fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Fairtrade és visszaváltható kapszulás kávé?

Utánajártunk, hogy a legkedveltebb kapszulás kávékat gyártó, forgalmazó cégek újrahasznosítják-e a rengeteg alumínium hulladékot. Azt is megnéztük, hogy létezik-e Fairtrade kapszulás kávé. 

Robbanásszerűen terjedtek el az elmúlt években a kapszulás kávéfőzők. Ahogy a TVE kávéfőző labortesztjéből is kiderül, előnyük, hogy viszonylag olcsón, akár 20-40 ezer forintért is hozzájuthatunk olyan készülékhez, amellyel gyorsan, jó minőségű kávé készíthető.

Hátránya a hatalmas mennyiségű csomagolási hulladék, valamint az a tény, hogy nem minden kapszula kompatibilis mindegyik géppel, így ha megszűnik egy kapszula gyártása, lehet, hogy új kávéfőzőt is kell vennünk… 

Kíváncsiak voltunk, hogy az ismertebb kávékapszula forgalmazók igyekeznek-e enyhíteni ezt a problémát. A vizsgált 3 nagy márka közül mindössze egynél tapasztaltunk pozitív hozzáállást.

 

Nespresso

A cég honlapján részletes tájékoztatás található a kapszulák leadásának módjával és az újrahasznosítás menetével kapcsolatban. A Nespresso Boutique szaküzletekben (Budapesten 6 helyen, vidéken pedig a győri és a pécsi Árkádban) ingyenesen igényelhető gyűjtőtasakban adhatók le a kapszulák.

Házhozszállításkor is lehetőségünk van leadni a hulladékká vált kapszulát, ha a rendelés leadásakor bejelöljük a használt kapszula-leadással opciót.

Az újrahasznosítás menetét ismertető videóból kiderül, hogy a kávézacc komposztként hasznosul, míg a kapszulákból alumíniumtermékek készülnek.

 

Nescafe Dolce Gusto

A Nescafe Dolce Gusto kapszulák utóéletével kapcsolatban mindössze annyi információ található a honlapon, hogy az újrahasznosítás továbbra is feladatot jelent a cég számára, hazánkban még nem indítottak ilyen programot, de dolgoznak a megoldások fejlesztésén.  

Portugáliában már működik a kapszulák begyűjtése, melyek felhasználásával köztéri bútorok készülnek, a kávét pedig komposztálják. A feldolgozás folyamatát egy portugál nyelvű videó szemlélteti.

 

Tassimo

A Tassimo kávékapszulák esetében sem megoldott még a hazai visszagyűjtés és újrahasznosítás. 

 

Fairtrade minősítés

Jó hír, hogy nálunk is kapható Fairtrade minősítéssel rendelkező kapszulás kávé,  a Molinari Bio-Fairtrade Nespresso kapszula. Rossz hír, hogy mint a legtöbb kapszula, ez is csak kevés kávéfőzővel kompatibilis. A Molinari kapszulái a NESPRESSO cég U, PIXI, ESSENZA, LATISSIMA és CITIX típusú kávégépeivel kompatibilisek.

Itt vehetsz Fairtrade kávét >>>

 

Köszönjük a közreműködést Gajdos Emesének! 

Kép: pixabay.com

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


      

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás