fbpx
Klímaváltozás: időzített karbon-bomba ketyeg a vegyi anyagokban

Időzített klíma-bomba ketyeg a vegyi anyagokban

Az emberiség túlélése szempontjából a klímaváltozás sorsdöntő probléma: minden energiánkat arra kell fordítanunk, hogy megoldjuk. Akkor miért is aggódnánk a vegyi anyagok miatt? Mert akármerre nézünk, mindennapi műanyag tárgyainkban és a vegyi anyagokban ott ketyeg az időzített karbon-bomba.

Ma is, mint minden reggel, kikászálódtunk az ágyból, lezuhanyoztunk, megfőztük és felhajtottuk a kávét, rácsuktuk a a gyerek uzsánnás dobozára a fedőt, indulás előtt még nyakába akasztottuk a tornazsákot, ráhúztuk a fejére a sapkát, be az autóba – indulás. A napi híreket pásztázva aztán sorra jönnek szembe a Glasgow-ban zajló klímacsúcs, a COP26 eseményei, képei, kritikái. Gyászos képet fest a bolygóról a legfrissebb klímajelentés, 2020-ban a légkörben található üvegházhatású gázok koncentrációja a mérések óta soha nem látott szintet ért el. A klímaváltozás minél előbbi és minél alacsonyabb, lehetőleg 1,5-os emelkedésen való megállítása az emberiség fennmaradásának záloga. Nincs ennél fontosabb, ehhez képest a vegyi anyagok, a műanyag-termelés és hulladékkezelés problémája másodlagos – gondolhatjuk.

Fogkefe, fogkrém, tusfürdő, kávéfőző, autó

Akkor meg érdemes egyáltalán olyan, a klímakrízishez képest “jelentéktelen” problémákon aggódnunk, mint a vegyi anyagok? – teszik fel a kérdést szubjektív hangú írásukban a ChemSec, hosszabb nevén International Chemical Secretariat, azaz Nemzetközi Vegyi Anyag Titkárság 2002-ben alapított vegyi anyagokkal foglalkozó svéd szakmai civil szervezet munkatársai, és válaszuk közelebb visz ahhoz, hogy megértsük az összefüggéseket.

Bár elsőre nem nyilvánvaló a klímaváltozás és a vegyi anyagok közötti kapcsolat, valójában nagyon is összefüggenek. Sőt, akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy

a vegyi anyagok és a vegyipar erősebb korlátozása nélkül nem leszünk képesek megoldani a klímakrízist.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) nemrég közzétett jelentése szerint ugyanis a termelő ágazatok közül a vegyipar energiafelhasználása a legmagasabb a világon. A magas energiafogyasztás pedig magas CO2 kibocsátással jár, ami súlyosbítja a klímaváltozást.

De a zöld hullám ezt is megoldja majd, ugye?

A vegyipar a legnagyobb energiafogyasztó? Igen, ugyanakkor “csak” 3. helyezett globális szinten a kibocsátott szén-dioxid szempontjából. Az energiafogyasztás és a szén-dioxid kibocsátás ismert problémák, és mára azt is tudjuk, hogyan lehetne csökkenteni ezeket. A varázsszó: dekarbonizáció. “Megújuló energia, hatékonyabb folyamatok, nem-fosszilis alapú szállítás, utazás – mindez egycsapásra megoldja majd a problémát. Tehát alapvetően egy múló, átmeneti problémáról van szó, ami majd megoldódik, ha a zöld hullám a vegyipart is eléri?” Nos, reméljük, hogy az iparág már most is az ökológiai lábnyomának csökkentésén dolgozik, de sajnos a számok az ellenkezőjét mutatják. Egy másik, szintén nemrég készült, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) által kiadott jelentés szerint

a petrolkémiai ipar “a növekedés pillére”, amely a 2026-ig jósolt olajkereslet-növekedés 70%-át fedi le.

Időzített karbon-bomba: a jövő kibocsátások rejtett forrása

Vagyis a vegyipar nem csak hogy rengeteg olajat és energiát használ már most is, ami a károsanyag-kibocsátást növeli, hanem a jövőben a megnövekedett (olaj)keresletért is ez az iparág lesz a felelős. De az üzemanyagként használt olaj csak egy része a történetnek. A vegyipar fosszilis anyagokat használ számos termék előállításához is – olyan anyagot, amelyekről egyszer már elhatároztuk, hogy a mindennapjainkban megszabadulunk tőlük.

És ebben rejlik a jövőbeni széndioxid-kibocsátás titkos forrása: a beágyazott szén. A beágyazott szén azt a széntartalmat jelenti, ami a mindennapi tárgyainkba van “beépítve”, az olyan termékekbe, amelyeket fosszilis tüzelőanyagokból (mint a kőolaj) készültek. Gondoljunk a számítógépünk billentyűzetére, a szőnyegünkre vagy akár a samponjainkra például. Nézd meg az autód belsejét – műanyag. Nézd meg, mit viselsz: manapság a ruhadarabokat többnyire szintetikus anyagokból, például poliészterből készítik. Ez mind műanyag, amit a kőolaj származékaiból állítanak elő.

Eljött a fossil fashion kora – ruháink fele már kőolajból van

A karbonadósság egyre nő

Amíg az adott termék abban a formájában létezik, ahogyan legyártották, a karbon be van ágyazva a termékbe. De ahogy a termék az életciklusának végére ér, megjelenik kibocsátott karbon formájában. Ez vagy akkor történik, amikor a terméket elégetik – ez esetben természetesen az összes beágyazott szén a levegőbe kerül -, vagy amikor elhelyezik a szemétlerakóban, ahol a karbon szintén kibocsátásra kerül, amikor a természet lebontja a terméket.

Az olajalapú termékek iránti kereslet globális szinten jelenleg évi 450 megatonna beépített karbonnal jár. Ez 450 millió tonna, ami 8654 telepakolt Titanic-nak felel meg, és – csak úgy, mint a hajó esetében – a katasztrófa a küszöbön áll. Más szóval, évente közel fél gigatonna karbont “építünk be” különböző árucikkekbe. Ez a karbonmennyiség pedig előbb vagy utóbb, CO2 formájában fog megjelenni és így hozzájárulni az éghajlatváltozáshoz. Hatalmas készleteket halmozunk fel a jövőbeni kibocsátásokból.

Újrahasznosítás és a gyártás új módjai

És itt még nincs vége. A beépített karbont tartalmazó árucikkek iránti kereslet a becslések szerint meg fog duplázódni, vagyis 2050-re el fogjuk érni az évi 1000 megatonna beépített karbont.

Ha valóban csökkenteni akarjuk a karbonlábnyomunkat, akkor az elképesztő kereslet-növekedéssel párhuzamosan rohamosan át kell gondolnunk, milyen alapanyagokból gyártjuk a termékeket.

Becslések szerint 2050-re az 1.000 megatonna karbonnak kb. a fele kell, hogy újrahasznosított anyagokból származzon. Ha ezt tartani tudjuk, akkor legalább nem fogunk új beépített karbont adni a már felhalmozódott mennyiséghez. De ez azt jelenti, hogy az újrahasznosított anyagok gyártásban való felhasználását több mint 20-szorosára kell emelnünk a mai szinthez képest.

Ez önmagában is nagy kihívás, mivel egyrészt nincs megfelelő hulladékgyűjtési infrastruktúránk és újrahasznosító technológiánk, másrészt a gyártáshoz használt újrahasznosított anyagok veszélyes anyag-tartalma további fejtörést okoz. Ezen kívül a termékek gyártásához felhasznált anyagok másik fele megújuló forrásokból, például biomasszából (200 megatonna), illetve különböző szénmegkötési technológiákból (250 megatonna) kell, hogy származzon.

Nem fog működni a körforgásos gazdaság mérgező anyagokkal

Mindkét említett területben van kihívás: a biomasszához föld kell, és ezért az élelmiszertermeléssel kell vetekednie, a szénmegkötési technológiák pedig még nem kiforrottak és még nincsenek kereskedelmi forgalomban, vagyis e téren még erőteljes beruházásra van szükség. A szénmegkötési technológiákhoz rengeteg megújuló energiára van szükség.

Amit tehetünk: vásároljunk (és gyártsunk) kevesebb holmit!

Nem gyárthatunk továbbra is úgy termékeket, hogy közben megfeledkezünk arról a beépített karbonról, ami a gyártással jár.

Az éghajlat és a vegyi anyagok között tehát igen erős az összefüggés. Ezt fel kell ismernünk és lépéseket kell tennünk azért, hogy csökkentsük ezen összefüggés következményeit! Kulcsfontosságú a vegyi ipar erősebb szabályozása és szigorúbb ellenőrzése. De ugyanilyen fontos az, hogy kevesebb terméket vásároljunk. Abba kell hagynunk most a kibocsátás-csekkek gyártását, mert az éghajlat a jövőben nem fogja tudni kifizetni őket!FV-19 pályázat logo

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

780
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


543
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás