• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Cukkini

2010.09.21. /

A tökfélék családjába tartozó hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos cukkini nyersen, párolva és főzve egyaránt élvezetes. A piacon június végétől szeptember elejéig találkozhatunk vele.

Tök vagy nem tök…

A tökfélék (Cucurbitaceae) őshazája a mai Guatemala és Mexikó területe. A család tagjait több mint tízezer éve fogyasztjuk. A spanyol és portugál felfedezők különös növényeket hoztak Európába: a cukkini Olaszországban lett először sikeres. A Földközi-tenger tájékán megtelepedve meghódította Franciaországot, sőt a hűvösebb éghajlatú Nagy-Britanniát is.

Mexikóban a kezdetektől fogva része az étrendnek, Európában viszont csak a huszadik század közepétől fogyasztják széles körben.

 

Kedvező élettani hatása

A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag.

Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.

Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.

 

Tudtad?
A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk.
A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Vásárlása és tárolása

A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák.

A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.

A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le.

A sérülékeny cukkinit óvatosan szállítsuk.

Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

 

A cukkini a konyhában

Az apró cukkinit akár egészben is párolhatjuk, savanyíthatjuk, dinsztelhetjük.

A fagyasztás előtti blansírozással a cukkiniszeletek megtartják eredeti alakjukat.

Ha „virágos kedvünk van”, elsősorban a hímivarú virágokat csipkedjük le.

A cukkini termése nyersen reszelve belekeverhető salátába, szendvicsre. Darabolva fűszeres mártásokba mártogathatjuk.

Sütemények, tészták esetén a recept által előírt folyékony anyag részben helyettesíthető nyers cukkinipürével.

A nagyobb cukkini magja különleges ízt ad a sós, zöldséges leveseknek.

Felkarikázva, fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve grillezhetjük, kockára vágra piríthatjuk.

Használjuk sajtos, fűszeres salátákba. Paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal töltsünk vele sült burgonyát. Reszeljük főtt tésztához, paradicsomos rizshez, bulgurhoz. Kínáljuk sültekhez, vagy magában.

 

Receptek

Színes kuszkuszos saláta (egytálétel)

  • 5 dl víz
  • 2 Ek olaj
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk fahéj
  • 5 dl kuszkusz
  • 1 dl mazsola (elhagyható)
  • 2,5 dl apróra vágott cukkini
  • 1 sárgarépa, apróra összevágva
  • 2 egész újhagyma, felkarikázva
  • 1-1 piros és sötétzöld paprika, csíkokra vágva
  • 400 g főtt csicseriborsó
  • 3 Ek olaj
  • 1 Ek citromlé
  • salátalevelek
  • 50 g szeletelt mandula

2 Ek olajjal főzzük puhára a kuszkuszt az ízesített vízben. A többi hozzávalót olajon futtassuk meg. Keverjük a lehűlt kuszkuszhoz.

Halmozzuk salátalevelekkel díszített tálra. Mandulával megszórva kínáljuk.

 

Cukkiniropogós (tölthető sült lepény)

  • 2 nagyobb cukkini, lereszelve
  • 1 tojás
  • 3 dl aludttej vagy joghurt
  • liszt
  • só, borsikafű, kapor
  • olaj

A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát készítünk. Olajjal kikent palacsintasütőben lepényeket sütünk. Ha kemény és szétesős lesz, akkor nem tudjuk megtölteni, de így is finom. Töltelékötletek: sós sajt és tejföl; padlizsánkrém; juhtúró és főtt tojás.

 

Termesszünk cukkinit!

A cukkini kiválóan érzi magát komposztdomb tetején vagy tövében. Leveleivel árnyékolja a lebomló szervesanyagot. Tehetjük veteményesbe – bár térigénye nagy: egyetlen tő 2 m2-t is elfoglalhat. Igaz, egy négytagú családnak 3-4 cukkini is elegendő.

A jó tápanyagellátottságon kívül viszonylag sok vizet és napfényt igényel. Locsoláskor ne fröcsköljük a leveleit, ne nyissunk teret a gombás megbetegedéseknek.

Kedvező szomszédai a zeller, kukorica, hagyma, és babfélék.

Palántának március közepén vethetjük, de mivel gyökerei nem bírják a pangó vizet, könnyen kirohad. Ezért inkább májusban, szabadföldbe vessük.

Rendszeresen lássuk el érett komposzttal. A virágok könnyen termékenyülnek. Ha étkezési célra leszedünk pár virágot, azzal a további virágképződést serkentjük. A szedés folyamatos.

A csigák kártételét a fiatal növények tarra rágásáról, illetve a terméseken hagyott lukakról ismerhetjük fel. Ellenük fahamuval vagy mészkőporral szórjuk körbe az ágyást. A védekezést pár naponta újítsuk fel.

A lisztharmatra érdemes odafigyelni: a levelek száradnak és szürkés penészesek. A szellős állomány, az óvatos öntözés megelőzheti a betegséget. Szedegessük le a beteg leveleket; az egészségeseket permetezzük le zsurlófőzettel.

Száraz nyarakon számíthatunk takácsatkákra és levéltetvekre. Megelőzésképpen ültessünk a veteményes szélére csombort és levendulát, figyeljünk a kellően napos tenyészhelyre; kezelésként permetezzünk csalánból vagy hagymából készült lével.

 

Kép [cc] vanrobin

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében