fbpx
hulladekkezelesi-utmutatas-a-spar-sajat-markas-csomagolasain

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Új ikonok tűntek fel a Spar saját márkás termékein, mit jelentenek?

A helyes hulladékszelektálás érdekében a Spar idén nyártól piktogramokkal látja el saját márkás termékeinek csomagolását. A jelzések tényleg segíthetnek abban, hogy a megfelelő helyre dobjuk a csomagolást, sőt, abban is, hogy eleve újrahasznosítható csomagolású terméket válasszunk. De csak akkor, ha fejből tudjuk, melyik ikon mit jelent.

A vállalat a kiadott közlemény szerint a vásárlókat szeretné segíteni abban, hogy megfelelően bánjunk a termékek csomagolásával. Az első időszakban csaknem száz saját márkás terméken megjelenő ábrák arra hivatottak, hogy könnyen eldönthessük, hogyan szelektáljuk a csomagolási hulladékot, például segítsenek eldönteni, hogy mi gyűjthető szelektíven és mi nem.

Az üzlethálózat áruházaiban ötféle csomagolással találkozhatunk: műanyaggal, alumíniummal, papír- és rostalapú burkolással, üveggel és – főleg alumíniummal impregnált kartonból álló – kombinált csomagolási megoldással. A mostani piktogramok azzal, hogy egyértelműsítik, mi minősül kommunális vagy szelektív hulladéknak, pontos útba igazítást adnak a teendőkkel kapcsolatban – írják.

A piktogramok elhelyezése tényleges segítség lehet, ezért örültünk a hírnek. Ha a csomagoláson egyértelműen látszik, melyik kerülhet a szelektív hulladékba (és hova), melyik nem, az két szempontból is örvendetes lenne:

 1. A csomagolásnak meg adjuk az esélyt az újrahasznosulásra.
 2. Már vásárláskor az újrahasznosítható csomagolású termékeket választhatjuk.

Meg is kerestük a Spart levélben, mert szerettük volna megtudni, pontosan milyen piktogramokra számíthatunk, hogy lássuk, mennyivel lesz könnyebb dolgunk mostantól tudatos vásárlóként. Sajnos nem kaptunk választ a megkeresésünkre, ezért azokból az információkból kell kisajtolnunk a legtöbbet, ami a kézhez kapott közleményből és a csatolt képekből kiderül.

Azt írják, az ikonok “egyértelműsítik, mi minősül kommunális vagy szelektív hulladéknak”, mi gyűjthető szelektíven és mi nem.

hulladekkezelesi-utmutatas-a-spar-sajat-markas-csomagolasain

A Spartól kapott fotókon látható piktogramok (a fenti képen a Gyártó alatt) azt mutatják, milyen anyagból készült a csomagolás, ami önmagában a vásárlónak nem igazi segítség kivéve, ha a fejünkben van egy újrahasznosíthatósági táblázat. (A műanyagokon eddig is szerepelnie kellett annak az ikonnak – jellemzően pl. a flakon alján van -, milyen anyagból készült.) A fenti képen például az 5-PP, azaz a polipropilén jele látszik, de ebből önmagában még nem derül ki, hogy ez újrahasznosítható-e, hova dobjuk. Eláruljuk, a polipropilén újrahasznosítható, ezért a műnyaghulladék-gyűjtőben a helye.

Kérdeztük, várható-e esetleg ikonrendszer arra, hogy hová, melyik konténerbe dobjuk a csomagolást hulladékként? Ez tényleg nagyban könnyítené a helyzetünket vásárlóként. Nagyon várjuk a választ, és amint választ kapunk, frissítjük az infókat, hogy a vásárlóknak is egyértelmű legyen a kép.

Hogyan legyek környezettudatos vásárló? címmel tavaly a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország együtt egy  fenntarthatósági kisokost  készített. A füzetben valóban hasznos tudnivalókat találunk a hulladékkezelés és a szelektív hulladékgyűjtés alapszabályairól, és arról is, hogyan mérsékeljük a háztartásuk csomagolási és élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ebben  összegűjtötték, hogy melyik ábra pontosan mit jelent, és hogy mi az egyes hulladékfajták sorsa. A színek a kiadványban, mint a lenti képen is, fontos információt hordoznak: a zöld ikonnal ellátott csomagolás újrahasznosítható, a pirosak viszont nem. A cégtől megkapott képeken látható termékeken viszont nem pontosan ilyeneket, hanem egyszínű fekete ikonokat látunk.

uj_ikonok_Spar_termekein_mit_jelentenek
Forrás: Humusz Szövetség, humusz.hu

uj_ikonok_Spar_termekein_tidyman_mit_jelentenekA cikk nyitóképén, a tészta csomagolásán az úgynevezett tidyman, azaz a kukásember ikonja is látható. Ez az ikon nem mást jelent, mint hogy mindenképpen tartsuk tisztán környezetünket és a hulladékot a szemetesbe dobjuk.

A jelen állás szerint tehát vagy meg kell jegyeznünk a kb. 10 ábra jelentését vagy magunkkal kell hordanunk a táblázatot. Annyit próbáljunk megjegyezni, hogy a 3-mas, 6-os és 7-es nem hasznosítható újra, ezért a kommunális kukában a helye.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás