fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Főzőtök

A tökfélék feltűnően formagazdag családjába tartozó főzőtök rokona többek között a sokféle színben termesztett sütőtök, a csillagtök és az uborka. Fagyasztva egész évben kapható, frissen június és október között találkozhatunk vele a piacon.

A messziről jött kedves ismerős

A mindennaposnak, megszokottnak tartott tökfőzelék alapanyaga távolról érkezett: régészeti adatok alapján nyolc-tíz ezer évvel ezelőtt vették termesztésbe Közép-Amerikában. A bennszülött indiánok által „három nővérnek” nevezett, három őshonos, együtt termesztett növény (bab, kukorica, tök) egyike: a talajt nitrogénben gazdagító bab felkapaszkodott a kukorica szárára, alant az árnyékban pedig kúszott a tök. A tökfélék a spanyolok közvetítésével kerültek Európába az Újvilág meghódítása után.

 

Élettani hatások

A tökről a tápanyagban gazdag sütőtök jut eszünkbe, mivel a főzőtököt azonban éretlenül fogyasztjuk, beltartalmi értékei elmaradnak téli társától.

Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.

 

Tökvirág

A tök virága is ehető: nyersen salátában, töltötten, önmagában, vagy akár bundázva és olajban sütve is. Ha termesztünk otthon tököt, próbáljuk ki. Elsősorban hímivarú virágot válasszunk fogyasztásra, amely keskeny nyéllel kapcsolódik a szárhoz – a termős virág nyele vaskos; s az alján látható a későbbi termés kezdeménye.

 

A főzőtök vásárlása és tárolása

  • Fényes felszínű, puha tapintású, méretéhez képest nehéz főzőtököt válasszunk.
  • A héj színe fajtafüggő.
  • Ha látszik a szármaradvány, nézzük meg azt is: élénksége friss szedésről tanúskodik.
  • A kemény héjú tök lehet, hogy túlérett, lehet, hogy régen szedték le.
  • A tök nyomásra, erősebb tapogatásra érzékeny, ezért óvatosan vigyük haza. Felvágás nélkül, hűtőszekrényben, laza zacskóban tároljuk. Így lassíthatjuk az utóérési folyamatot.
  • A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáljuk meg, mivel romlandó. Egy napon belül használjuk fel.

 

Felhasználás

  • A főzőtököt lehetőség szerint hámozatlanul fogyasszuk.
  • Gyógyító hatásainak kihasználása érdekében az egészen zsenge tökből sokszor fogyasszuk nyersen is: készítsünk belőle levet, vagy apróra vágva keverjük salátába.
  • A klasszikus tökfőzeléken kívül szeletekre vágva kiránthatjuk, töltelékkel megsüthetjük.
  • Enyhe íze elviseli az erősebb fűszerezést is. Illik hozzá a kapor, bazsalikom, majoránna, metélőhagyma. Sikeres lehet a tök és a paradicsom, fokhagyma, hagyma párosítása is.
  • Mélyhűtés hatására a szövetek megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesbe, főzeléknek használhatjuk.

 

Receptek

Tökös makaróni
Hozzávalók:

  • 250g makaróni összetördelve
  • 500g laskatök
  • 2 ek. vaj
  • 1 ek. olaj

Elkészítés: Forró vízben főzzük ki a makarónit és szűrjük le. A vajat olvasszuk fel, és pirítsuk meg rajta a tököt. Az általa kiengedett vízben 6 perc alatt főzzük készre. Ízesítsük tetszés szerint, majd adjuk hozzá a tésztát. Alaposan keverjük össze. Apróra tépdesett rukkola vagy galambbegy salátával kínálhatjuk.

 

Zöldségköret főzőtökkel
Hozzávalók:

  • 2 kicsiny nyári tök kockára vágva
  • 2 zöld és sárga héjú közepes cukkíni kockára vágva
  • 3 ek. hidegen sajtolt olaj
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 ek. friss bazsalikom összevágva
  • szurokfű, majoránna, ízlés szerint
  • 2 ek. friss petrezselyem összevágva
  • 8-10 apró paradicsom negyedekbe vágva

Elkészítés: A felforrósított olajon, gyakori kevergetés mellett dinszteljük félpuhára a tökféléket és a fokhagymát. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Kevergessük még pár percig, amíg a keverék kellően felmelegedik. Főtt gabonával, illetve sült szelethús mellé kínáljuk.

 

Termesztési tanácsok

A tök termesztése viszonylag egyszerű. Látványos jelenség, ahogyan a gyermektenyérben is elférő palántából többméteres indák, hatalmas levelek fejlődnek, s itt-ott megbújva megtaláljuk a tökfőzeléknek valót is.

A növény hőigénye kifejezetten nagy. Rövid tenyészideje miatt azonban hazánk éghajlata is megfelelő a számára. Emiatt nem kell aggódnunk. Amiről viszont feltétlenül gondoskodnunk kell: a tápanyag és a viszonylag folyamatos vízellátás.

A talajt előző év végén gazdagítsuk érett komposzttal. Az adott évben frissen kiadott trágya a levélképződés irányába hat, nekünk pedig a virágképződésre és a termésre van szükségünk.

Palántáról neveljük, kiültetés leghamarabb május közepén. Napsütötte helyet válasszunk.

Javasolt kukorica mellé ültetni. Kerüljük a hónapos retek és a paradicsom közelségét.

A fiatal növényeket gondosan öntözzük és gyomláljuk. Takarjuk a talajt, tartsuk távol a gyomokat. Később, a növény fejlődésével erre már nem lesz lehetőségünk, igaz, szükségünk sem.

A szedést kezdjük meg, amint csak lehetséges. Ne várjuk meg, amíg elöregednek, esetleg rothadásnak indulnak a talajjal érintkező termések. Ez utóbbi jelenségnek elejét vehetjük, ha az egyes tökök alá lécből készült alátétet helyezünk a földre.

A virágvégek elrothadása egyenletes vízellátással megelőzhető. Az amerikai kukoricabogár ellen hatékony a vetésváltás: ugyanarra a területre legalább 1 évig ne telepítsünk se kukoricát, se tököt.

A levéltetvek ellen a hasznos élőlények (pl. katicabogár) életfeltételeinek megteremtése a megoldás.

Jelentősebb betegségei a lisztharmat (fehér penészbevonat), illetve a növényrészek barnulását, majd elhalását okozó verticilliumos hervadás nevű gombás betegség. Megelőzésként javasoljuk a permetező öntözés teljes mellőzését, és a szellős állománykialakítást.

A beteg részeket távolítsuk el. Termesszünk ellenálló fajtát, váltogassuk a tök kertünkben elfoglalt helyét. A betakarítást követően dobjunk komposztra minden maradványt.

 

Kép [cc] Betty Snake, Ed Mitchell

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás