fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A vállalkozásoknak kötelező részt venni a békéltető testületi ülésen

A fogyasztóvédelmi törvény 2015. évi változása megkönnyíti a vitarendezést a fogyasztók számára. Bár még kevesen tudják, de az online vásárlással kapcsolatos viták már online is rendezhetők.

2015 nyarán módosították a fogyasztóvédelmi törvényt, amely hatékonyabbá tette a vitarendezést. Megújult a békéltető testületek honlapja, és már online is benyújthatjuk vitarendezési kérelmünketA korábbi rendszerhez képest, most már a vállalkozásoknak kötelező részt venni a békéltető testületi eljárásokban, és szigorodott a tájékoztatási kötelezettségük is.

 

Hatékonyabb vitarendezés online jogvitákban

Az online adásvétellel és szolgáltatásokkal kapcsolatos jogvitákban már online is segít a Budapesti Békéltető Testület. A fővárosi testület főbb hatáskörei:

 • ő dönt az online vásárlással kapcsolatos jogvitákban legyen szó belföldi vagy külföldi vitáról (magyar fogyasztó és külföldi webáruház között; a magyar vállalkozás és külföldi fogyasztó között);

 • a testület online tagállami kapcsolattartó pontként információkkal is segíti az érintetteket;

 • az online vásárlással kapcsolatos ügyek és jogviták teljes egészében online lefolytathatók a fővárosi testületnél.

 

Megújult testületi honlapok

Az új törvénymódosítás a békéltető testületek számára is hozott változásokat. Weboldalaik átláthatóbbak, naprakészek és a fogyasztók most már online is benyújthatják kérelmeiket a testületek honlapján. Több az elérhető tájékoztató anyag a honlapokon, pl. találhatunk információt a testületi tagokról és elérhetőségeikről is.

 

Vállalkozások tájékoztatási kötelezettsége

Szigorodtak a vállalkozások kötelezettségei is, a legfontosabbak a következők:

 • A vállalkozások kötelesek tájékoztatni a fogyasztót az illetékes békéltető testülethez fordulás lehetőségéről és annak elérhetőségeiről. Ezt az információt fel kell tüntetniük a honlapjukon, ha nincs, akkor a szerződési feltételekben (ha az sincs nekik, akkor formanyomtatványon).

 • Az illetékes hatóság és a testületek elérhetőségeit az üzletekben jól látható helyre ki kell tenni.

 • Ha a vállalkozás a fogyasztó panaszát elutasítja, írásban tájékoztatnia kell a fogyasztót, hogy panaszával hova fordulhat, és meg kell adnia az ehhez szükséges elérhetőséget is.

 • Panaszelutasítás esetén a vállalkozásnak tájékoztatnia kell a fogyasztót, hogy ő mint cég, benyújt-e kérelmet a vita rendezésére.

 

Vállalkozások kötelező részvétele az eljárásokban

A törvénymódosítás szigorította a vállalkozások együttműködési és részvételi kötelezettségeit. A legfontosabbak a következők: 

 • Kötelező válaszirat-küldés: jogvita esetén a vállalkozások kötelesek válaszolni a testületek megkeresésére. Az iratban le kell írniuk a fogyasztó igényének jogosságát, az ügy körülményeit, csatolva a tényeket alátámasztó iratokkal.

 • Nyilatkozniuk kell arról is, hogy a békéltető testület döntését kötelezésként elfogadják.

 • Ha a jogvitát lefolytató testület illetékességi területén van a cég székhelye, személyesen meg is kell jelennie a meghallgatáson. Ha máshol van, akkor fel kell ajánlania a fogyasztó igényeinek megfelelő írásbeli egyezségkötés lehetőségét.

 • Ha a fentieket megszegik, a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot szabhat ki rájuk. Ez kis- és középvállalkozások esetén 15 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet, míg nagyobb cégek esetén 15 ezer forinttól 500 millió forintig.

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület
Fotó: Sheknows

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás