• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mennyi só elég?

2010.09.15. /

A nátrium, ami az asztali só egyik összetevője, nagy mennyiségben növeli a magas vérnyomás és a szív-érrendszeri megbetegedés veszélyét. A sófogyasztás csökkentése úgy tűnik  igen hosszú folyamat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek legfeljebb 5 g sót kellene fogyasztaniuk naponta. Mégis, a jelenlegi európai fogyasztás lényegesen magasabb: 8-12 g. A túlzott sófogyasztás okozta egészségügyi hatások számos európai uniós országban okot szolgáltattak a sóbevitel mérséklését szorgalmazó kezdeményezésekre. Ezért 2008-ban elfogadták az EU Nemzeti Sófogyasztást Csökkentő Keretrendszerét. Ennek célja, hogy az intézkedések koordinálásával és a hasznos információk elterjesztésével támogassa a folyamatban lévő nemzeti kezdeményezéseket.

Mivel táplálkozásunkban a feldolgozott és az éttermi ételek a fő sóforrások, az élelmiszeripar kulcsszerepet játszik a sóbevitel visszaszorításában. Ezt a nemzeti, sóbevitel csökkentését célzó programok vezető szervezetei felismerték, és az élelmiszeriparral együttműködve, gyakran ez a programok kulcseleme. Ezenkívül, számos élelmiszergyártó és forgalmazó, saját kezdeményezéseként, nemcsak a termékek áttervezésével-átalakításával, de figyelemfelkeltő kampányokkal és címkézési kezdeményezésekkel is reagált a magas sófogyasztásra.


A kulcs a fokozatosság

A sót nemcsak az ízéért, de más ízek hangsúlyozásáért, a romlást okozó mikroorganizmusok gátlásáért, és a kívánt állag eléréséért adják az élelmiszerekhez. Ennél fogva az újratervezés feladata nem egyszerűen a sótartalom kívánt szintre csökkentését jelenti. A sótartalom csökkentése mellett az íz és egyéb, a termékre jellemző tulajdonságok - beleértve a biztonságosságot- megőrzése, technológiai kihívás.

Az egyik megközelítés a sómennyiség fokozatos csökkentése az élelmiszer termékben. Hozzászoktunk bizonyos fokú sós ízhez, és hajlamosak vagyunk unalmasnak találni az ételt, ha a sótartalma drasztikusan lecsökken. Azonban, ha a termék sótartalmát kis lépésekben csökkentik, nem szükségképpen észleljük a különbséget, és fokozatosan hozzászokunk a kevésbé sós ízhez. 20-25%-os csökkentés rendszerint komoly ízbeli problémák nélkül lehetséges. A fokozatos sócsökkentés akkor a leghatékonyabb, ha egy élelmiszercsoportra vonatkozóan az összes gyártó megállapodik a stratégiában, és azt egyszerre hajtják végre.

Bizonyos mértékig a normál konyhasó (nátrium-klorid) helyettesíthető más ásványi sókkal, amelyek nem tartalmaznak nátriumot, pl. kálium-klorid. Mindazonáltal az egyéb ásványi sók „sóssága” nem olyan intenzív, mint a megszokott sóé, és ráadásul kesernyés vagy fémes mellékízük lehet. E probléma kiküszöbölésének egyik módja további vegyületek használata, amelyek elfedik a kesernyésséget. Alternatívaként, a só ízkiemelő-fokozó hatása több fűszernövény, aroma, száraz fűszer használatával kompenzálható.

A lépcsőzetes sócsökkentés és helyettesítés mellett új eljárásokat is kifejlesztettek az élelmiszerek sótartalmának mérséklésére. Például olyan alkotórészeket vizsgálnak, melyek növelhetik a nyelven lévő sós íz receptorok érzékenységét, miáltal fokozhatják az élelmiszer által keltett sós ízérzetet. Egy másik megközelítés szerint, a sócsökkentés az élelmiszer bizonyos részeiben vagy összetevőiben, az ízre gyakorolt kedvezőtlen hatás nélkül tenné lehetővé az általános sótartalom csökkentést.

 

Információ és címkézés

Az élelmiszerek újrakonstruálásán kívül, a sócsökkentő programok sok esetben a szemléletformálást is célozzák, valamint ötleteket adnak, hogyan csökkentsük a nátriumbevitelt. Sokszor kész címkézési rendszerek léteznek, amelyek tájékoztatják a fogyasztókat a termékek nátrium vagy sótartalmáról. Habár az EU-ban a tápanyagtartalom feltüntetése önkéntes (kivéve, ha a tápanyagtartalomra vagy az egészségességre vonatkozó állítások is feltüntetésre kerültek), vannak bizonyos kivételek a nemzeti szabályozásokban. Például, Finnországban kötelező a címkézés az olyan fontos sóforrásoknál, mint a húsipari termékek, a kenyér és a készételek. Amennyiben ezeknél az élelmiszereknél a sótartalom meghalad egy bizonyos szintet, azt jelezni kell a termék csomagolásán.

 

Hatékonyak-e a sóbevitel csökkentését célzó programok?

A sóbevitel csökkentését célzó nemzeti kezdeményezések többsége viszonylag újkeletű, és ennek következtében hatásuk a sófogyasztásra gyakran homályos marad. Azonban Finnországban, ahol a sócsökkentő program 1975-óta működik, az átlagos sóbevitel a felnőtt lakósság körében a napi 12g-ról 9,3g-ra csökkent férfiaknál és 6,8g-ra nőknél. Egy másik példa az Egyesült Királyság, ahol a sócsökkentő programot 2003-ban indították el. Abban az időben az átlagos sóbevitel 9,5g volt naponta, míg 2008-ban ez az érték már csak 8,6g/nap.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a sófogyasztás csökkentése időbe telik. Viszont úgy becsülik, hogy még a mérsékelt csökkentések is alapvetően kevesebb szív-érrendszeri eseményhez vezethetnek, és ily módon javítják a népesség egészségi állapotát.

 

Forrás: eufic

Kép [cc] chris

Hozzászólások

Gádor László / 2011. február 11. 03.11

Ezen a címen: egeszseghazugsagso.freewb.hu a "Só-mítosz" menüpontban egymás alatt több tartalmas cikk van a sóról. Alaposak és ezért sajnos nem rövidek, de érdemes elolvasni valamennyit, mert fontos információkkal szolgál!

Öreghonya / 2011. január 24. 17.55

Öntik ránk a káliumkloridot. Az a rémes és ördögi az egészben, hogy nem egy testidegen anyagot, vagy mérget adnak nekünk, hanem egy fontos és létszükséges anyagot kapunk, csak éppen eltorzított arányban. Az orvostudomány szerint a helyes arány 30 nátrium és 1 kálium. Ezzel szemben a kereskedelemben kapható sók 20-70 % KCl-ot tartalmaznak, ami viszont a testünkön belül ebben a kálium koncentrációban szörnyű pusztítást végez! A természetben előforduló NaCl többletet a vesénk lekezeli, de az ilyen mértékű KCl-al szemben teljesen védtelen!
A kálium egyébként létfontosságú anyag, a vérben 5 mmol/liternek kell lenni belőle, azonban az egyensúlya annyira kényes, hogy 7 mmol/l-nél már megáll a szív! Orvosi biokémia: Donnan egyensúly. Ez írja le, többek között azt is, hogy a vérben 5 mmol/l káliumnak kell lenni.

Számoljunk egy kicsit: Az emberi szervezet számára létfontosságú anyagok egyensúlyának fenntartásához egy anyagból ugyanannyit kell fogyasztani, mint amennyi természetes úton távozik! Átlagos embernél, napi 2 liter folyadékfogyasztást és ennek megfelelően 2 liter folyadékürítést vegyünk alapul. (A folyadékürítés nem csak vizelet ürítést jelent, de helyhiány miatt most úgy fogunk számolni mintha a folyadékürítés csak vizeletürítést jelentene.)

A vizelet, mint szűrlet a vérből választódik ki. Ideális esetben, ha a szervezetnek nem kell azért dolgoznia, hogy káliumot tartson vissza, vagy felesleges káliumtól szabaduljon meg, akkor a kiválasztott vizeletben ugyanannyi kálium van, mint a vérben, tehát 5 mmol/l. Ha ennyi ürül, akkor az egyensúly fenntartásához ugyanannyit kell fogyasztani, tehát 5 mmol/l-t. Ez napi 2 liter esetén napi 10 mmol káliumfogyasztást jelent. A kálium relatív atomtömege 39,1.! Ebből számolva: ideális esetben, napi 2 liter folyadékfogyasztást alapul véve, a napi ideális káliumfogyasztás 39,1x10=391 mg vagyis 0,39 gramm. Ezt a mennyiséget – minden ellenkező propaganda ellenére – a növényi tápanyagokkal (gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök) könnyedén pótoljuk.

Nézzük mit is okoz a káliumtöbblet mérgezés:
Szív és keringési problémákat, magas vérnyomást, asztmát, csontritkulást, érszűkületet, fokozott trombózis és infarktus veszélyt, anyagcsere zavarokat, vagyis pont azokat a betegségeket, amelyek ma népbetegségek.
Az anyagcsere zavarok viszont nagyon sok más betegségnek a kialakulását segítik elő, pl többek között a rákét is. Az nem állítható, hogy közvetlenül rákot okoz, de igenis jelentősen segíti a rák kifejlődését. Minden olyan betegség ami nem vírusos vagy bakteriális eredetű, azoknak a kifejlődésében az anyagcsere zavarok jelentős szerepet játszanak.

Az az ördögi ebben az egészben, hogy mindenkiben más és más hatást vált ki… Van aki cukros lesz, van akinek a veséje megy tökre, másokat szív és érrendszeri panaszok gyötrik, a magas vérnyomás pedig szinte minden második emberre jellemző lesz…

A betegséggyártók módszere nem csak az, hogy egészségtelen dologra beszélnek rá, mintha az lenne az egészséges, hanem ugyanakkor az egészségesről lebeszélnek, és úgy állítják be mintha az lenne a káros.
A sóról is mindenféle hazugságot terjesztenek, többek között pl azt, hogy megemeli a vérnyomást. A csavar ott van a dologban, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható (mindenféle adalékot tartalmazó) rossz sók, tényleg vérnyomás emelkedést okoznak, ezzel is igazolva a betegséggyártókat.
AZ EGÉSZSÉGES JÓ SÓ, EGÉSZSÉGES EMBERBEN NEM OKOZ VÉRNYOMÁS-NÖVEKEDÉST!

Vincze László / 2011. január 7. 12.45

Az élet úgy szép ahogy természetes! Hazugságok nélkül.
Évek óta folyamatosan emelkedett a koleszterin szintem. A vállalat által fél évente kötelezve vagyok üzemorvosi vizsgálatra. A doktor nő nagyon kedve-
sen egy szint fölött el kezdte ajálngatni a gyógyszert. Úgy gondoltam, fogalmam sincs mi is ez a koleszterin,meg miért akarja ez a test, hogy sok legyen belőle. Akkor meg mi alapján tegyem meg a válaszlépéseket. Így hát vártam. Kicsit izgúltam, mert éreztem, hogy ez azért nem természetes. A koleszterin szintem már elérte a 8-as szintet, mikor találkoztam "Tested vízért kiált" címü könyvvel. Olvasásakor izgalom lett úrrá rajtam. Egy nap alatt kiolvastam(átolvastam).Egy mondatba tömöritve: megfelelő mennyiségű víz és NACL(...igen,tudom mindannyian
megfelelő mennyiséget veszünk magunkhoz ezekből.Ma már mésként
gondolom)Azóta folyamatosan csökken a koleszterinszintem. Fél évente
kb egy felet. Gyógyszerek, diéta, életmód váltás nélkűl, most 5,9-es .Mondanom se kell, a doktor nő arra már nem kérdezett rá, hogy mitől
csökkent a szint. Arra már nem lehet gyógyszert ajánlani. Ha az alapoknál
lett elrontva, az alapoknál kell kezdeni a helyreállítást.Az édesanyámnak
az egyik karja sorvadásnak indúlt.(tornázik,jógázik,életerős,dolgozik,és
mégis) Már fele olyan vastag volt mint a másik. Régóta tudtam, hogy kevés vizet iszik, de konokúl ragaszkodott hozzá hogy nem. Már orvoshoz
akart fordulni, mikor sikerűlt rávennem hogy emelje meg a napi vízbevitelét. Azóta karja újra a régi,és ami a lényeg, kialakúlt nála a természetes szomjúságérzet , amit a mai ember elveszített.
EGYETLEN IGAZSÁG LÉTEZIK , A VALÓSÁG.

Ambrosius / 2010. december 13. 02.20

Ez a cikk úgy hazugság, ahogyan van ! A sófogyasztás egyfajta védőfaktor, ezer évvel ezelőtt is az volt, és 100 év múlva is az lesz !!!!! Ez a nemzeti sófogyyasztás csökkentésére irányuló törekvés egyenlő a népeség számának csökkentésével !!!!!
CSAK PATIKÁBÓL VEGYETEK TISZTA NACL-t !!! Minden sós étel, ropi, chips...stb kerülendő !!!! Hogy miért, azt a fentebb említett orosz honlapon szépen szájbarágósan elmagyarázzák !!!!
Csak egy apróság: amióta kitalálták az egészégünkért aggódó vezetőink, hogy a só rossz dolog és helyette együnk inkább Kálium kloridot, azóta van ennyi szív és érrendszeri betegünk, alig van egészséges nyugdíjasunk és szépen csökken a születések száma mert a Kálium klorid rendesen ivartanít is !!!! Régen nem volt ennyi beteg ember csak mióta "aggódva" óvnak minket !!!!! Ha a só annyira egészségtelen lenne, mint azt mondják akkor a magyar sosem létezett volna egy ősi népként a Kárpát medencében hanem már régen kihalt volna !!!!! A németeknél volt egy GERZSON nevű doki, az is a Káliumot diétát propagálta, a derék friccek meg egyenesen amerikáig zavarták !!!!
Az USA-ban az elitélteket is ezzel végzik ki és még csak sok sem kell belőle...apropó a Coca-Cola-ban literenként 1.5 gramm kálium van....3-4 gram fölött már az EKG-t is torzítja....lehet gondolkodni és elfelejteni a 20 éve a tv-ben szűnni nem akaró coca-cola reklámok hadjárataként a vásárlásukat !!!!!
Uff

molnár andrás. / 2010. szeptember 25. 10.27

menjen a pokolba az eu!
mindent ami jó, el kel venni az emberektől?
hogy a [Moderálva a fórumszabályzat alapján. Szerk].

B-Laci / 2010. szeptember 19. 20.17

a tisztasó-cikk az igaz. lásd még Tejfalussy András kutatásait: http://www.freeweb.hu/aquanet/
eddig azt hittem hogy a tudatosvásárló megbízható honlap, erről ennyit. aki a WHO-val, élelmiszergyártókkal- forgalmazókkal példálózik, azt azokkal egy lapon lehet említeni. törlöm is a kedvencekből

Halász Richárd / 2010. szeptember 17. 18.15

Hát nem tudom...
Elég hosszú cikk volt, mindenesetre én írtam az úrnak egy e-mailt hogy mégis mit ért (mondjuk gyártó szerint) Jósó alatt!?!

Sajnos találkoztam én már életem során nagyon sok furcsa dologgal és el tudom képzelni hogy ennek legalább a fele igaz.

Kételkedő / 2010. szeptember 16. 22.11

Nekem a természetgyógyász cikke hitelesebb.

Solymosi Arnold / 2010. szeptember 15. 20.54

Én találtam egy (a sófogyasztás mértékével kapcsolatban) másik irányba tapogatózó cikket is, kíváncsi lennék, ehhez mit szólnak?
Engem minden esetre elgondolkodtatott, egész épeszű érvekkel találkoztam.
http://www.tisztaso.narod2.ru/  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében