• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Uborka

2010.08.13. /

Az uborka a sütőtök és a cukkini közeli rokona. Fűszeres, ecetes lében eltett terméseit egész évben fogyaszthatjuk, a kovászos és a nyers uborkasaláta pedig a nyár csemegéje.

Az uborka múltja

A kabakosok családjába (Cucurbitaceae) tartozó uborka őshazája Dél-Ázsia, a Bengáli-öböl és a Himalája környéke. Indiában háromezer éve termesztik. Hamar meghódította az örményeket és az arabokat. Az ókori Görögországban és Egyiptomban élelmiszerként és gyógynövényként egyaránt becsülték.

A történetíró Plinius visszaemlékezései szerint Tiberius császár nagyra tartotta az uborkát: egész évben szerette fogyasztani. Ezért létrehozatta az első melegházakat: az uborkák mozgatható termesztőegységben növekedtek, ha pedig az idő lehűlt, a növényeket a fűtött lakótérbe szállították.

Egyes vélemények szerint a savanyításra alkalmas apróbb, keményebb héjú fajta Afrikából származik. Ezt látszik alátámasztani, hogy az uborka savanyítása Spanyolországból indult.

Egy időben az uborkát mérgezőnek vélték, ezért fogyasztás előtt a héját villával erősen megkarcolták, hogy a méreganyagok eltávozhassanak. Természetesen ez a gyanú alaptalan volt.

Az ismert uborkafajták jelentős részét már 400 éve termesztik. A legfontosabb uborkatermesztő régió Ázsia, Kína.

 

Élettani hatás

Az uborka 95%-a szöveti víz. Szomjúságérzetünket jobban csillapítja, mint a folyadékbevitel. Elősegíti a szervezet méregtelenítését.

Zellerrel és sárgarépával készített püréje serkenti a vese működését, karbantartja beleinket, elősegíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását.

Héja élelmi rostban gazdag. Szabályozza a vérnyomást, hatására csökkenhet a vér cukorszintje.

Több értékes és néhány ritkán előforduló ásványi anyagot is tartalmaz: kálium, mangán, szilícium, foszfor, molibdén.

A vitaminok közül az A- és C-vitamin, valamint folsav fordul elő benne jelentősebb mennyiségben. Enyhíti a bőrirritációt, csökkenti a sérült bőr duzzanatát. Hasznos lehet reumás panaszok megelőzésében.

Szilíciumtartalmánál fogva elősegíti a kötőszövetek egészséges fejlődését, ellenállóvá teszi a bőrt.

Külsőleg arcpakolásként, arcmasszírózó krémként használják. Az erősen igénybevett kezet alaposan, finom mozdulatokkal dörzsöljük be az uborka lereszelt héjával.

 

Hogyan vásároljuk és tároljuk?

Bár sárga és világoszöld színben is termesztik az uborkát, jó eséllyel a hagyományos, sötétzöld uborkafajtákkal fogunk találkozni a piacon. Kerüljük a foltos, sárgás, felpuffadt egyedeket. Minél inkább előrehaladott az érés folyamata, az uborka annál inkább sárga és duzzadt lesz, a magok pedig keserűbbé válnak.

Ne válasszunk olyan uborkát, amelyet a kiszáradás megelőzésére viaszréteggel vontak be, hiszen a héj egészséges.

A frissesség jelei: fényes, a csúcsoknál is sima, feszes héj, kemény tapintás.

2-3 napon belül használjuk fel. Szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért feltétlenül hűtve tároljuk. Hamarabb romlik, ha együtt tároljuk paradicsommal, dinnyével és almával. A félbevágott és fel nem használt uborkát feltétlenül zárjuk le folpackkal, illetve zacskózzuk be.

 

Az uborkasalátán innen és túl

Nyersen karikázzuk önálló vagy vegyes, ecetes-olajos, esetleg tejfölös-joghurtos salátába. Vegyítsük hagymával, salátával, paradicsommal, petrezselyemmel.

Kockára vágva mártogassuk szószba. Cukorborsóval keverve ízesítsünk vele rizottót.

Hűsítő nyári levesként ajánljuk a gazpachót, amely nyers paradicsom, paprika, hagyma és uborka kevés zsemlemorzsával, vagy kenyérrel sűrített, leturmixolt keveréke.

Savanyítjuk és kovászoljuk.

Hőkezelésre az olívaolajban történő, rövid idejű párolást javasoljuk. Szórjuk meg friss fűszernövényekkel.

A nagyobb uborkákat gabonakeverékkel tölthetjük és kisüthetjük. Önmagában vagy köretként is kiváló.

Fagyasztható: vágjuk össze paprikával, hagymával, és a keveréket fagyasszuk le.

 

Receptek

Görög uborkasaláta

  • 3 dl (sűrű) joghurt
  • 400 g uborka meghámozva, kettévágva, kimagozva
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • szurokfű, esetleg kapor, ciromfű vagy menta
  • hidegen sajtolt olaj
  • só, borsikafű

Az uborkát lereszeljük, enyhén megsózzuk. Egy órán át a kiereszett levet folyamatosan eltávolítjuk.

A hozzávalókat nagy tálban öszekeverjük és érni hagyjuk.

 

Hideg uborkaleves  (egyszerű nyári fogás)

  • 2 közepes méretű uborka
  • 2 paradicsom
  • 2 lilahagyma
  • 1 citrom leve
  • 2 dl tejföl

A zöldségeket vágjuk fel. Mindent turmixoljuk le. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

 

Sváb kovászos uborka (3 nap alatt készül el)

  • uborka, felhasítva
  • kapor
  • 2-3 burgonya, meghámozva

Nagy uborkás üveg aljára rakunk egy sort karikára vágott burgonyát. Belerendezzük az uborkát. A tetejére burgonya, majd a kapor kerül.

Feöltjük langyos, sós vízzel (1 liter vízhez 1 Ek só). Kistányérral lenyomtatjuk, napos helyen érleljük.

 

Termesztési tanácsok

Az uborka kúszónövény, támasztékot igényel. Napos helyre ültessük, meleg, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát.

A leendő uborkaföldbe ősszel forgassunk be érett komposztot, szerves trágyát. A palántákat a májusi fagyok elmúlta után ültetssük ki. Jó szomszédai a saláta- és káposztafélék. Kerüljük a paradicsom és a hónapos retek közelségét. Az egyes sorok között tartsunk legalább 90 cm távolságot.

Növekedése során kötözzük a tartószerkezethez. A hatodik levélpár megjelenése után csípjük le a csúcsát – így ösztönözzük az oldalirányú, termésfejlesztő növekedésre. Az oldalágakon megjelenő virág utáni első levélpár felett szintén csípjük el az indát.

Gyomláljuk és locsoljuk rendszeresen. A mulcsréteg segít a talaj nedvesen tartásában.

Peronoszpóra esetén távolítsuk el a beteg részeket. Megelőzésként válasszunk napos, enyhén szellős, tápanyagban gazdag termőhelyet.

Legfontosabb kártevője a gyökérgubacs-fonalféreg, amely elsősorban olyan területeken jelentkezik, ahol évről-évre uborkát termesztenek. Megelőzés a vetésváltás, illetve a zöldtrágyanövényként ismert mézontófű (facélia) sorközbe való vetése, amely kiirtja a kártevőt az adott területről.

A csigák és meztelen csigák ellen mészkőporral és fahamuval szórjuk körbe az ágyást. Ezt az eső, és a pára miatt időről időre meg kell ismételnünk.

Szedéskor finom csavarással távolítsuk el a termést.

 

Kép [cc] kern

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében