fbpx
lila padlizsánok vízcsepes bőrrel

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Padlizsán

A padlizsán a húskedvelők és vegetáriánusok asztalán egyaránt kedvelt csemege. Jellegzetes, sütés után kialakuló kesernyés ízét nyáron élvezzük, ám az eltett padlizsánkrém egész évben rendelkezésünkre áll. Miért egészséges? Hogyan vásároljunk és tároljuk? Mit főzzünk belőle?

A burgonyafélék családjába tartozó padlizsán (Erdélyben vineta) közeli rokona a paradicsom, a paprika és a burgonya.

A padlizsán térhódítása

A padlizsán őse Délkelet-Ázsiából származik. Arab közvetítéssel jutott Európába, ahol a Földközi-tenger vidékén, illetve a Balkáni-félszigeten már a XVII. sz. óta ismerik és termesztik.

Tojásgyümölcsnek korábban csak a fehér héjú változatot hívták. Régebben az emberek tartózkodtak a padlizsántól, mert azt tartották, hogy fogyasztása elmeháborodást és leprát okoz. A XX. század óta tudjuk, hogy a nemcsak hogy nem ártalmas, hanem kifejezetten előnyös hatású lehet.

Legnagyobb mértékben ma is Indiában, illetve a Távol-Keleten fogyasztják. Európában egyedül Törökország többet termel, mint az összes többi európai állam. A mélylila, gömbölyded vagy tojásalakú padlizsánt gyakran nevezik olasz (baba) padlizsánnak, a halványlila, soványabb változatot pedig kínai padlizsánnak.

A gyógyító padlizsán

✓ A padlizsán remek rostforrás, karbantartja az emésztő-, és a keringési rendszert. Amellett, hogy igen sok vitamint (B1, B6, folsav, C, és K) és ásványi anyagot (magnézium, kálium, réz, mangán, foszfor és mész) tartalmaz, a padlizsánban megtalálhatóak egyes antioxidáns anyagok is.

✓ Kedvezően befolyásolja a vérnyomást. Szerepe lehet egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az agytevékenységre nyugtató, kiegyensúlyozó hatással bír.

✓ Gyulladásgátló hatását az emésztőrendszerben fejti ki. Az indiai gyógyászat hurut és asztma oldására alkalmazza. Vérképző és vizelethajtó hatása miatt fogyasztása máj- és vesebetegeknél különösen ajánlott.

Idénynövény adatbázis

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

  • A fényes héj, az élénkzöld kocsány a frissesség jele.
  • A barnás foltok a romlás jelei.
  • Ne válasszunk gyűrött héjú, megpuhult egyedeket, mert ezek az elidősödött példányok olykor keserűek.
  • Válasszunk a méretéhez képest nehéz padlizsánt.
  • Az éretlensége miatt csak enyhén színeződött, esetleg zöldes árnyalatot mutató termésben ugyanaz a mérgező vegyület halmozódott fel, mint a napfényre kitett burgonyában. Ha szobahőmérsékleten néhány napig tartjuk, a termés beérik.
  • A hűtőszekrényben néhány napig tárolhatjuk. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

Hogyan használjuk fel? Mit készítsünk belőle, mihez jó? 

A padlizsán szeleteléséhez rozsdamentes kést használjunk, különben elszíneződik a húsa.

A nagyobb bogyók és a fehér változat héja vastag és kemény lehet, amelyen hámozással lehet segíteni.

Ízét kiemeli a szegfűbors, a bazsalikom, a babérlevél, a fokhagyma, a chili, a szurokfű, és a zsálya. Leggyakoribb társai az edényben a paradicsom és a hagyma.

Ausztrál kutatás szerint az összes zöldség közül a padlizsán képes a legtöbb zsiradék felszívására. Egy adagnyi mélysütött padlizsán szelet négyszer annyit szív fel, mint a vele azonos tömegű burgonya. Mélysütés helyett az alábbi lehetőségeket javasoljuk:

Sütés: villával szurkáljuk meg a padlizsán héját, 200 fokos sütőben süssük 30-40 percen át. Az ilyen sütés puha, könnyen kenhetővé alakítható padlizsánhúst eredményez.

Rostonsütés: hosszában vágjuk fel a padlizsánt és éles késsel karcoljuk meg. A rácsra helyezés előtt kenjük meg olajjal. A szeletek a lángoktól legalább 12-13 cm-re legyenek. Ha barnul, fordítsuk meg. A szeletek egy-egy oldala kb. 5 percig sül. Ha a szeletet sütés előtt megsózzuk, kevesebb olajat szív magába.

Receptek

Törökparadicsom-mártással

Hozzávalók:

  • 2-3 db padlizsán, ujjnyi vastagra szeletelve
  • citromlé, só
  • bazsalikom, kakukkfű
  • 3-4 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 5 paradicsom, feldarabolva
  • teljes kiőrlésű liszt
  • olaj

Elkészítés:

  1. A padlizsánszeleteket besózzuk, citromlével csöpögtetjük.
  2. Kevés olajon megfuttatjuk a fűszernövényeket, ízesítjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Gyakori kevergetéssel mártást készítünk.
  3. A padlizsánszeleteket a lisztbe forgatjuk, olajban kisütjük. A mártással kínáljuk.

Töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 4 közepes padlizsán, hosszában kettévágva
  • 1 vöröshagyma
  • 500 g paradicsom, felszeletelve
  • 250g tejföl
  • 8 Ek reszelt sajt
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl rizs
  • 1 zsemle
  • petrezselyemlevél
  • borsikafű
  • gomba, apróra vágva

A padlizsánokat kikaparjuk, gyengén megsózzuk és félretesszük. A paprikába is tömködött rizs-alapú keverékhez hasonlatos, áztatott zsemlés tölteléket készítünk. Használjuk fel a padlizsánok belsejét is. Készíthetjük darált hússal, vagy gombával. A zöldfűszerekkel ízesítsük.

A padlizsánt megtöltjük a keverékkel és tűzálló edénybe helyezzük. A tetejükre tegyük rá a paradicsomot. Öntsünk kevés vizet az edény aljára, majd gyenge tűzön puhulásig pároljuk.

Ekkor tejföllel leöntjük, reszelt sajtot szórunk rá. Süssük a sajt pirulásáig.

Termesztési tanácsok

A padlizsán a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, termékeny talajok növénye. Az előző évben kijuttatott érett komposztot bő terméssel hálálja meg.

A talaj esetleges savasságát fahamuval, vagy mészkőőrleménnyel csökkenthetjük. A kalciumra a növénynek nagy szüksége van.

Ültetessük a veteményes napos, meleg részeire. Az erőteljes, zömök palántákat a tavaszi fagyok elmúlta után egészen nyár végéig ültethetjük.

A termesztés során gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról. Mulcsozással tartsuk nedvesen a talajt.

Három héttel az első fagyok előtt, tehát szeptembertől csipkedjük le a virágbimbókat. Ennek hatására a már meglevő termések is erőteljesebb fejlődésnek indulnak.

Az ágyás szomszédságába vetett gabona magához vonzza, a padlizsánról „eltéríti” a levéltetűket.

A bagolylepke hernyói ellen egyes források a növény fásodó szárára tekert papírgallért, mások a csalogatónövények (saláta) és riasztók (hagyma) a padlizsán közelébe történő telepítését javasolják.

Képek: canva.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás