• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Hajfesték

2008.03.03. /

A festett hajúak száma folyamatosan nő, ma már férfiak is szép számmal megtalálhatóak közöttük. De milyenek a mai hajfestékek, kell egyáltalán tartani tőlük? S ha igen, léteznek alternatív megoldások?

Hajunk az egyik leglátványosabb névjegyünk. Formája, színe, fénye sok mindent elárul rólunk. A természetes, élő színek fiatalítják, a fakó és az ősz hajszálak öregítik az arcunkat. Van, akinek a hajfestés szükséges rossz -„mert hogy néznék ki egyébként" -, van, akinek játszadozás az évszaknak vagy a hangulatnak éppen megfelelő színekkel, sokan pedig egyszerűen az aktuális divatnak hódolnak, amikor vörösre, feketére vagy éppen csíkosra festik-színezik hajkoronájukat.

 

Jó a festék, vagy rossz?

Tény és való, hogy a hajfestés területén, mind az anyagok, mind a módszerek tekintetében nagy változások történtek az utóbbi időben. Ha azt vesszük, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt a hajfestést a festékekben lévő, erősen roncsoló anyagok miatt még kimondottan veszélyes műveletnek tartották, s csak szakképzett fodrászok végezhették, ma pedig már gyakorlatilag bárki megveheti, s a fejére kenheti az üzletek polcain sorakozó festékeket, akkor akár minőségi javulásról is beszélhetnénk.

Ha azonban az ÖkoTest német fogyasztóvédelmi magazin évről-évre megjelenő hajfesték tesztjeit olvassuk, megdöbbenünk, hogy a kémiai színezőket tartalmazó hajfestékek minden alkalommal a létező legrosszabb osztályzatot kapják.

Az ÖkoTest legutóbbi vizsgálatait azt követően végezték, hogy az Európai Unió nyomására 2006-ban egy sor veszélyes anyagot tiltólistára tettek. Meglepő, hogy a bevizsgált 36 hajfesték minősítése - a bennük talált, egészséget veszélyeztető anyagok miatt - változatlanul elégtelen maradt.

Valamennyi tesztelt készítmény tartalmazott például a színanyag egyik építőelemeként aromás aminokat - leggyakrabban a 2,5-Toluylendiamint, amely kémiailag rokona a már tiltólistán szereplő, rákkeltő 2,4-Toluylendiaminnak. Az aromás aminokat azért is kifogásolták a tesztelők, mert a tapasztalat szerint allergiát kiváltó vegyületek.

A hajfestékekben egyéb allergizáló anyagok - resorcin (23 termékben), konzerválószerek, halogén-organikus kötések - mellett más kritikus anyagokat is találtak, például a bőr áteresztőképességét növelő PEG/PEG (polietilén-glikol) emulgálószereket, egy termékben pedig problémás fényvédő anyagot is.

Dr. Móréné Horkai Edit, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet kozmetikai osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a festékanyagok felülvizsgálata 2005-ben végre elkezdődött, és a hajfestékekben található veszélyes anyagok tiltólistája az Európai Unió direktívájának megfelelően várhatóan folyamatosan bővülni fog.

Az egészségügyi biztos 2006-ban, 2007-ben, legutóbb pedig 2008. január 11-én (ez utóbb 14) már számos anyagot tiltólistára tett. A tilalmi lista mellett jelenleg még létezik egy ideiglenes lista is, amelynek anyagait folyamatosan vizsgálják, s amelyeket 2009. december 31-ig szabad csak felhasználni.

Dr. Móréné szerint tévedésben vannak azok, akik azt hiszik, hogy a szintetikus tartós hajfestékek nyakló nélkül használhatók, egyre kézenfekvőbb ugyanis a kapcsolat a tartós használat és a különböző allergiás megbetegedések között. Az allergiára hajlamos egyéneknek különösen meg kellene gondolniuk az ilyen hajfestékek használatát.

 

Hajszínezők: kétes alternatíva

A hajfestékek egészségkárosító hatásaitól tartva az utóbbi időben sokan átpártoltak a hajszínezőkhöz. A gyártók mint szelíd, kevésbé káros, ammóniát és oxidációs alkotórészt nem tartalmazó készítményeket kínálják e portékáikat.

Sajnos az ÖkoTest vizsgálatai nem látszanak alátámasztani ezeket az állításokat. A 2007-es kozmetikai kiadványban a 27 tesztelt hajszínező közül mindössze egy kapott kettesnek megfelelő osztályzatot, a többit elégtelennek minősítették. Az indok: az analizált szerek veszélyes színanyagokat (megint csak aromás aminokat) tartalmaztak.

Jó tanács: aki ezeket használja, figyelje a hatóidőt, s semmiképpen se hagyja a krémet a kelleténél tovább a fejbőrön, majd nagyon alaposan mossa le róla a festéket.

Pár éve nálunk is kapható egy úgynevezett hajszín regeneráló krém (Re-Nature a Schwarzkopf terméke), amely azt igéri, hogy fokozatosan visszaadja az őszülő haj természetes színét. Mivel a színező krém allergiát válthat ki, jó szívvel ez sem ajánlható a vásárlóknak.

 

Tudomásunk szerint Magyarországon  még nem létezik olyan fodrászat, ahol a kímélő növényi (henna) festékekkel is dolgoznának. Németországban egyes fodrászok kimondottan bőrkímélő növényi festékeket használnak hajfestéshez. Nem lenne rossz, ha valaki itt is kedvet kapna hozzá!

Mi várható a növényi hajfestékektől?

Az oxidációs hajfestékek megjelenéséig az emberek növényi hajfestékekkel színezték a hajukat. Bizonyos növények (henna, indigó, dió, feketeribizli, bodza stb.) leveleinek, terméseinek szárított porából különböző színű festékek készíthetők, amelyeket felületaktív anyagokkal (citrom- és borkősav) keverve forgalmaznak. Használatkor meleg vízzel kell pépessé keverni a port. Elkészítésük semmivel sem bonyolultabb, mint a kétkomponensű tartós festékeké.

Ennek a természetes festésmódnak az a hátránya, hogy a növények változó hatóanyagtartalma miatt bizonytalan és csak korlátozott színhatásra képesek. Például a sötét hajat nem lehet velük világosszőkére festeni, s az ősz hajzat teljes elfedésére sem képesek. Gyengébben festik meg a hajat, mint az oxidációs festékek, lényegesen kevesebb színben kaphatóak, s azon kívül sokkal hosszabb hatóidőre - akár 3 órára is - van szükség az eredményhez.

A növényi festékeket ártalmatlanoknak mondják, mivel nem tartalmaznak problémás anyagokat, s allergiát sem okoznak. Anélkül hatnak, hogy megsértenék a hajszálak külső védőrétegét, emellett ápoló hatásúak. Az ilyen festéssel természetesebb színhatás is érhető el.

Természetesen növényvédő szerektől szennyezettek lehetnek, ezért ajánlatos organikus termesztésből származó alapanyagokból készített termékeket vásárolni (kontrollált bioterméket).

A növényi hajfestékeket a haj lenövésétől függően - általában havonta, hathetente -, a kémiai festékekkel azonos gyakorisággal kell használni. Ma már krémes állagú, előre elkészített növényi hajfesték is kapható (pl. Logona Color Créme), amely árban kb. kétszer annyiba kerül, mint a por állagú.

Az ÖkoTest 2007-es kozmetikai tesztfüzetében növényi színezők is szerepelnek. A bevizsgált 28 készítmény közül 16 termék nagyon jó minősítést kapott. Ezek közül nálunk a reformboltokban - tudomásunk szerint - a Henné Color Braun, a Logona valamint a Sante növényi hajfestékei kaphatóak.

A tesztelt készítmények közül viszont hármat kettesnek, kilencet pedig elégtelennek minősítettek, mivel problémás aromás amin festékanyagokat, színerősítőt (picramat) is tartalmaztak. A vizsgán megbukott készítményekben problémás szintetikus emulgáló anyagokat is találtak (PEG/PEG). Ezeknél a terméknél azt is kifogásolták, hogy természetes hatásra utaló nevükkel, valamint azzal, hogy bioboltokban árusítják, megtévesztik a gyanútlan vásárlókat. Érdemes tehát odafigyelni!

 

És akik ennek ellenére nem mondanak le a tartós festésről?

Nem árt, ha tudják, hogy a hajfestékek között lényeges minőségi különbségek vannak, s ha nem jól választanak, annak könnyen fejbőrük, hajszálaik láthatják kárát. Vásárláskor az ár mellett az összetevőket is figyelembe kell venni.

Egyáltalán nem biztos, hogy akkor járunk jól, ha olcsó készítményt vásárolunk. A drágább festékek rendszerint a hajzat állapotát javító összetevőket is tartalmaznak - hajbalzsamot, színelőhívó anyagot, a megfelelő pH-t visszaállító anyagot, színtartósságot fokozó sampont, a fejbőr védelmét biztosító anyagot, s színhatásuk is sokkal megbízhatóbb.

Az OÉTI kozmetikai osztályvezetője szerint alapvetően fontos, hogy vásárláskor a festékhez mellékelt információs levelet figyelmesen elolvassuk, és a festést szigorúan a kapott tanácsok szerint végezzük.

A fodrászok számára készült professzionális festékek ma sem valók laikusok kezébe. Ezek ugyanis erélyesebb anyagokat tartalmaznak, kikeverésükhöz pedig bizonyos szaktudás is szükséges.

 

Színhatás

Ma elképesztően gazdag színskálából dolgozhatnak a fodrászok, és azoknak sem kell panaszkodniuk, akik otthon maguknak festik a hajukat. A szintetikus tartós festékekkel az ősz hajzat tetszőleges színre festhető. A különféle színárnyalatok egymással keverhetők.. Azonban nem árt, ha tudjuk, hogy a különféle márkák színei nem átjárhatóak, azaz ugyanaz az elnevezés különböző cégeknél egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt a színt jelzi.

 

Elővigyázatosságként érdemes megszívlelni az alábbi jó tanácsokat:

  • Az allergia megelőzése érdekében a festékek próbáját javasolják a gyártók. Ez azonban egyáltalán nem jelent védelmet, mert az allergia a negatív próbát követő festés után is jelentkezhet.
  • Mivel a hajfestékek egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak, sebes fejbőr vagy töredezett, száraz hajzat esetén tanácsos várni a hajfestéssel.
  • A tartós hullámosítás (dauer) nagyon igénybe veszi a fejbőrt és a hajszálakat, ezért a hajfestést más időpontra kell ütemezni.
  • Szempillákat és szemöldököt nem szabad hajfestékkel festeni.
  • A vizsgálatok szerint a hajfesték anyagai, ha kis mennyiségben is, de behatolnak a szervezetbe, ezért aki babát vár vagy szoptat, mindenképpen a szelídebb hajszínező megoldásokat válassza (hajszínező hab, henna-festés).
  • A festett, dauerolt hajzat érzékenyen reagál az ártó sugarakra, ezért sapkával, kendővel védjük napozás és szoláriumozás alatt.

 

Kép [cc] Maggie Osterberg, dotben

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Hozzászólások

Darai Irén / 2013. március 11. 11.04

Kedves Manix88!
Sajnálattal és szomorúan olvasom soraidat és nagyon együtt érzek Veled! Szomorú azért vagyok, mert boldogan olvastam volna arról, hogy az az ügyeletes orvos, aki este téged ellátott, majd a háziorvosodhoz irányított, nem rohant lélek vesztve a médiába a "naiv" hiszékeny embereket felvilágosítani arról, hogy a hajfestés ilyen és nagyon súlyos későbbi betegségek okai lehetnek!Azt gondolom róla, hogy ezt az orvostársadalomnak kellene hitelesen közé tenni!, de nem teszik. A magunk fajta kárvallottak pedig hiába tesszük!?Azt gondolják az emberek, hogy ők megússzák, de sajnos nem. Nem lehet megúszni! Kinek előbb, kinek később jelentkezni fognak a bajok, és akkor már késő! Súlyos sejt és ideg mérgek tömkelegét tartalmazzák a hajfestékek.Hiteles dokumentumom van róla és klinikailag diagnosztizált 13 féle betegségem,melyet a hajfesték okozott nekem.
Erről kellene beszélgetni több fórumon, ahol megengedik ezt!!
Neked minden jót kívánok, mielőbbi gyógyulás és sok szerencsét ahhoz. Természetesen jól teszed, hogy örökre elfelejted a hajfestést! Üdvözlettel:Darai Irén

manix88 / 2013. január 23. 19.47

Kedves mindenki!
Évekig festettem a hajam, először vörö és árnyalatai, majd fekete voltam. Soha semmi allergiás tünetem nem votl tőle. Egy ideig nem festettem, majd újra elkezdtem....kár volt! Befestettem délelött a hajam és este az ügyeleten találtam magam, mert elkezdett dagadni a homlokom aztán szépen ment lefele a szemeimre is. Kaptam az ügyeleten calciumot és azt monta keressem meg minnél elöbb a háziorvosom. Reggel mikor felébredtem, nem láttam semmit egyik szememmel sem és az egész fejem váladékozott valamint a nyakam2x akkorára dagadt.
Elvitt a párom a hàziorvoshoz és azt monta, örüljek neki, hogy nem fulladtam meg.... Hát köszönöm... :-D utána már aludni sem mertem mert tudtam, hogy fel e kelek reggel?
Îrt fel az orvos 5 doboz gyógyszert, amit kettesével kellett szednem, egy nap 3x, ameddig a dagadás le nem ment.
Elmentem a bőrgyógyászatra, hogy krémet irassak a váladékozó fejemre, aki közölte velem, hogy csúnya égési sérüléseket okozott az egész fejbőrömön és hogy azt csodálja a hajam nem hullil cspmókba. Kaptam krémet, amivel kennem kellett. Egy örökké valóság volt a gyógyulás...
Próbáltam a színezőt és egyéb más terméket, de annak ellenére, hogy a bőrpróba alatt semmi allergiás reakció nem mutatkozott, mindíg ugyan az lett a vége. A fekete és a vörös festéknél is ezek a reakciókat tapasztaltam. Azóta nem festem a hajam és már visszagondolva nem is értem, hogy miért festettem???
Azért osztottam ezt meg veletek, mert szeretném, ha mindenki végiggondolná, hogy meg e ér az egész ennyit?

Csengi / 2012. június 15. 09.31

A henna engem is érdekelne, de nem tudom, hogyan kezdjek hozzá, hol találok ehhez alapanyagot, mit kell pontosan vennem és hogyan használjam. Barnát szeretnék, csak eddig a világosbarna hajam mindentől bevörösödött.

Barb / 2012. június 6. 12.19

Én két éve hennázok, semmiféle allergiám nincs (még mindig). Ellenben végre nő a hajam, nem hullik, nem korpás, nem viszket és FÉNYES! :)
Henna+indigót használok, így nem vörös a hajam, hanem csokibarna.

szerk / 2012. január 4. 13.04

Kedves Szandi!

Általában azt szokták ajánlani, hogy a csukló belső részére 8ahol érzékenyebb a bőr) kenjünk a tesztelendő anyagból.

Üdv
TVE

szandi / 2011. december 26. 21.33

Én azt szeretném megkérdezni, hogy hova kell a próba festést csinálni, mellyel kiderül hogy allergiás vagyok e a festékre???

detti / 2011. október 16. 19.35

Jah és Sorbetnek szólt :D

detti / 2011. október 16. 19.34

figyi nem akarok kötekedni de nem kevered véletlenül össze a bőrtetoválásra használatos fekete hennával, ami valóban már egyszeri használat után valóban allergiát válthat ki de ha nem is valószínű h. az lesz aki már ilyet használt. de abban sem a henna a bűnös,hanem az a festék anyag amitől a henna por fekete lesz abőrőn, mert ugye egyébként csak barna lenne a sima hennával készült testfestés...

de ha van vmi infód szívesen veszem ha megosztod velem is mert én is használom, és érdekel, de ezt most olvastam először....

liili / 2011. augusztus 26. 13.08

sajnos szinte az egész hajam ősz. muszáj vagyok festeni.az a baj hogy csak sötétbarna festék fogja be az ősz szálakat .3 honapja kiütések jöttek ki a homlokomon arcomon tarkomon fejbörömön.nem tudom nem e a hajfesték okozta.azota nem festettem pedig már kellene mert nagyon csunya igy hogy levan nőve.nem tudom mitévő legyek.segitséget kérnék.

nina2 / 2011. augusztus 18. 12.40

elnézést előző vagyok... a válaszokat lehetőleg az e-mail címemre szeretném kérni, ezt az előbb elfelejtettem... :D az e-mail: szamcsy@gmail.com köszönöm!

nina2 / 2011. augusztus 18. 12.36

Apró segítséget szeretnék kérni... Természetes sötétszőke "aranyszőke" hajam van, de szeretnék világos ezüstszőkét. Nagyon szeretem a hajam, ezért a legjobbat szeretném neki. Tudom, a legjobb megoldás, ha nem festem, és akkor szép, egészséges marad. Viszont nekem nagyon tetszik a sarki ezüstszőke hajszín. Találtam is egy henna hajfestéket olyan színben, amilyet szeretnék. Arra lennék kíváncsi, hogy ez a fajta henna festék jó, vagy ez is olyan mint amilyen a boltokban kapható, kémiai anyagokkal dúsított hajfesték. Íme a link: http://netbio.hu/spd/NetBio_789485/HennaPlus_hajfestekek_24_fele_szinben... (fentről a második sorban a második, ha ez fontos) Nagyon szeretném ha segítenéte valaki, mert meg szeretném tudni, hogy ez árt-e a hajamnak. Természetesen, ha ez a festék is egyenlő a kémiai festékekkel, nem fogom befesteni a hajam, vagy keresek másfajta növényi festékből más színt. Előre is köszönöm!

Fodrászcikk web áruház / 2011. augusztus 11. 09.16

A legkedvezőbb árú igazán jó Bio hajfestékeket itt találod!
Annyiba kerül mint egy átlagos hajfesték, de a minősége összehasonlíthatatlanul jobb!
http://fodraszkellekekbolt.hu/kategoria/bio_hajfestek.html

A teljesen roncsolásmentes legjobb festékleszedőket itt találod! http://fodraszkellekekbolt.hu/kategoria/hajfestek_eltavolito_hajradir.html

Kata 11.08.04 / 2011. augusztus 4. 12.39

Sziasztok! Én évek óta fekete vagyok és csak akkor kellett hajat festenem ha lenőtt.De kb3hónapja a végéről is teljesen lekopik a fekete.tiszta barna és vörös.Kipróbáltam egy csomó festéket azt is amit évekig használtam és azt is ledobja! Nem tudja valaki miért?? Köszönöm Kata

Tina / 2011. július 20. 21.24

Nagyon sok ismerősöm (többek között édesanyám is) évek óta hennázik, de egyikőjük sem számolt be a hennázás óta kialakult bármiféle allergiáról. Annál több pozitív mellékhatásról: pl megszűnt a korpa, sűrűbb lett a haj, kevésbé zsírosodik a fejbőr, kevésbé töredezik a haj, gyorsabban nő.

Szerintem a klasszikus, szintetikus festékekre sokkal többen reagálnak allergiával és egyéb, a hajkorona szépségének szempontjából negatív mellékhatással, de a legjobb egy átfogó felmérés lenne. Valaki bevállalja? :)

Sorbet / 2011. június 3. 14.55

Nézz utána a henna hatásainak, mielőtt kipróbálod. Az egyik legallergénebb anyag. Állítólag, ha akár egyszer is befested vele a hajad, akkor valószínűleg allergiássá válsz (nem a hennára, másra). Szóval olvass utána, mielőtt kipróbálod.

NAPFELKELTE / 2011. május 9. 14.04

Szia!

Engem érdekelne a hennás hajfestés, hol talállak meg egy hajfestés, vágás erejéig?

Tóth András / 2011. április 24. 06.28

Tisztelt Levél író!

Magam is ezzel tünettel jártam.Kérdezném,hogy kapott e választ a leírásához.Vagy mivel lehet a fejbőr viszketési tüneteket megszüntetni?Bár készítek csóllány által készített folyadékot és lehűtés után az adagoló segítségével feljuttatom a fejbőrre.A csóllánynak vannak számos anyagai és lehet,hogy a viszketési tüneteket meg szünteti.
Ha valóban enyhíti vagy megszünteti akkor közölni fogom önnek.

Maradok Tisztelettel.
Tóth András.

Béjzii_error / 2011. április 21. 09.21

hát én schwarzkoft ammónia mentes.. hajfestékkel festettem a hajam kb 4 szer. az 5. re pedig "alergiás" tünetet észleltem.. mivel a fejbőröm feszült.. feldagadtak a nyirog csomóim és a fejbörömmböl ilyen fura folyadék folyt ki , ja és persze viszketet..és ahol lefolyt a festék sebes lett..
már rég nem festettem a hajam de ezek után is alergiát okozhat ha mondjuk tesztet csinálnék [ a csuklomra festeném a festéket] és nem sebesedne ki?
vagy van olyan hajfesték ami nem okoz "alergiás tünetet" ? : ]

csacsii / 2011. április 19. 09.42

Sziasztok ! Tud valaki segíteni abba, hogy Young hajfestéket hol lehet vásárolni Budapesten üzletben és nem neten keresztül?
Erre az e-mail címre szeretném kérni: csacsii@chello.hu
köszönöm!

kzsh / 2011. február 3. 13.18

az ammóniamentes festékkel (hab állagú) én is megjártam...kb 4 árnyalattal sötétebb lett a hajam mint volt, pedig világosabbal festettem...roppant csalódott vagyok....ja,és tényleg nem kopik

mmaszatka / 2010. október 23. 20.40

Sziasztok,

Ammónia-mentes festékkel festettem be szép barna hajam ami ha minden igaz 28 mosásig tart : aranybarnát vátram tőle de majdnem fekete lett.Kb. 1 hete , azóta ecetes vizzel tisztálo , hogy kopjon le .Na de alig kopik a drága ...ráadásúl ki is száritotta nagyon.
Gondolkodom nagyon, sőt szeretnék hennára váltani, csakhogy nem tudom mikor próbálhatom ki és persze milyen szint ad ki ha előtte festve volt.
Ha tudtok valami jót tanácsolni nekem , légyszi -légyszi :) látom sok hennás fodrász is van itt :)) kéremszépennn !!!
mmaszatka@gmail.com

örök hálám !!!

napvirag / 2010. október 18. 09.21

Én már több éve "mérgezem" magam hajfestékekkel és még élek, és jól vagyok.. Persze sok mérgező dolog van benne, amivel szerintem mindenki tisztában van aki festi a haját. Ahogy visszaolvastam a hozászolásokat folyton azt látom, hogy ha valaki segítséget kér mert allergiás lett egy festékre, akkor egyből az a válasz neki, hogy te akartad.. kifog hullani a hajad rákos leszel, beszívódik a szervezetedbe a sok anyag.. és lassan sok szenvedés közepette meghalsz.:D
Na most ezek után gondoljatok bele, hogy azok akik hetente legalább egyszer a mekiben esznek, vagy colát isznak.. vagy egyáltalán nagy városban élnek.. mennyi káros anyagot visznek a szervezetükbe? (és ez csak 1-2 példa..)
Szerintem ezek után a hajfesték sem annyira káros..
Persze egészségesebb ha nem élsz velük.
Viszont ne essünk túlzásokba.

Mellékesen én egyszer befestettem sötétbarnára ami már fekete a hajamat (fodrász csinálta nagyon drága festékkel) és allergiás lettem rá, nem tudtam akkoriban hogy miért.. de később mivel azt színt nem bírtam, kivilágosítottam fokozatosan és más festék egyszer sem váltotta ki az allergiámat.
Egyszer még kipróbáltam a hennát is egy sima barna árnyalatot, de nekem teljesen tönkretette a hajamat, kiszáradt és nagyon hullott...:(
Azóta sima vegyszeres hajfestéket használok, kerülöm a sötét árnyalatúakat, de még élek és nincs semmi bajom. A hajam olyan dús hogy 2 embernek is elég lenne, és nem hullik.:)

giza / 2010. október 7. 15.05

Én is gondban vagyok a hajfestékekkel!
A henna nekem sem vált be, nagyon kiszáradt és hullik a hajam...már egy vagyont "ELPRÓBÁLKOZTAM"!
Kapható már valahol a SISEL cég hajfestéke?
SOS válaszra várok....millió köszönet addig is....tomozine@freemail.hu

AnitaHU / 2010. augusztus 24. 15.46

Kedves Tamara,
Nagyon jó volt olvasni a hozzászólásodat. Megtudhatom, hogy hol találom meg a fodrászatodat?
Üdv,
Anita

Darai Irén / 2010. július 17. 12.37

Bella, az a kisebbik baj amikor a hajat kárositja, a nagyobbik baj az amikor a hajhagymát kárositja, ugyan is a holt keratinsejtekből álló haj a hajhagymából veszi fel a tápanyagot. Amikor a hajhagymák károsodnak, tovább nem látják el funkciójukat, ezért a haj töredezett, fénytelen, elvékonyodott, majd kihullik. Minden hajfesték tartalmaz olyan kemikáliát, amely a fejbőrön keresztül felszivódik, nyirokerek, vérerek utján szétfut a testben, mivel nem bomlik, ott raktározódik, majd megbetegit. Idő kérdése csak. Ez az igazi nagy baj! üdv.

Bella 34 / 2010. július 14. 14.11

sziasztok szerintetek a silver nem károsítja a hajat?
ha tudjátok írjatok léci.köszi.

Bella 34 / 2010. július 14. 14.10

szia szerintem szőkére van festve vörös.

maja31 / 2010. június 27. 19.38

hali megtudná nekem mondani valaki hogy ami fent van kép az milyen hajfestékel van csinálva nagyon szép szine van

Darai Irén / 2010. június 26. 09.23

Kedves Vargáné Zsanett!
Hogy mit tehetnek kérdésére,ha már meg van a baj nekem válaszolni nem lehet, nem szabad, hiszen én csak egy kárvallott, károsult beteg vagyok, ugyan úgy mint mások, akik nem veszik számba azt, hogy mérgektől betegek lehetnek.Amikor a kamasz gyerekek a szülői intésre legyintenek és az "eszement" divatot kényszeresen követik, aztán jönnek tömegével az ilyen-olyan tünetek, panaszok, akkor még úgy gondolják van segitség, orvoshoz fordulni, csak éppen azzal nincsenek tisztában, hogy ami bekerült a bőrön keresztül felszivódva véráram útján a szervezetbe nyirokerekbe, ott raktározódik, semmi nem oldja, nem ürül ki soha. Csontok, izmok, idegek raktározzák.Ennek következményeivel számolni kell, korán és később is. Ennyit talán szükséges tudni minden embernek. A természet rendjébe nem szabad beleavatkozni!! A kemikáliák súlyos sejtmérgek, alattomosak, lassan ölnek.Az emberek azt várják tőlük, hogy szebbek legyenek,de idővel egyre csúnyább lesz tőle mindenki, pontok, foltok, sebek jelennek meg az alkalmazás területén és szerte a testen mindenhol.A bajt tetőzi még az, hogy iszonyú fájdalmak is jelentkezni fognak.
Talán ezeket kellene megbeszélni gyermekével,ha még tud vele beszélni!? Üdv:Darai Irén

Zsanett 76 / 2010. június 23. 16.45

Kedves Darai Irén!
Kamasz fiamat nem lehetett lebeszélni a hajfestésről, pedig 2éve a fekete henna is felhólyagosodott a lábán és közel 2hónapig gyógyult. Akkor azt gondoltuk mivel elég jó kreolos bőre van a fiamnak, hogy ki tudja milyen vegyszerrel keverték a hennát. 2napja sötétbarna-szőke kompozíciót álmodott meg magának, de mára sömörös, piros foltok jelentek meg a tarkóján, halántékán. Ilyenkor, ha már meg van a baj mit tehetünk, ugyanis külföldre készül a napokban.
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel:
Vargáné Zsanett

Darai Irén / 2010. június 8. 14.45

Kedves Szilvike!
Laikusként jegyzem csak meg, hogy a henna növény főzete, akár poralakú, akár őröletlen, csak egy szinre festhet,nem lilára, nem zöldre, pirosra, kékre, sorolhatnám a szineket!
Valami adalék szinanyag mindig van benne.
No ez-az ami emberbe nem való, amelynek volta titkos, hiszen, ha közé tennék, nem biztos, hogy akiknek fontos az egészsége, meg is vásárolná?
Mint ahogyan a fenti cikkben is olvasható, az erre szakosodott OÉTI nem igazán tud megfelelő vizsgálatokat végezni, még határainkon túl sem.
2006-ban hallottam az MTV-ben (most kezdik Brüsszelben vizsgálni a hajfestékeket, mert kiderült, hogy rákot okoznak) Az eredmény az volt, hogy 129 alkotó elemet megnevezni sem tudtak!!! Innentől kezdve nem tudom ki véd meg bennünket? A fogyasztóvédelemmel is ugyan ez a helyzet. Senkinek nem kötelessége tájékoztatni megnyugtatóan a lakosságot.
Az országban rengeteg az allergiás,rákos beteg,az orvosok találgatások szintjén sem nevezik meg a lehetséges okokat, kivéve a parlagfű.
Ezért gondolom én azt, mint ahogyan a fenti cikk zárómondatában is olvasható:a természetesség értékelése és elfogadása a puszta izlésnél jóval többet jelent!!!

szilvike / 2010. március 28. 20.30

meg én nem értem ezt: azt irja vki hogy a fekete henna por tartalmaz ppd-t.
vhol meg azt oelvastam hogy nincs fekete henna por.
akkor most mi van?
nekem most feketés barna a hajam már fél éve nem festettem már le is van nőve és kiváncsi vagyok ez hogy fogja majd be:)

szilvike / 2010. március 28. 20.27

sziasztok azért irok mert igen is van olyan hennás hajszinező amiben nincs ppd.
henna plus color creme a neve. lobetűkkel rajta van hogy no ammonia no ppd és peroxid. mivel szinező csak 10 hajmosásig tart majd. én csokibarnát vettem az ára2200 ft. sziasztok

Narwa / 2010. március 4. 11.07

Dejó, én is kanizsai vagyok! :)

Hanna / 2010. március 4. 00.21

Meg tudná valaki irni, hogy a Venita henna milyen? Minősitése, minősége, mert én azt használok a kedvező ára miatt, meg mert Nagykanizsán ezt tudom beszerezni legegyszerübben. Krémes állagu... mik a tapasztalatok, illetve tények róla? mennyire káros?
megköszönném az email-cimemre a választ :)
becsijohanna@freemail.hu

Darai Irén / 2010. március 3. 12.38

Krisztina, ha nagyon szereted festetni a hajadat, festesd,veszélyeit ismered,? tied a kár is és a haszon is.Én jobban vigyáznék az egészségemre, ha egyszer még vissza kaphatnám!

krisztina / 2010. február 24. 17.19

Segítsére lenne szükségem!Nagyon szeretem festeni a hajam kb.14 éves korom óta festem.
2évig szőke volt és most 2 éve fekete vagyis kékesfekete,és mostanában nagyon fáj a fejbőröm,vörös hójagocskák vannak rajta és a tarkómon is görcsök jelentek meg.
Az lenne a kérdésem ,hogy ez csak a fekete festéktől lehet?Kipróbálhatok más színt?Vagy egyáltalán nem festhetem?
Előre is köszönöm a segítséget!

Narwa / 2010. február 24. 15.38

Egy kis segítségre lenne szükségem... Eddig Henna Color-t használtam, de kipróbáltam egy másikat is, a Classic Hennát, mivel sokaktól hallottam, hogy dicsérik és tovább tart. Nos, azóta kitaláltam, hogy NAGYON sötétbarna szeretnék lenni és megint a Henna Color-ral festettem be a hajam, azonbam eléggé átüt rajta a vörös. ( már másodszorra festettem át és még mindig ) Arra gondoltam, hogy mivel úgy tűnik, hogy az én hajam a Classic Hennát preferálja, lehet, hogy át kéne térnem arra. S vajon azon is átütne a vörös?
És melyiket használjam, hogyha azt a színt szeretném elérni, amit feljebb írtam? Láttam, hogy van sötétbarna és természetes fekete, ám nem tudom, hogy melyik lenne szerencsésebb. A sötétbarna mennyire sötét? Avagy keverjek hozzá feketét is?
Nem vagyok nagy hennázó, nemrég kezdtem el, és a boltokban nem tudnak mondani semmit, csak találgatnak.
Plusz még annyi kérdésem lenne, hogy a fekete hennában sincs kémiai anyag, ugye? Nem vagyok nagy biológus, csak láttam, azt a PPD-s bejegyzést, úgyhogy gondoltam, azért ennek is utána kérdezek.
Nem vagyok nagy betűs zöld, csak régebben nagyon megszívtam a kémiai anyagokat tartalmazó hajszínezőkkel :(
Előre is köszönöm a választ!

eva / 2010. február 8. 21.02

Kedves Darai Iren,

A termeszetes henna nem tartalmaz mergezo anyagokat.Mergezo anyagokat a kemiai anyagokkal kevert henna tartalmaz.A fekete hennaba PARAPHENYLEENDIAMINE (PPD),
kevernek es ez az anyag okozza az allergiat.Piros,dagadt viszketos foltokkat.
Ez az anyag majdnem minden kemiai uton eloallitott hajfestekben benne van,ugyhogy aki egyszer allergias idovel meg rosszabb lesz.
Tudom mert magamon tapasztaltam. aki feketere szetne festeni a hajat es allergiaja van le kell mondania a fekete szinrol.Meg nem talaltak fel azt a fekete hajfesteket amibe nincs PPD.

Bee / 2010. január 26. 21.26

Kedves Darai Irén,
köszönöm szépen válaszát! Úgy gondolom, igaza van. Annyiban más, hogy én nem azért próbálkozom, mert nem tetszik,amit a tükörben látok, csak kíváncsi vagyok. Ennek ellenére valóban, nem feltétlenül éri meg a kíváncsiság sem, hogy tönkre tegyem azt, amit kaptam.
További szép napot!

Darai Irén / 2010. január 26. 15.08

Üzenet Bee-nek!
Irod, nem most volt először festve a hajad, talán pont ez a problémád.A hajszálak a hajhagymákból veszik fel a tápanyagot amelytől lágy, selymes, élő hatásu. A hajfestések során a fejbőrön keresztül felszivódnak a méreganyagok melyek teret foglalnak ott.Gyakorlatilag megölik a hajhagymákat olyan fokon, hogy a tápanyagfelszivódás zavart szenved, innentől kezdve meg is szűnik a normális funkciója. Előbb száraz, töredezett, majd elvékonyodott, hulló, fénytelen, ritkult hajkorona éktelenkedik a fejen. Csak idő kérdése. Az is hiú ábránd, hogy a balzsamok segitenek! Azok is tartalmaznak emberi szervezetbe nem való anyagokat, ennek is utána lehet nézni itt a neten.A természetesnek kikiáltott henna is tartalmaz méreganyagokat, melyek az immunrendszert kárositják. A keleti és a nyugati orvoslás is egyet ért abban, hogy a betegségeket a mérgek okozzák. Ezért kellene előbb azon gondolkodni mindenkinek akinek fontos az egészsége, hogy marad természetes, vagy vállalja a következményeket. Rágondolni is rossz, hogy az egyre fiatalabb korosztály milyen nagy mennyiségű kemikáliát mázol,ken magára, nem számolva annak ártalmas következményeivel.
Ezért én azt tanácsolnám Neked kedves Bee: barátkozz a veled született természetességgel még akkor is, ha az a tükörben nem tetszik Neked. Az emberek véleményére pedig nem kell oda figyelni, hiszen ők nem fognak segiteni Neked amikor bajban leszel. Üdv.

Bee / 2010. január 26. 09.08

Üdvözletem!

Gondoltam, közlök egy fontos infót, hátha mások is gondolta reá, hogy kipróbálják a Classic Henna nevű hajszínezőt... Láttam a fórumon, nem csak nekem ellenszenves. Nos, én meglehetősen pórul jártam vele - elég rendesen kiszárítja a hajat ( jó nagy adagban kellett balzsamot kenni utána a hajamra, holott azt írják, hogy erre még csak szükség sincs ). Tisztában vagyok vele, hogy különbözőképp reagál a haj a festékekre, ám nem most először volt festve a hajam s eleddig egyik sem szárította ki. Elég idegesítő, mert elvileg természetes alapanyagú és ápolja, nem tönkreteszi a hajat. Én minden esetre nem merném még egyszer használni...
Ja, és a mélyvörös az pirosas-lilás, úgyhogy óvatosan, aki elgondolkodik rajta, mert nem egészen azt a színt kapja, amit várt! Nekem spec. picivel sötétebb, "ír vörös" volt a hajam, s gondoltam megpróbálom a még sötétebbet, és ezt a színt kaptam... Megjegyzem, ezelőtt már jó ideje hennázok, úgyhogy még csak azt se mondhatom, hogy elbénáztam, mert ammóniás színezőre alkalmaztam...
Nem pocskondiázni szándékoztam a terméket, csak gondoltam megosztom a tapasztalatom, nehogy más is így járjon... :(
Szóval: én is csak ellenezni tudom!!!

Annyi kérdésem lenne, ha valaki tud rá választ adni, hogy erre lehet-e ráfesteni másik hennát? Ugyanis az átlag hennákra oda van írva, hogy kb fél évnek el kell telnie, míg festheti vele az ember a haját, ha annak előtte vegyszeres cuccal volt kenve. Nem akarom, hogy még jobban roncsolódjon a hajam :S (gondolom ezzel sokan vannak még így :)) Láttam, hogy írták, van benne méreg is... Azért jó, hogy nem írják sehova, ám bőszen ajánlják, mert természetes...! :( Előre is köszönöm a segítséget!

Darai Irén / 2009. december 30. 20.43

Kedves Puskás Orsi!
Van lehetőséged választani, beteg leszel, vagy egészséges!
ezek az iszonyatos kemikáliák vissza fordithatatlan betegségeket okoznak. A döntés a tiéd,választhatsz. Én gondolkodnék a helyedben. Én súlyos nehézfémmérgezésben szenvedek, a hajfesték komponenseitől mérgeződtem meg, melyet a mai orvostudomány gyógyitani nem tud, ezért intenélek óvatosságra. Mind ez a sok allergia amely a mai napjainkat jellemzi, nem mástól van mint a magunkra öntött, kent, kozmetikumok kontrolálatlan mérgektől. Senki nem fogja Neked ezeket igazolni, sem gyógyitani! Ezért légy óvatos, és maradj természetes. Üdv. Darai Irén

Puskàs Orsi / 2009. december 20. 18.30

Sziasztok!Sajnos èn is allergiàs vagyok a fekete haj festèkre!Kipròbàltam màr mindent de egyik hajfestèk sem vàlt be.Ugyanugy viszket a fejem,be sebesedik ès a fulem pedig be gennyedzik tolle!Mivel nagyon szeretem a fekete haj szinemet igy nem is szeretnèk le mondani rola.Ha valaki tud nekem ajànlani valamit,azt nagyon meg koszonnèm.Udv:Orsi

rafaima@freemail.hu / 2009. november 17. 10.50

Kedves Tudatos Vásárlók!
Van egy jó hírem: kis türelem és kapható lesz az igazán hatékony és minőségi, de minden káros anyagot nélkülöző hajfesték.A SISEL cégnek ugyanis ez a profilja /a teljes károsanyag-mentesség/, ugyanakkor nagyon innovatívak, hatékonyak és jól beváltak a termékei. Persze nem boltban kaphatók /a minőségi alapanyagok miatt a rárakódó költségek nagyon megdrágítanák az árát/. Szóval elérhető a siselinternational.com, vagy a sisel-tremesco.com oldalon, ahol szakemberek kapcsolódó anyagai is olvashatók. A cég alapítója Tom Mower,aki az IGAZI "egészségipar" talán legnagyobb élő ikonja /lásd: a teljes NET, főleg angolul/. Folyamatosan bővülő termékkínálat: hamarosan károsanyag-mentes körömlakk: ahogy hajfestékből, úgy ebből sincs a piacon tiszta, de mégis hatékony változat! A jó hajfestékhez annyit: fontos, hogy a hajápoló-készítmények is tiszták legyenek, meg sok esetben belső táplálással jó is rá kell segíteni például a hajhullás esetén, lásd. ugyanott. A "SISEL SAFE" embléma teljes garanciát ad a termék tökéletes megbízhatóságára. Ismerkedjetek meg vele, érdemes! Jó szívvel ajánlom: R. M. rafaima@freemail.hu

Berni / 2009. november 8. 12.47

Szeretném felhívni a figyelmeteket, mert sokan érdeklődtetek a hennázással kapcsolatban és megbízható henna por ügyében is, hogy elérhetőségünk megváltozott: a http://berni.antalvali.com oldalon napokon belül kész az új hennás oldalam, ahol nem csak a hennázásról, de a hajfestés mindenféle természetes változatáról olvashattok és kaphattok tanácsot!

Berni

Betti / 2009. október 26. 22.05

Sziasztok,
Tudna valaki segíteni fodrászt találni, aki járatos növényi festék használatában? Hullik a hajam, de a méregdrága szuper cuccoktól sem csökken és szeretném abbahagyni a kémiai hajfestést, de valami megoldásra szükségem van, mert ősz hajszálakat nem engedhetek meg 34 évesen.
Köszönöm szépen
email címem: krezifolle@hotmail.com

Hermann Erika / 2009. szeptember 28. 08.34

Kedves S.Tamara!Nagyon szeretném felvenni veled a kapcsolatot ,tanuló fodrász vagyok decemberben végzem .Álltalános ápoló és asszisztens a szakmám nagyon egyet értek a természetes festékekkel főleg miután tanultunk a vegyiről.Ezzel szeretnék foglalkozni,de ha tanácsot tudnál adni nagyon megköszönném,Nem tudom esetleg a természetes festékekkel hajápolókkal kapcsolatban van e esetleg kébzés. cimem erika @citromail.hu

Iszet / 2009. szeptember 24. 20.23

Üdv..
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy amennyiben eddig simán festettem csak a hajam kémiai festékkel, akkor áttérhetek-e a hennára, vagy meg kell várnom egy bizonyos időt a festést követően, netán meg kell várnom, míg lenő a hajam?
Köszönöm a választ előre is.

you / 2009. július 7. 20.37

valaki segitsen!

Hétfőn megyünk németországba,és ma hajatfestettem,és ujat használtam,lemostam,ésnem jön le semmivel (fékolaj,sminklemosó,testápoló,sampon)semmi sem használ segitsetek!!!!!!!!!!!!  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében