fbpx
mi fán terem idénynövény eper

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Szamóca, földi eper

Kedvelt tavasz végi, nyári csemegénk a földi eper, sőt, az édesszájúaknak remek hír, hogy ideális összetevője egy kora nyári böjtnek. De mit is nevezünk földi epernek valójában? Mi köze van az eperfához vagy a szamócához? Hogyan tároljuk, mit készítsünk belőle?

A köznyelv ‘szamóca’, illetve ‘földi (vagy kerti) eper’ alatt a rózsafélék családjába tartozó Fragaria nemzetség zamatos, piros gyümölcsét érti. A belőle készült étkek jelzője egyszerűen ‘eper’ (ld. epertorta).

Epernek „hivatalosan” mégis a lédús faepret nevezzük, amely az eperfa (Morus nemzetség) termése. Ismeretes, sőt, igen kedvelt ezen kívül az aprócska gyümölcsű, de annál ízletesebb, üde erdőkben olykor tömegesen található erdei szamóca.

1% szja

Történelem

A mai erdei szamóca származási helye Kelet-Ázsia, ahonnan már a jégkorszak után elterjedt szinte valamennyi földrészen. Ez azt jelenti, hogy már az ősember is szedegethette és ismerhette. Ennek ellenére sokáig nem termesztették: a római és görög történetírók a vadon gyógyhatású növényei közé sorolják.

A XV. századi Franciaországban és Belgiumban díszítő értéke miatt kedvelték. Kerti növényként a XVIII. századtól ismert, amikor észak- és dél-amerikai eredetű fajok bevonásával, holland kertészmesterek jóvoltából kialakult a megszokott nagyméretű, bőven termő ananászeper.

Idénynövény adatbázis

Izzasztásra, béltisztításra

✓ Kezdjük az eper levelénél, amelynek teáját béltisztításra, fertőtlenítésére, illetve izzasztó hatása miatt javasolják. (Az eperlevél tészta a faeper levelének alakjáról kapta nevét.)

✓ Tört gyümölcshúsa kúraszerűen alkalmazva fogfehérítésre használható.

✓ A gyümölcspépből készíthetünk arcpakolást is – kaolinnal a zsíros bőrre, tejföllel a száraz vagy normál bőrre.

✓ A vadon termő erdei szamóca beltartalmi mutatói sokszoros értékűek a termesztett változatéhoz képest. Vitaminjai közül kiemelkedő a C- és E-vitamintartalom. Az idényben fogyasztott napi 5-6 szem már fedezi egy felnőtt teljes napi C-vitamin igényét. Említésre méltó A-, B1- és B2-vitamin tartalma is.

✓ Serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért, elősegíti a vese és a bél helyes működését, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Egy kora nyári böjtben ezért feltétlenül ott a helye a szamócának is.

✓ Antibakteriális, gyulladásgátló hatású. Antioxidáns vegyületei (flavonoidok) révén erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezetet az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulása ellenében.

✓ Ásványi anyagai közül magas a kalcium-, kálium- és vastartalma. Ez utóbbi miatt vérszegénység ellen javasolt.

✓ Szalicilsav tartalma alkalmassá teszi vese- és ízületi bántalmak kivédésére.

A szamóca mennyisége és minősége

Ha szamóca ízre vágyunk, szedjünk/vásároljunk szamócát, és készítsük el belőle a fogást saját magunk. A készételek eperízüket általában nem a szamócának, hanem egy ausztrál fa kérgéből készült kivonatnak köszönhetik.

Mivel a primőr gyümölcsök közül a szamócát terhelik meg a leginkább vegyszerekkel, érdemes megbízható helyről vásárolni.

Teszt: földieper

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

Bár szállításra, rakodásra érzékeny, mégis érdemes a már teljesen érett szamócát választani – mivel szedés után a szamóca már nem érik tovább.

A piacról hazaérve válogassuk át. Dobjuk komposztra a hibás, erősen nyomódott darabokat, majd letakarás nélkül tegyük hűtőszekrénybe. Itt némi zamatvesztéssel 5-7 napig tárolhatjuk.

Az apró magvak az érzékeny gyomrúakból allergiát válthatnak ki: ez a gyümölcshús szitán való átnyomásával megelőzhető.

Hogyan használjuk fel?

A szamócát sokan cukrozzák: ez erjedési folyamatokat indít el. A helyzet sajnos a mézzel is fennáll; tehát vagy válasszunk édesebb epret, vagy adagoljunk erjedést gátló fűszereket is (vanília, fahéj) a szamócához.

A szamóca könnyen fagyasztható, érdemes télire eltenni akár gurulósan, akár krumplinyomóval többé-kevésbé összepréselt állapotban is.

Kiváló díszítőértéke is süteményekben, torták tetején, feldobja a gyümölcssalátákat. Remek lekvár és szörp készíthető belőle.

Receptek

Szamócaleves

Hozzávalók:

  • 500 g szamóca, megmosva, megtisztítva
  • 3 dl vörösbor
  • 10 dl vízzel higított tej
  • 3 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • 3 tojás, szétválasztva
  • 50 g vaj
  • 2 ek méz
  • csipetnyi só

Elkészítés:

  1. A szamócát a vörösborral felforraljuk, majd rúdmixerrel pürésítjük.
  2. Tejjel felhígítjuk, ízesítjük.
  3. Amikor ismét forró, a tejföl, liszt, tojássárgája keverékével behabarjuk.
  4. A tojásfehérjék habját kifőzzük a forró lében, a felhőcskéket tálaláskor fahéjjal szórjuk meg. Melegen és hidegen kínálhatjuk.

Szamócás tojás

Hozzávalók:

  • 200 g eper, megtisztítva, darabolva
  • 4 tojás, szétválasztva
  • 100 g vaj, a sütő kikenésére
  • 80 g rizsliszt
  • 1 ek méz
  • 4-5 levél frissen szedett citromfű, apróra vágva

Elkészítés:

  1. A tojássárgáját mézzel kikeverjük.
  2. A fehérjét habbá verjük.
  3. A liszt hozzáadásával óvatosan összekeverjük az eddigieket.
  4. Felforrósított nagyméretű palacsintasütőbe kanalazzuk, ráhalmozzuk a szamócát. Citromfűvel megszórva, vaníliafagylalttal kínálhatjuk.

Termesztési tanácsok

A szamóca esetében az erdei környezethez hasonló területet kell keresnünk vagy teremtenünk: félárnyékos, laza talajon, kedvező vízellátás mellett jól terem.

Veteményesben az elővetemény (bab, burgonya) lekerülése után juttassunk ki trágyát vagy komposztot.

A telepítés évében a tervezett szamócasorba vessünk mustárt vagy más, gyorsan fejlődő növényt (pl. salátát), és ezeket ritkítsuk meg a szamócatövek beültetésekor. A maradó növények talaj-árnyékolást és üdébb mikroklímát biztosítanak az állomány számára. Ugyanezek az elvek egy balkonládában is megvalósíthatóak.

Ha kiválasztottuk és előkészítettük a helyet, augusztusban vásároljuk meg a töveket. Így a rügyek még ősz végére kifejlődnek, és a telepítés utáni évben szép termésre számíthatunk.

Ültetéskor a levelek eredési helyét pontosan a talaj szintjéhez kell igazítani. A túl mély vagy túl sekély ültetés visszaveti a növényt a fejlődésben.

Egyszer termő, illetve folytontermő fajták közül is többféléből lehet választani. Érdemes kikísérletezni, melyik fajta felel meg legjobban kertünk adottságainak. Ez a figyelmet igénylő munka ugyan több évig tarthat, de végül szó szerint meghozza gyümölcsét.

A gondozás a virágzást követő öntözésből és a talaj szerves anyaggal való takarásából áll.

A talajtakarás egyrészt tápanyagot juttat a tövekhez, másrészt (szalma vagy kaszált fű használata esetén) tisztán tarthatja a gyümölcsöket.

A termés betakarítása után távolítsuk el az indákat, amelyekből akár fel is újíthatjuk az állományt egy másik helyen. A maradó tövekre a következő évi termés reményében kevés komposztot vagy trágyát juttathatunk.

A szamóca 4-5 évig is ugyanazon a helyen maradhat.

A tövek közé ültetett bársonyvirág (büdöske) és körömvirág hatásosan űzheti el a fonalférgeket. A cserebogár lárvája ellen hatásos lehet a tövek közé ültetett hagyma, fokhagyma, amely elriasztja ezeket a kártevőket. A szürkepenész ellen a fertőzött részek eltávolítása, ellenálló fajták választása, a mulcsozás segíthet.

Képek: pixabay.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás