fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Veszélyben a pécsiek és a Mecsek: uránbánya nyílhat

| Tudatos Vásárló

A Mecsek szívében akar uránbányát nyitni egy cég, bár a törvény szerint ezen a területen tilos ipari és bányászati tevékenységet folytatni. Az uránbányászat veszélyeztetheti a környéken élők egészségét, növelheti a daganatos betegségek kockázatát, veszélyezteti Pécs és a környező települések ivóvízbázisát. Ha tiltakoznál, írd alá a petíciót cikkünkben. Mi aláírtuk.

A Mecsek állat-és növényvilága érintett

A Mecsek különleges madárvédelmi terület, egyedülálló növénytársulásai, állatvilága és geológiai formái védett értékeink. Az itt élő sok száz faj közül több tucatnyi a Kárpát-medencében sehol máshol nem honos. Olyan védett és fokozottan védett állatok élnek itt, mint a gyurgyalag, a nagy fülemüle, a fürge gyík, az imádkozó sáska vagy a fecskefarkú lepke. Az itt élő kétéltűek, hüllők és madarak mindegyike védett. A Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzetet éppen azért nyilvánították védetté, hogy ezeket az értékeket megóvjuk.

Az illetékes környezetvédelmi hatóság, a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatala elsőfokon elutasította a beruházás környezetvédelmi engedélyét. A hatóság azzal indokolta a döntést, hogy a természetvédelmi törvény értelmében tilos a tájvédelmi körzet területén bányát nyitni. A beruházó korábban Wildhorse, most Magyar Urán Resources Kft. a döntés ellen fellebbezett, a másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal pedig megsemmisítette a határozatot és új eljárás megindítására kötelezte az első fokot. Így most újraindult a környezetvédelmi engedélyezési eljárás. 2018. december 5-én közmeghallgatást hirdettek meg Kővágószőlősre, amit végül két nappal az esemény előtt lemondtak. A tervek nem változtak: a cég még mindig a Mecsek természetvédelmi területén akarja megnyitni az uránbányát.

 

A környéken nőhet a daganatos betegségek kockázata

A beruházás által közvetlenül érintett települések: Pécs, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Orfű, Abaliget, Bakonya, Bicsérd, Cserkút, Hetvehely, Pellérd. Veszélybe kerülhet a környéken élők egészsége is, az uránbánya szennyezheti a vizet, a levegőt és a talajt. A bánya fejtésével keletkező por radioaktivitást hordozhat magában. Az uránérc feldolgozása során keletkező radon gáz megnövelheti a tüdőrák kockázatát.

Az uránbányászat számos más típusú daganatos betegség és citogenetikai károsodás kockázatát megnövelheti. A Magyar Tudományos Akadémia által készített titkosított jelentéséből kiderült, hogy 3500 vizsgált valamikori pécsi uránbányász jelentős része még a nyugdíjaskort se érte meg. Az egykori uránbányászok körében jellemzőek a tüdőrák és más daganatos megbetegedések, a szilikózis és más egészségügyi problémák. Egészségügyi vizsgálatok alapján még a bányászok gyerekei körében is megnövekedhet a születési defektusok és gyermekkori leukémia kockázata.

 

Veszélybe kerülhet az ivóvízbázis, a lakosság nem támogatja

Az uránbánya súlyosan rombolhatja Pécs és más környező települések ivóvízbázisát. Ha kijut a zagytározó szennyezése az ivóvízbe, az egészségre veszélyes uránium és rádium kerülhet a pécsiek szervezetébe. A korábbi mecseki uránbányászat következtében számos mecseki forrás elapadt. A zagytározók okozta szennyeződések miatt már eddig is több kút elzárásra került. A jelenlegi zagytározók és tervezett uránbánya meddője szivárgás esetén elszennyezhetné a pécsi ivóvízbázist.

A Pécsett és környékén élő lakosságot megosztja a tervezett beruházás. Az Energiaklub 2018-ban készült felméréséből kiderült: 10-ből mindössze 4 lakos támogatja azt, hogy megnyissák az uránbányát Pécs határában. A lakosság 64%-a úgy gondolja, hogy a bánya megnyitása természetrombolást okoz a Mecsekben. Tízből hatan vélekednek úgy, hogy az uránbánya miatt elértéktelenedik majd a házuk, illetve hogy a belélegzett por és radon gáz miatt sugárzás érheti az embereket. A lakosság fele ért egyet azzal az állítással, hogy egy esetleges radioaktív szivárgás miatt elszennyeződik az ivóvíz.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required


 

Gazdasági zsákutca lehet

A mecseki uránbányászat ráadásul teljesen gazdaságtalan, csak állami és önkormányzati kistafírozással lehetne életképes, vagyis a mi adóforintjainkból. A mecseki érc urántartalma mindössze kb. 0,12%, ami csak hatalmas veszteségekkel termelhető ki. Nemzetközileg kb. 0,3% urántartalom fölött minősül bányászatilag alkalmasnak egy uránérc telep. A tervezett uránbánya emellett csupán a korábbi bányászati termelés töredékének, kb. 540 embernek adna munkát a beruházó tervez szerint. A zöld gazdaságban (például a megújuló energia szektorban) sokkal több lehetőség van, ezt számos jó példa bizonyítja. Ráadásul az uránbánya elriaszthatna más iparágakat, visszavethetné a pécsi és mecseki turizmust. Az uránbánya nem válasz a munkalehetőségek hiányára Pécsen és környékén, hanem épp elmélyítheti a gazdasági kilátástalanságot.

 

Magyar atomerőműbe magyar uránt?

Dehogy. A mecseki uránt nem itthon használnák fel, hanem várhatóan az oroszországi Majakban dúsítanák és gyártanának nukleáris fűtőelemeket belőle. A kibányászott és dúsított uránt csak néhány országban tudják feldolgozni, például hírhedt orosz létesítményben. A Paks II atomerőművet az oroszok építenék fel, orosz hitelből, hosszú évtizedekre függőségbe taszítva hazánkat. Ha felépül, akkor sem Mecsekből szállítanák az uránt Paksra, hanem az orosz nukleáris fűtőelem-gyárból.

Mindezek miatt az Energiaklub aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a lakosság szava is eljusson a döntéshozókhoz.

 

A petíciót, amit a TVE is támogat itt írhatod alá.

 

Titkolózás övezi

A zavaros hátterű Magyar Urán Resources Kft. (korábban Wildhorse) beruházó cégnek még honlapja sincsen, nemhogy a beruházásról nyilvánosan elérhető információja (a hatóság által elutasított környezeti hatásvizsgálaton kívül). Nincsenek nyilvános tanulmányok a projekt gazdaságosságáról vagy munkahelyteremtő hatásáról, csupán üres ígéretek a beruházó nyilatkozataiban.

 

Nem ez a jövő!

A korábbi uránbányászat öröksége ma is súlyos terheket jelent a környékre. A környezet- és egészségromboló hatások eltűntetésére a bányák rekultiválásának 30 milliárd forintos költsége és az uránbányászoknak kifizetett “halálpénz” se volt elég. A bányászat nyomai jelenleg is láthatóak, a mecseki források csak részben tértek vissza, a valamikori bányászok közül sokan idő előtt meghaltak. Bár néhányan nosztalgiával gondolnak vissza a bányászéletre, a 21. században már elfogadhatatlan, hogy a tisztességes megélhetés biztosítása ilyen mértékű egészség- és környezetkárosítással járjon.

Képek: energiaklub.hu, pixabay.com

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást! Az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

 A cikk az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok