fbpx

| Tudatos Vásárló

Agroökölógia – mozgalom, tudományág és gyakorlat

Egyre gyakrabban hallani az agroökológia kifejezést, de mit is jelent valójában? Egy mozgalom? Egy tudományág? Egy mezőgazdasági gyakorlat? Most választ kapunk minderre.

Egyre szélesebb körben használják az agroökológia kifejezést világszerte, amely hazánkban kevésbé ismert. Tavaly februárjában gyűltek össze a mozgalom képviselői (földművesek, gazdálkodók, bennszülöttek, halászok, kutatók és városi aktivisták) Maliban a Nyéléni Központban és az agröokológiáról tanácskoztak. A találkozót követően adták ki a Nyéléni Nyilatkozatot az agroökológiáról. Mi ennek segítségével mutatjuk most be nektek, mit takar valójában az agroökológia fogalma.

 

Az agroökológia alapelvei

A nyilatkozat szerint az alábbiak jelentik az agroökológia alapelveit és főbb értékeit:

  • az agroökológia egy életstílus, a természet nyelve, ahol a mezőgazdasági termelés ökológiai elvek szerint történik

  • a területek mint a kollektív jogok és a közösségi hozzáférés alapjai kulcsfontosságúak az agroökológiában

  • az emberek minél sokfélébb tudása központi fontosságú az agroökológiában

  • a családok, közösségek, szervezetek és mozgalmak jelentik a termőtalajt, amiben virágzik az agroökológia

  • a szolidaritás az emberek, a városi és vidéki közösségek között fontos eleme az agroökológiának

  • az agroökológia segíti a közösségek élelmiszer-önrendelkezését és csökkenti a vállalatok befolyását az élelmiszerpiacokon

  • az agroökológia egy politikai állásfoglalás, a mozgalmat követőket hajtja, hogy megváltoztasság a társadalomban megjelenő egyenlőtlen erőviszonyokat

  • a nőknek kiemelkedő szerepük van az agroökológiában, tudásuk és vezetői képességeik elengedhetetlenek

  • az agroökológia lehetőséget teremt a fiataloknak, hogy hozzájáruljanak a társadalmi és gazdasági átalakuláshoz

 

Tudomány és gyakorlati ismeretek

Az agroökológia egy gyakorlat, egy tudományág és egy mozgalom is egyben. Ennek ellenére vezető intézetek gyakran úgy gondolnak rá, mint egy technológiára, amely segíti a mezőgazdasági fejlesztéseket. Az agroökológia mozgalmak ezt elutasítják. Szerintük a tudományos ismereteket kombinálni kell a helyi tudással és az gazdálkodók gyakorlati tapasztalataival.  Az agroökológia több mint egy termelési módszer. Az alábbi angol nyelvű videóban a Nyéléni Fórum résztvevői mondják el, számukra mit jelent a fogalom.

 

 

Agroökológia a gyakorlatban

Az agroökológiát földművesek, gazdálkodók, halászok, bennszülöttek és pásztorok gyakorolják és fejlesztik világszerte, és új, szolidaritáson alapuló kapcsolatokat alakítanak ki a városi emberekkel. A nőknek és a fiataloknak vezető szerepük van az agroökológia gyakorlati alkalmazásában és fejlesztésében. A technikák és módszerek igen sokszínűek lehetnek, hiszen mindenhol mások a helyi adottságok. Ezért ilyen sokszínű az agroökológia fogalma. A Fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy az agroökológia magába foglalja az alábbiakat: tradicionális halászat és vándorlegeltetés, köztes termesztés, integrált termelési eljárások (fák, állatok és halak integrálása a mezőgazdasági termelésbe), komposztálás, tájfajták előnybe részesítése és nemesítése. Ezek a technikák mind olyan alapelveken nyugszanak, mint az élő talaj létrehozása, a tápanyagok visszaforgatása, a biodiverzitás dinamikus kezelése és az energiatakarékosság maximalizálása a gazdálkodás során.

 

Az agroökológia mint mozgalom

A Nyéléni nyilatkozat szerint az agroökológia az élelmiszer-önrendelkezés egyik kulcsa, ezért politikai kérdés is egyben. Segítségével csökkenthető a vállalatok hatalma az élelmiszer ellátási rendszerekben. Így a közösségek nagyobb szerephez juthatnak, irányíthatják saját élelmiszer előállításuk és ellátásuk. Az agroökológia egy alulról szerveződő mozgalom. Elterjesztéséhez és fejlődéséhez szükség van gazdák által kifejlesztett innovációkra, a tapasztalatok megosztását segítő hálózatokra, agroökológia iskolákra, új módszerek támogatására, valamint helyi, nemzeti és nemzetközi szervezetek megalapítására. 

 

Az agroökológia mint tudomány

A modern tudománynak és kutatásnak összhangban kell lennie a termelők igényeivel. Fontos, hogy a helyi tudás és tapasztalat legyen az alapja az agroökológiai kutatásoknak és fejlesztéseknek. A helyi termelők és bennszülöttek tapasztalatai sokszor több százéves gyakorlaton és megfigyeléseken alapul. Így a mozgalm szerint az agroökológiai kutatásoknak demokratikus megközelítésűnek kell lennie, amelynek keretében a kutatók és a helyiek szorosan együttműködnek.

 

További információk

Ha szeretnél jobban elmélyüli az agroökológiában, itt találhatsz további információkat:

 

Forrás: AgriCultures Network

Képek: Dremstime, AgriCultures Network

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás