 összetevőt tartalmaz.  


Jó hír, hogy mindössze három terméknél kellett pontot levonni műanyag csomagolásért, és a papírcsomagolású termékek közül is négy esetben újrahasznosított papírból készült a csomagolás.Ezenkívül vizsgáltuk a csomagolás környezetbarát jellegét, és a termék internetes tájékoztatóját.

Kevésbé jó hír, hogy bár nem kötelező, mindössze két gyártónál találtuk meg a termék teljes összetevő listáját a honlapon.

 

Hogyan pontoztunk?

Ha szeretnéd tudni, hogy mi van a szappanodban, házilag is elkészítheted. Számos honlap segít az otthoni szappankészítésben. Íme néhány tipp:
 -  Lukrécia kencéi
 - Cosmio

Minden termék értékelése 10 pontról indult. Ehhez képest lehetett plusz (max 16) és mínusz pontokat kapni.


Összetevők

 • egy kőolaj-származékért (pl. paraffin, vazelin) 1 pontot vontunk le,
 • kettő vagy több kőolaj-származékért 2 pontot vontunk le,
 • egy mesterséges allergizáló anyag esetén 1 pontot vontunk le,
 • kettő vagy több mesterséges allergizáló összetevő esetén 2 pontot vontunk le,
 • állati összetevők esetén (marhafaggyú, lanolin) 1 pontot vontunk le,
 • mesterséges színező-és illatanyag mentességért 2 pontot adtunk.


Környezetvédelem

 • papírcsomagolásért 0,5 pontot adtunk,
 • 1 pontot adtunk újrapapír csomagolásért,
 • natúr vagy bio minősítésre 1 pontot adtunk,
 • állatkísérletektől mentes logóért 0.5 pontot adtunk.

 

Tájékoztatás

 • 0,5 pontot adtunk, ha a gyártó vagy forgalmazó magyar nyelvű honlapján is feltüntették részletesen az összetevőket.

 

Kép [cc] looby

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Hozzászólások

Mókus / 2014. április 3. 14.21

Szeretném megérteni, de még mindig nem értem, hogy mi a baj az állati eredetű összetevőkkel. Gyakorlatilag az összes hazai kézműves szappan, de legalábbis a nagy részük pálmazsírt tartalmaz. Amiről meg azt lehet olvasni, hogy irtják az előállítása miatt az esőerdőt, és így sok állat természetes élőhelyét, illetve magukat azokat az állatokat is, akik ott laknak. Plusz még ugye ide is kell szállítani a pálmazsírt, ami szintén környezeti terhelést jelent, ami közvetve megint csak árt mindenkinek, az állatoknak is. Nem értem, miért környezetbarátabb a pálmazsír, mint a hazai állatból készült szappan? Én csak olyan növényi szappant találtam eddig, amiben volt nem hazai növényi olaj, amit ugye szállítani kell messziről. Az miért nem ér mínusz pontot? Ha valaminek az előállítása bio, de aztán messziről kell ideszállítani, ami nem bio, az miért bio? (Jó, azt értem, hogy ami benne van, az bio, de attól még a termék maga a szükségesnél jobban szennyezi a környezetet.)

Pekker Noémi / 2013. április 17. 11.47

A "Parfum" a kozmetikumok összetevőinek listájában nem feltétlenül mesterséges anyagot takar: Az esszenciális illóolajok is szerepelhetnek ilyen formában.

Kate / 2013. március 27. 16.43

Szerintem azért nem kell elájulni a Yumanától sem, ha valaki kicsit jobban megnézi őket rájön, hogy átverés az egész. Első körben nézzétek már meg a színét (egy természetes szappan nem tud pl. ilyen lila színű lenni, mint a levendulás szappanuk), majd amikor az összetevők listáját bogarásszuk figyeljünk oda a Tetrasodium EDTA kifejezésre! Ez az összetevő a szervezetre nézve mérgező, terheli a környezetet. Azért mert valamire rá van írva, hogy natural az még nem az

eufemia / 2013. február 26. 15.17

A parfüm nem egy pontos összetevő, nem tudni mit takar, ezért kockázatos összetevő.
Még ajánlanék egy szappant, Tulasi márkanév alatt fut, igaz nem mindenütt kapni, én biowebáruházból szoktam rendelni, teljesen tiszta szappan, ár érték arányban szuper, Yamunás árkategória, szebb összetevőkkel.
A mannaszappant is használtam, szintén jó, csak magas ára miatt végezne rossz helyen.
A kecsketejes nagyon jó, használom, az alverdéssel is ki lehet egyezni, mert olcsó.

A kézzel készült szappanokat meg minden kézműves vásárban meg lehet találni, azokat is előszeretettel vásárolom, de sok helyen rendelhető is ilyen termék.

Seregi Luca / 2013. február 26. 10.35

Eláruljátok nekem, légy szíves, hogy a parfüm miért kőolaj származék?

Franciska / 2013. február 26. 10.25

Azért annak sem árt elolvasni az összetevő listáját, találsz benne "érdekeset".

biopiac / 2013. február 26. 09.40

Összefoglalva: a bolti szappan mind gagyi! Készítsetek otthon vagy készítőtől vegyetek! Ha drágább is megéri, mert egy jó szappan ápolja a bőrt nem szárítja!

Jeff Goldblum / 2013. február 26. 09.01

Nem csak allergiákról van szó, hanem arról, hogy haladó gondolkodású ember nem használ állatból készült alapanyagokat. Szappanban sem.
Eszter: mert nem kínzunk állatot. Elég kevés boldog "kecskécske" és "bocika" szaladgál tágas zöld mezőn, hogy ők adják a "tejecskét" a szappanhoz, a marhafaggyú pedig gyilkossággal készül. Hát ezért.

szerk / 2012. július 2. 15.40

Kedves Adraszteia!
A csatolt dokumentumok regisztráició után tölthetők le.
Megértésedet köszönjük!
Üdvözlettel
TVE szerk

adraszteia / 2012. május 7. 08.16

Miért nem lehet letölteni a táblázatot?

névtelen / 2012. április 9. 19.36

Az alverde levendulás 2.?? Mikor ott csücsül az összetevői között a mesterséges parfum/fragrance? :O A kecsketejes meg teljesen tiszta szappan! Mindig a külcsíny...Csak mert nem papírba, hanem fóliába van csomagolva. A táblázathoz képest a cikk pontatlan, mert az olívás 13 pontot kapott.

"Az illatanyagok az egyik leggyakoribb allergizáló szerek a kozmetikumokban. Az EWG szerint továbbá contact dermatitist (a bőr allergiás reakciója) és légzőszervi problémákat is okozhatnak."

Berika / 2012. március 22. 23.05

Csatlakozom az egyetértőhöz(Imréhez és AAndihoz.) A Yamuna szappanokat ajánlom mindenki figyelmébe!

nyuszkimuszki / 2012. március 19. 18.36

Én mannaszappant használok. Hiányolom is a tesztből.

Kardhal / 2012. március 16. 14.48

Én a BIOLA Melissa szappanját használom. Kisgyermekes anyuka vagyok, nem mindegy mit használok, finom az illata és nem szárítja ki a bőrömet.

Imre / 2012. március 14. 10.36

Egyetértek AAndival!
S jó, hogy tudjuk - pl. ilyen tesztek által -, hogy mivel állunk szemben.

AAndi / 2012. március 13. 15.42

Ja, és a méz, tej, tejtermék csak bizonyos embereket allergizál. Te döntöd el, hogy ennek fényében megveszed vagy sem. Nekem, mint szappankészítőnek, az a tapasztalatom, hogy a tejtermék nem okvetlen okoz allergiát bőrön át azoknál sem, akik egyébként mondjuk laktóz-intoleranciában szenvednek.
A bio megjelöléssel azért értek egyet, mert az olajok kinyerésének módja, ill. a növény származási helye roppant fontos. Szívesen kennéd magadra azt a mandulaolajat, amit ugyan hideg sajtolással nyertek ki, de vegyszerrel kezelték magát a fát? Na ugye, hogy nem.

AAndi / 2012. március 13. 15.36

A kecsketej miatt nem kell leölni az állatot. A disznózsír, marhafaggyú miatt le kell. Ilyen egyszerű a magyarázat.

Adrienne / 2012. március 13. 11.16

Van egy kis baj ezzel a termékteszttel...

Nincs levonás az olivás kecsketej szappannál az állati összetevő miatt. Növényi kecsketej van benne???

Csak a szintetikus allergénekért jár pontlevonás, a természetes allergén összetevőkért (tej, tejtermék, méz) nem. Az nem hátrány, ha ettől leszel kiütéses?

Az ár/érték arányt nem is vizsgálták. Nálam levonás jár, ha valami jó, de indokolatlanul drága, pl. vastagon fogó ceruzával írt "bio felár" van rajta.

Lehetne kicsit körültekintőbben, ha már tudatosak vagyunk...

Rlogin / 2012. március 13. 11.13

Csatlakozom az előttem szólóhoz!
Továbbá mitől önálló érték az, hogy natúr, vagy bio minősítésű???
Miért csak a mesterséges allergizáló anyagért jár pontlevonás? A természetes allergizáló anyag az maradhat???
Egyáltalán, miért kellene egy szappant növényolajokból csinálni?

Somogyi Eszter / 2012. március 7. 11.45

Miért jár levonás az állati eredetű anyagokért? • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében