fbpx

| Lugosi Bea

Filléres ötletek otthoni gyerekbulihoz

Sok szülő eleget tesz csemetéje kérésének, és bevállalja a házi szülinapi zsúr megszervezését. Na de mihez is kezdjünk egy csapat óvodással vagy kisiskolással egy zsúron? Csokorba szedtünk néhány benti és szabadtéri ötletet, és az ételtippek sem hiányozhatnak. 

Benti játékok óvodás zsúrhoz

Az ovisok egyik kedvelt szórakozása a szobor játék. Ennek lényege, hogy zeneszóra mozognak, táncolnak a gyerekek, majd amikor a zene hirtelen megáll, nekik is meg kell állniuk, azaz szoborrá kell merevedniük. A jókedv és a kacagás garantált!

A kicsik szeretik a titokzatos dolgokat. Ezt alapul véve, játszhatunk velük kitalálóst: egy dobozba gyűjtsünk össze néhány kisebb használati tárgyat (fésű, pohár, ceruza, hegyező, csat, stb.) majd takarjuk le a gyűjteményt. A feladat, hogy a tárolóba nyúlva a kicsik tapintás alapján próbálják megállapítani, mit emeltek fel a tárgyak közül. A helyes választ adókat megjutalmazhatjuk egy-egy mini csokival vagy más finomsággal.

Ha kreatív szülők vagyunk, meglephetjük a mesére mindig nyitott gyerekközönséget egy rövid bábelőadással is. Egy lerövidített, egyszerűsített formában előadott – ismerős – történet garantáltan leköti a kicsik figyelmét. Bábokat kérhetünk kölcsön (akár az ovitól is hétvégére) vagy készíthetünk hurkapálcára ragasztott rajzokból, kivágott képekből. Paravánnak két szék közé felerősített lepedő is megteszi.

A gyerekek szeretik az ügyességi játékokat is. Ehhez jelöljünk ki egy képzeletbeli tavat (pl. szőnyeg vagy leterített takaró). A játékhoz kapcsolódó mese szerint a tóban krokodilok tanyáznak, és a gyerekek csak varázstappancsok segítségével tudnak átkelni a vízen. A varázstappancsokkal (ami nem más, mint fejenként 2 db A4-es méretű papír) úgy lehet haladni, hogy az egyik papírra állnak mindkét lábukkal, majd leteszik a másik papírt és átlépnek rá. A szabály: csak a papírokra lehet lépni.

Kedvelt ügyességi játék az utaztató. A megjelölt útvonalon a gyerekek négykézláb utaztatják a megadott célig a kiválasztott plüssállatkát a hátunkon úgy, hogy az ne essen le.

Játék a szabadban óvodásokkal

A kerti játékok közül nagy kedvenc a célba dobás. A kisebb gyerekek számára a legkönnyebben kivitelezhető verzió, ha egymásra állított kartondobozokat kell eltalálni; esetleg lavórba, ruháskosárba kell a labdát bedobni.

Az apróságok szeretik a sátrazást is. Ehhez még csak játéksátrat sem kell venni: egy kifeszített kötélre – két oldalt – csipesszel erősítsünk fel nagyméretű lepedőket; sarkaikat kővel vagy farönkkel szorítsuk a talajhoz (hogy megadjuk a sátorformát) s máris kész a – tündérek, kalózok- búvóhelye.

A dinókért rajongó apróságok számára érdekes játék lehet a dinócsont-expedíció. Egy nagy, vastag kartonlapra rajzoljunk fel egy kb. 1 méteres dinoszaurusz alakot, majd vágjuk ki. A figurát osszuk fel részekre filccel, majd vágjuk szét a vonalak mentén; ezek a darabok lesznek a “dinócsontok”. „Ássuk” el a csontokat a homokozóba. Vegyünk 10-es ecseteket, régészecsetnek. A gyerekeknek össze kell gyűjteniük a csontokat. A megtalált darabokat összeillesztve, a dinót fel lehet ragasztani egy kartonra, s akár ki is lehet festeni közösen.

A kerti rendezvények nagy kedvence a vizipisztoly. Rendezhetünk célba lövést egy falra vagy fára akasztott lepedő (esetleg nagyméretű csomagolópapírra festett figura) felhasználásával.

Minden kicsi szereti a buborékfújást. Akár a zsúron is készíthetünk a gyerekekkel buborékfújót , de gyárthatunk előre is eszközt és folyadékot, aztán kezdődhet a buborékfújó verseny!

Ha külső helyszínen szeretnél szülinapot szervezni, de mégsem Mekis bulira vágysz, összegyűjtöttünk néhány izgalmas, alternatív szülinapozós helyszínt.

Benti játék kisiskolás zsúrhoz

A nagyobb ovisok, kisiskolások esetében jó választás lehet a kincskereső játék. Ennek lényege, hogy rajzokkal irányítjuk a gyerekeket egy-egy helyszínre (pl. konyhában a polchoz), ahol egy újabb rajz van elrejtve. Ha a gyerekek megtalálják az összes útbaigazító rajzot, végül eljutnak a célhoz, ahol meglepetés várja őket.

A krumplisétáltatás mókás feladat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Betesszük a krumplit a kanálba, s a gyerekeknek úgy kell teljesíteniük az adott útvonalat, hogy a krumpli ne essen ki a kanálból. Az útvonal akadályok megkerülésével, átmászással, átbújással nehezíthető.

Játék a szabadban kisiskolásokkal

Az az igazi, mikor lehet kúszni-mászni, ezt még a nagyobbak is szeretik. A kertben, fák, oszlopok közé feszítsünk ki spárgából, kötélből óriási „pókhálót”. A hálót úgy alakítsuk, hogy egy-egy lyukon át tudjanak mászni a gyerekek. Minél kuszábbak a vonalak, annál jobb a móka! Szükség esetén bent is játszható.

Az egyik mostanában elterjedőben lévő „zsúros” játék a Pinata. A mexikói hagyományra épülő játék lényege, hogy a gyerekek – egyenként – megpróbálják eltalálni egy bottal, az édességgel megrakott és fára felfüggesztett papírfigurát. Ha a papírfigura kilyukad, kihullik belőle az édesség. Pinata készíthető házilag,  de – üresen vagy édességgel töltve – meg is vásárolható.

A színcápa vicces ügyességi játék. A játéktér két szélén vonalat húzunk, és kijelöljük az első „cápát”, azaz a fogót, aki a kijelölt játéktér közepén vadászik majd. Amikor a „cápa” egy színt kiált, akkor azok a gyerekek, akinek a ruháján ott a kimondott szín, átszaladnak a túlsó vonal mögé; a fogó pedig igyekszik valakit elkapni. Akit sikerül megfognia, az lesz az új fogó. Ha valaki nem szalad át, mikor a ruháján látható színt kiáltják, szintén fogóvá válik.

Mi kerüljön az asztalra?

Amúgy sem kis kihívás akár csak 5 gyereknek programot szervezni, ezért ha lehet, ne nehezítsük az életünket még extra ételkészítéssel is. Érdemes batyus zsúrt hirdetni, így minden vendég hoz valami harapnivalót. Ha mégis főzőcskézni vágyunk, íme néhány tipp:

Fasírtgolyók – Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, finom melegen és hidegen is. Praktikus mini golyócskák formájában – kenyérfalatkákkal, kifli karikákkal – szívesen fogyasztják a gyerekek két játék közt is.

Zöldség, gyümölcs nyersen – Ropogtatnivalóként nyers zöldségeket és gyümölcsöket tehetünk az asztal közepére. Szeletelt alma, répa, paprika… bár általában nem a legnagyobb kedvenc, mégis ha az egyik gyerek eszi, talán a másik is megkóstolja.

Pizza falatok – Pohárral kiszaggatott tésztából igazán egyedi, ovis zsúrra ideális méretű pizza készíthető, főleg ha mosolygós arcokat formázunk. Az előre begyúrt, kelesztett tésztát az érkezés előtt bekészíthetjük a sütőbe, majd közvetlenül buli előtt (esetleg közben) 15 perc alatt kisüthetjük.

Muffin – Egyszerű és nagyszerű sütemény. Elkészíthető egészséges gabonából, gyümölcssel, joghurttal kombinálva is. Praktikus választás a mini muffin, amit könnyebben esznek meg: egy falat és már el is tűnt a süti! Süthető mókás állatfej figuraként is.

Szendvics – A gyerekek imádják a viccesen kinéző falatokat, mert nem az ételt, hanem a játékot látják benne. Ha ilyen – kisméretű – szendvicseket készítünk, nagyobb eséllyel fogynak el.  Kombinálhatjuk lekvárral, vajjal, szalámival, szendvicskrémekkel és friss zöldségekkel. Kenyérszelet készítéshez használhatunk kiszúró – sütemény – formákat is.

Házi jégkrém – Nyári zsúrokon szezonális gyümölcs, joghurt, tejszín felhasználásával egészséges, adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes jégkrémeket készíthetünk, különféle színekben és formákkal. Biztos siker a gyerekek körében!

Kép: lifeasmama, kidspot, lexpblog, anabelkarmel

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás