• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Szamóca, földi eper

2009.06.19. /

Kedvelt tavasz végi, nyári csemegénk az eper. Fogyasztjuk magában, turmixként, fagyiban vagy süteményben. Mit is nevezünk epernek valójában? Mi köze van az eperfához vagy a szamócához?

A köznyelv 'szamóca', illetve 'földi (vagy kerti) eper' alatt a rózsafélék családjába tartozó Fragaria nemzetség zamatos, piros gyümölcsét érti. A belőle készült étkek jelzője egyszerűen 'eper' (ld. epertorta). Epernek „hivatalosan" mégis a lédús faepret nevezzük, amely az eperfa (Morus nemzetség) termése. Ismeretes, sőt, igen kedvelt ezen kívül az aprócska gyümölcsű, de annál ízletesebb, üde erdőkben olykor tömegesen található erdei szamóca.

 

Történelem

A mai erdei szamóca származási helye Kelet-Ázsia, ahonnan már a jégkorszak után elterjedt szinte valamennyi földrészen. Ez azt jelenti, hogy már az ősember is szedegethette és ismerhette. Ennek ellenére sokáig nem termesztették: a római és görög történetírók a vadon gyógyhatású növényei közé sorolják.

A XV. századi Franciaországban és Belgiumban díszítő értéke miatt kedvelték. Kerti növényként a XVIII. századtól ismert, amikor észak- és dél-amerikai eredetű fajok bevonásával, holland kertészmesterek jóvoltából kialakult a megszokott nagyméretű, bőven termő ananászeper.

 

Eper, kívül-belül

Kezdjük az eper levelénél, amelynek teáját béltisztításra, fertőtlenítésére, illetve izzasztó hatása miatt javasolják. (Az eperlevél tészta a faeper levelének alakjáról kapta nevét.)

Tört gyümölcshúsa kúraszerűen alkalmazva fogfehérítésre használható. Bőrünkbe dörzsölve pompásan illatozó bőrradírt kapunk. A gyümölcspépből készíthetünk arcpakolást is - kaolinnal a zsíros bőrre, tejföllel a száraz vagy normál bőrre.

A vadon termő erdei szamóca beltartalmi mutatói sokszoros értékűek a termesztett változatéhoz képest. Vitaminjai közül kiemelkedő a C- és E-vitamintartalom. Az idényben fogyasztott napi 5-6 szem már fedezi egy felnőtt teljes napi C-vitamin igényét. Említésre méltó A-, B1- és B2-vitamin tartalma is.

Serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért, elősegíti a vese és a bél helyes működését, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Egy kora nyári böjtben ezért feltétlenül ott a helye az epernek is.

Antibakteriális, gyulladásgátló hatású. Antioxidáns vegyületei (flavonoidok) révén erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezetet az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulása ellenében.

Ásványi anyagai közül magas a kalcium-, kálium- és vastartalma. Ez utóbbi miatt vérszegénység ellen javasolt. Szalicilsav tartalma alkalmassá teszi vese- és ízületi bántalmak kivédésére.

 

Az eper mennyisége és minősége

Ha epres ízre vágyunk, szedjünk/vásároljunk epret, és készítsük el belőle a fogást saját magunk. A készételek eperízüket általában nem az epernek, hanem egy ausztrál fa kérgéből készült kivonatnak köszönhetik.

Mivel a primőr gyümölcsök közül az epret terhelik meg a leginkább vegyszerekkel, érdemes megbízható helyről vásárolni.

 

Hogyan vásároljunk, hogyan tároljuk?

Bár szállításra, rakodásra érzékeny, mégis érdemes a már teljesen érett epret választani - mivel szedés után az eper már nem érik tovább.

A piacról hazaérve válogassuk át. Dobjuk komposztra a hibás, erősen nyomódott darabokat, majd letakarás nélkül tegyük hűtőszekrénybe. Itt némi zamatvesztéssel 5-7 napig tárolhatjuk.

Az apró magvak az érzékeny gyomrúakból allergiát válthatnak ki: ez a gyümölcshús szitán való átnyomásával megelőzhető.

 

Hogyan használjuk fel?

Az epret sokan cukrozzák: ez erjedési folyamatokat indít el. A helyzet sajnos a mézzel is fennáll; tehát vagy válasszunk édesebb epret, vagy adagoljunk erjedést gátló fűszereket is (vanília, fahéj) az eperhez.

Az eper könnyen fagyasztható, érdemes télire eltenni akár gurulósan, akár krumplinyomóval többé-kevésbé összepréselt állapotban is.

Kiváló díszítőértéke is süteményekben, torták tetején, feldobja a gyümölcssalátákat. Remek lekvár és szörp készíthető belőle.

 

Receptek

Eperleves

  • 500 g eper, megmosva, megtisztítva
  • 3 dl vörösbor
  • 10 dl vízzel higított tej
  • 3 dl tejföl
  • 2 Ek liszt
  • 3 tojás, szétválasztva
  • 50 g vaj
  • 2 Ek méz
  • csipetnyi só

 

Az epret a vörösborral felforraljuk, majd rúdmixerrel pürésítjük. Tejjel felhígítjuk, ízesítjük, majd amikor ismét forró, a tejföl, liszt, tojássárgája keverékével behabarjuk. A tojásfehérjék habját főzzük ki a forró lében, a felhőcskéket tálaláskor fahéjjal szórjuk meg. Melegen és hidegen kínálhatjuk.

 

Epres tojás

  • 200 g eper, megtisztítva, darabolva
  • 4 tojás, szétválasztva
  • 100 g vaj, a sütő kikenésére
  • 80 g rizsliszt
  • 1 Ek méz
  • 4-5 levél frissen szedett citromfű, apróra vágva

A tojássárgáját mézzel kikeverjük. A fehérjét habbá verjük. A liszt hozzáadásával óvatosan összekeverjük az eddigieket. A felforrósított nagyméretű palacsintasütőbe kanalazzuk, ráhalmozzuk az epret. Citromfűvel megszórva, vaníliafagylalttal kínálhatjuk.

 

Termesztési tanácsok

A szamóca esetében az erdei környezethez hasonló területet kell keresnünk vagy teremtenünk: félárnyékos, laza talajon, kedvező vízellátás mellett jól terem.

Veteményesben az elővetemény (bab, burgonya) lekerülése után juttassunk ki trágyát vagy komposztot.

A telepítés évében a tervezett epersorba vessünk mustárt vagy más, gyorsan fejlődő növényt (pl. salátát), és ezeket ritkítsuk meg a szamócatövek beültetésekor. A maradó növények talaj-árnyékolást és üdébb mikroklímát biztosítanak az állomány számára. Ugyanezek az elvek egy balkonládában is megvalósíthatóak.

Ha kiválasztottuk és előkészítettük a helyet, augusztusban vásároljuk meg a töveket. Így a rügyek még ősz végére kifejlődnek, és a telepítés utáni évben szép termésre számíthatunk.

Ültetéskor a levelek eredési helyét pontosan a talaj szintjéhez kell igazítani. A túl mély vagy túl sekély ültetés visszaveti a növényt a fejlődésben.

Egyszer termő, illetve folytontermő fajták közül is többféléből lehet választani. Érdemes kikísérletezni, melyik fajta felel meg legjobban kertünk adottságainak. Ez a figyelmet igénylő munka ugyan több évig tarthat, de végül szó szerint meghozza gyümölcsét.

A gondozás a virágzást követő öntözésből és a talaj szerves anyaggal való takarásából áll.

A talajtakarás egyrészt tápanyagot juttat a tövekhez, másrészt (szalma vagy kaszált fű használata esetén) tisztán tarthatja a gyümölcsöket.

A termés betakarítása után távolítsuk el az indákat, amelyekből akár fel is újíthatjuk az állományt egy másik helyen. A maradó tövekre a következő évi termés reményében kevés komposztot vagy trágyát juttathatunk.

A szamóca 4-5 évig is ugyanazon a helyen maradhat.

A tövek közé ültetett bársonyvirág (büdöske) és körömvirág hatásosan űzheti el a fonalférgeket. A cserebogár lárvája ellen hatásos lehet a tövek közé ültetett hagyma, fokhagyma, amely elriasztja ezeket a kártevőket. A szürkepenész ellen a fertőzött részek eltávolítása, ellenálló fajták választása, a mulcsozás segíthet.

 

Kép [cc] clairity

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Új hozzászólás