fbpx
eu ruhaégetés betiltása

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Vége az eladatlan ruhák és elektronikai cikkek elégetésének az EU-ban

Az Európai Parlament megszavazta, hogy a fenntartható termékek váljanak normává az EU piacán, valamint hogy betiltja a korai elavulást és az eladatlan textíliák és elektronikai cikkek megsemmisítését is. Ez ambiciózus álláspont, szépséghibája, hogy hiányoznak az online piacterek felelősségre vonását célzó szigorú intézkedések.

A jelentés új intézkedéseket vezet be az idő előtti elavulás elleni küzdelemre, a termékek tartósságára és javíthatóságára, illetve a fogyasztók tájékoztatására a termékek tartósságáról és javíthatóságáról. A széles körű döntés szinte minden fogyasztási cikkre kiterjed az élelmiszerek, takarmányok és gyógyszerek kivételével.

Szigorúbb piacfelügyeleti intézkedéseket is előírnak, beleértve a fizikai és laboratóriumi ellenőrzések kötelezővé tételét az olyan termékek esetén, amelyeknél nagy a megfelelés hiányának kockázata, magyarán nagy eséllyel hibásak.

A fogyasztói panaszok azt mutatják, hogy számos termék – az okostelefonoktól kezdve a mosógépekig – nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak: túl gyorsan tönkremegy és túl nehéz , ha egyáltalán lehetséges megjavítani.

Megtalálták a mocskos műanyag ruháinkat a világ másik felén

A Parlament mostani döntése határozott lépés azokkal a tervezési trükkökkel szemben, amelyek miatt a termékek az ésszerűen elvárhatónál hamarabb tönkremennek, de a döntés nem csupán a tervezett elavulást akadályozhatja meg: végre betiltják az eladatlan textiltermékek, lábbelik, elektromos és elektronikus cikkek megsemmisítését is.

“Vadonatúj, soha nem hordott ruhákat vagy kávéfőzőket egyenesen a hulladéklerakóba küldeni csak azért, mert a dobozukat egyszer már kinyitották, teljes képtelenség”

– nyilatkozta az eredmény kapcsán Monique Goyens, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) főigazgatója.

“Sajnálatos módon az elfogadott szövegben van egy súlyos hiba: felhígítja az Európai Bizottság arra irányuló erőfeszítéseit, hogy biztosítsák az online piacterek felelősségét az általuk értékesített termékekre. Emimatt felszólítjuk az uniós intézmények tárgyalóit és a tagállamokat, hogy a jogszabály véglegesítésekor zárják be ezt a kiskaput.”

A legnagyobb online piactereken, mint az Amazon, az AliExpress, eBay, Wish nagy az esély rá, hogy veszélyes terméket vásároljunk. Itt részletesen is bemutattuk a példákat: a gyermekeknek szánt kozmetikumok harmadában találtak a hormonrendszert károsító anyagokat, ún. endokrin diszruptorokat, veszélyes fogfehérítőt, betiltott anyagok kozmetikumokban, gyerekjátékokban.

Vatera, Jófogás, Facebook Marketplace összehasonlítás – melyik miben jó?

A BEUC már egy 2020-as kutatásával is bebizonyította, hogy az online piactereken vásárolható vizsgált termékek kétharmada nem felel meg a biztonsági teszteknek. A kutatás alapján már akkor arra kértük az EU-s döntéshozókat, hogy az online piactereket tegyék elszámoltathatóvá azért, ha veszélyes termékeket árusítanak, a hatóságokat pedig arra, hogy ellenőrizzék a piactereket alaposabban.

A tesztek,tudatosvasarlo.hu-n évek óta publikálunk teszteket, hogy kiderüljön, az autós gyerekülésektől az etetőszékeken át a fagyasztókig egy-egy termékkategóriában melyek a legbiztonságosabb, legtakarékosabb, és számos egyéb szempont szerint legjobban vagy épp legrosszabbul teljesítő termékek.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-E jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás