fbpx

| Tudatos Vásárló

40 fok, gyerekmunka – aszalt paradicsom szinte ingyen

Kipróbáltuk, hogy készíthetünk aszalt paradicsomot olcsón, a csillagászati áron kínált bolti helyett. Kihasználtuk a kánikulát és a gyerekmunkát. Képes beszámolónk következik. 

A TVE-nél szeretjük a finom zöldséget, gyümölcsöt, de nem csak akkor, amikor szezonja van, hanem télen is. Tavaly elektromos aszalógépeket teszteltünk, hogy megtudjuk melyik a legalkalmasabb a nyár ízeinek tartósítására. Akármilyen remek finomságok készíthetők is ezekkel, elég zavaró, hogy nagyon sok energiát fogyasztanak.

Különösen az aszalt paradicsom piszkálta a fantáziánkat, nem utolsó sorban, mivel most van a szezonja, az aszalt paradicsomot pedig csillagászati áron kínálják mindenütt kb. 6.000Ft/kg. A napokban tomboló kánikula megadta a végső lökést.

Úgy döntöttünk mi is kipróbáljuk, és készítünk egy egyszerű aszalót. Tekintve, hogy nem vagyunk ezermesterek, valami nagyon egyszerű megoldásban gondolkodtunk. Fontos volt, hogy ne legyen túl nagy, könnyen lehessen ide-oda pakolni a teraszon, és ha lehet, ne kelljen hozzá új alapanyagot venni.

Sikerült találni a sufniban egy évek óta kallódó műanyag kosarat, egy korábban szebb napokat látott guruló tároló egyik rekeszét. Volt itthon még néhány méter szúnyogháló csík is, a kosár keskeny, így pont elég volt rá.

Mivel a gyereket is bevontuk a munkába, figyelembe kellett venni az ő javaslatát is, így emeletes aszaló készült. A kosár belső falára, középmagasságban felragasztottuk a szúnyogháló ragasztószalagját, majd arra rányomkodtuk a hálót.

 

Közben a gyerkőc lelkesen aprította a paradicsomot, ami azon a héten érkezett a Birs zöldségközösségből.

Miután jó szellősen elrendeztünk egy adag paradicsomot az alsó hálón, következett egy újabb háló felragasztása, majd arra újabb paradicsom.

Az egészet letakartuk a maradék hálóval.

Az aszaló kikerült a teraszra, ahol a szaharai hőség 5 nap alatt kikészítette.

Végeredmény nem csak szemet gyönyörködtető, de zöld szívet melengető látvány is, hiszen nem csak azt tudom, honnan érkezett a paradicsom, de nem kellett áramot használni az aszaláshoz, és még a sufni is ürült egy kicsit.

Már csak azért drukkolunk, nehogy a molyok megtalálják. 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás