fbpx

Méltányos gyümölcsöt kérnek a fogyasztók a Lidltől

A Méltányos Gyümölcsöt! nemzetközi kampány petícióban kéri a Lidl-t: váltsa valóra a fenntarthatósággal kapcsolatos ígéreteit, és fizessen méltányos árat a gyümölcsökért, valamint garantálja a munkások emberi jogait.

 

A szupermarketek déligyümölcsökért fizetett felvásárlási ára sokszor nem fedezi a fenntartható termelés valós költségeit. A láncoknak legalább a Fairtrade minimumárat ki kellene fizetniük a gyümölcsökért. Ha a szupermarketek nem fizetnek fenntartható árat, az egyet jelent a munkások kizsákmányolásával, az alacsony bérekkel, a bizonytalan munkával, a szakszervezeti érdekvédelemre és a kollektív tárgyalásokra vonatkozó jogok korlátozásával. A nyomott árak akadályozzák, hogy a termelők környezetvédelmi beruházásokba fektessenek. A méltányos, fenntartható ár a környezetvédelem szempontjából is elengedhetetlen.

 

Lidl: mit mond és mit tesz?

A német Oxfam kutatásai szerint, sajnos így megy ez a Lidl szupermarketláncnál is, annak ellenére, hogy kommunikációjukban külön hangsúlyt kap a méltányos kereskedelem és fenntarthatóság. Az szervezet banán és ananász ültevényeken készült terepi kutatása sajnos többek között egy Lidl-nek beszállító ültetvényen is lesújtó körülményeket talált.

A Méltányos gyümölcsöt! kampány azt szeretné elérni, hogy minden termelő méltányos és fenntartható árat kapjon a termékéért. Különösen a kistermelők, akiknek éppúgy joguk van a méltó életkörülményekhez. Ehhez az szükséges, hogy termékeik eljussanak a piacra és a szupermarketek az ő árujukat is átvegyék, természetesen méltányos áron, és ne csak a nagyobb termelőktől szerezzenek be.

 

 

Miért pont a Lidl?

A Lidl az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc, szinte minden európai országban van üzlete, és forgalma dinamikusan nő. Magyarországon is egyre sikeresebben terjeszkedik: 2007-ben 90 üzlettel 124 milliárd forint forgalmat bonyolított, 2015-ben 164 üzletben 359 milliárdot. Ami a Lidl-ben történik az égész élelmiszerkereskedelemre hatni fog. Ezért fontos, hogy a Lidl vállaljon felelősséget a teljesen ellátási láncért, és tegyen a méltányos körülményekért a farmtól a polcokig. 

 

 

Ezért Méltányos gyümölcsöt! kampány nemzetközi petíciójának a következő kéréseket fogalmazta meg a Lild felé

 

·           Fizessenek méltányos árat az összes gyümölcs, így a banán és ananász, beszállítóiknak, különösen a kisebb gazdaságoknak!

·           Biztosítsák, hogy minden, a Lidl-ben kapható gyümölcsöket termesztő munkás fizetése elérje a létminimumot!

·           Biztosítsák, hogy a gyümölcstermelő munkások biztonságos és emberhez méltó körülmények között dolgozhassanak, és ne legyenek kitéve mérgező vegyszereknek!

·           Biztosítsák a gyümölcstermelő munkások jogát a szakszervezeti érdekvédelemhez.

 

Csatlakozz Te is a nemzetközi petícióhoz, amelyet már közel 70.000-en írtak alá.

A Lidl vállalati felelőssége a termőföldtől az üzletek polcáig és még tovább is terjed. A méltányos felvásárlási ár, az emberi- és munkajogok tiszteletben tartása alapvető a Lidl által is fontosnak tartott fenntartható fejlődés és társadalmi felelősségvállalás szempontjából.

 

 

 

 

Foto: Krasznahorkai Dorka

 

A magyar Lidl-be is fairtrade-et akarunk – a németeknek már van                 

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a magyarországi kampány keretén belül, levélben fogja megkeresni a Lidl-t, amiben kérjük, hogy bővítsék a hazai üzletek fenntartható termékkínálatát, kiemelten a fairtrade termékeket.

A fairtrade termékek értékesítésének növelése összhangban van a LIDL felelős működési alapelveivel, mely szerint a LIDL alapvető törekvése a szociális és ökológiai érdekek összehangolása. Mindezek a fairtrade által is képviselt értékek.
Azt valljuk, hogy a fenntarthatósági címkével és minősítéssel ellátott termékek jelenthetnek bizonyos garanciát a fogyasztóknak arra vonatkozóan, hogy a termék előállításánál figyelembe vettek különböző környezeti és társadalmi fenntarthatósági szempontokat.

Magyarországon is egyre több fogyasztó választana fairtrade, méltányos kereskedelmi terméket, de a kínálat jelenleg messze elmarad az igényektől. Terepi felmérésünk szerint még azoknak a termékeknek a kínálata is sajnálatosan szegényes a LIDL boltjaiban, amelyek eladása már régiós viszonylatban is dinamikusan növekszik, nem beszélve a LIDL nyugat-európai üzleteiről. A nyugat-európai üzletekben számos sajátmárkás minősített termék található, a német LIDL elsőként csatlakozott a Fairtrade kakaóprogramhoz, 2016-ot pedig a fairtrade évének nyilvánította. Itthon alig találtunk fairtrade minősített csokoládét, kávét, teát vagy déligyümölcsöt. A magyar fogyasztók éppúgy igénylik és megérdemlik és igénylik ezeket a termékeket, mint a nyugat-európaiak.
 

Te is támogatod?

Ha Te is szeretnéd, hogy a szupermarketek bővítsék a fenntartható termékkínálatukat, akkor kövesd a TVE híreit, mert hamarosan egy különleges online akcióval készülünk, amiben Te is a magyarországi kampány mellé állhatsz.

 

 
Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás