fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Visszatérés a környezetbarát mosható pelenkához?

| Tudatos Vásárló

Összefogtak a magyarországi pelenkagyártók annak érdekében, hogy lépéseket tegyenek a mosható pelenka elterjesztésére és használatuk állami ösztönzésére.

A cégek azt szeretnék elérni, hogy – akárcsak a nyugatabbra fekvő országokban – bizonyos pénzösszeggel támogassák azokat a családokat, akik visszatérnek az eldobható pelenkáról a moshatóra, és ezzel csökkentik a háztartási hulladék mennyiségét.

Ausztriában minden újszülött családja 50 és 100 euró közötti támogatást kap, amennyiben egy bizonyos összeg felett vásárol mosható pelenkanadrágokat, Finnországban pedig minden újszülött kap egy pelenka próbacsomagot, ezzel ösztönözve a textilpelenkák használatát – mondta el Csurgó Rita, az egyik textilpelenkákat forgalmazó cég hazai vezetője.

Sári Katalin, egy angol textilpelenkákat forgalmazó cég vezetője szerint Anglia szintén sokat tesz a környezetbarát pelenkák újbóli divatba hozataláért. A szigetországban a különböző mosható pelenka forgalmazók szövetségbe tömörültek és közösen üzemeltetnek egy információs weboldalt a “zöld” pelenka előnyeiről, valamint lobbiznak az Európai Unióban a mosható pelenkát terhelő áfa eltörléséért. Mivel az EU konkrét irányelveket adott a veszélyes-, illetve a háztartási hulladékok mennyiségének csökkentésére, az angol környezetvédelmi minisztérium érdekelt az Egyesült Királyságban keletkező napi 8 millió eldobható pelenka számának csökkentésében. A gyártóknak komoly esélyeik vannak arra, hogy környezetbarát termékekkel váltsák fel a már megszokott műanyag pelenkákat.

Magyarországon egyelőre alacsony a mosható pelenkát használók aránya, bár a környezettudatos magatartás elterjedésével egyre nő azoknak a száma, akik ezt a megoldást választják. Ráadásul az ilyen pelenka alkalmazása gazdaságosabb is: a költségek mintegy 50 százaléka megtakarítható, és nem mellékes, hogy gyermekenként 1,5 tonnával kevesebb (csak 50-100 év alatt lebomló) háztartási hulladék kerül a szeméttelepekre – állítja Csurgó Rita.

Forrás: MTI

Kép [cc] Leo Reynolds, Timo Lee

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok