fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszt: száraz macskatáp, macskaeledel

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szupermarketben, drogáriában és szakboltban kapható, összesen 34 féle száraz macskatápot teszteltünk. A termékcímkén szereplő információk alapján értékeltük, hogy mennyire részletes a tájékoztatás, és milyen összetevőket tartalmaznak a tápok. Ha száraz tápot adsz cicádnak, ingyenesen hozzáférhető eredményeinkben most ellenőrizheted, milyen minőségű élelemmel eteted. 

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

A tesztben elsősorban a tájékoztatás részletességére, valamit a tápok állati fehérje (hús- és állati származék) tartalmára helyeztük a hangsúlyt, hiszen a macskáknak, mint ragadozóknak ez a legfontosabb tápanyagforrásuk. A gabonafélék puffadást okozhatnak, így ezek az összetevők mindenképpen kerülendők, ezért jó, ha az összetevő lista végén szerepelnek. Pontoztuk a termékben lévő A- D- és E-vitamint is.

Esszenciális aminosav a macska számára a taurin, önállóan azonban nem tudja szervezete előállítani, ezért pótolni kell. Ennek hiányában a macska megvakulhat, idegrendszeri és emésztési problémák léphetnek fel, így mindenképpen fontos, hogy a tápok tartalmazzák ezt az összetevőt, ideálisan 100 mg/100 gramm arányban – magyarázza Dr. Hill István állatorvos, a budapesti Dr Hill Kisállatrendelő vezetője, a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértője.

Az Európai Unióban nincs kötelező jogi szabályozás az állateledelek összetételének és analitikai összetevőinek minimális értékeire vonatkozóan, csak a különböző szakmai szervezeteknek vannak erre vonatkozó ajánlásai.

Eredmény

A tesztben zömmel a drágább (2100-4000 Ft/kg) szakáruházi sajátmárkás termékek vezetik a listát, de szintén az élmezőnyben találjuk szupermarketek és drogériák olcsóbb, saját márkás termékeit is 1200-1300Ft/kg egységárral. Ezek főleg magas állati fehérje tartalmuk miatt kaptak sok pontot, többségüknél a gabona nem az összetevő lista elején szerepel, valamint azért, mert a csomagolásról viszonylag részletesen kiderül, hogy mi van termékben.

A teszt alapján úgy tűnik, a tájékoztatás nem a gyártók erőssége: a 34 termékből mindössze ötnél tüntette fel a gyártó mindegyik összetevőt százalékos arányban. 14 macskatápnál még az sem derül ki, hogy mennyi hús vagy állati származék van bennük, de a többi összetevőről se sokat tudunk meg. Ez utóbbi termékek a lista végére kerültek. Van közöttük olcsóbb saajátmárkás termék, de prémium árkategóriás is.

A tájékoztatás nem árfüggő

A három legdrágább, 4000 Ft/kg fölötti egységáron kapható cicatáp közül mindössze egynél, a Select Gold – Sensitive Adult – marha burgonyával nevű terméknél tüntetett fel minden összetevőt százalékosan a gyártó. A Hill’s Science Plan – Indoor cat nevű tápnál csak a hústartalom derül ki, de ez is csak az angol nyelvű címkéről. A Royal Canin – Home Life – Indoor még ennyire sem tájékoztatja a vásárlót, vagyis ott még a hústartalom se derül ki a vásárló számára.

A listavezető termékeknél a hústartalom 40-60% között mozog. A termékek felénél a gabona vezeti az összetevő listát, ami táplálkozástani szempontból nem a legelőnyösebb.

A dobogó legfelső fokán a Fressnapf terméke, a Kitty’s Cuisine felnőtt macskáknak való marha ízesítésű tápja végzett. Azzal szerzett sok pontot, hogy többféle állati fehérjeforrást tartalmaz, nincs benne gabona, ellenben sokféle zöldség igen. Az összetevőlista hiánytalan százalékos adatokat közöl, megfelelő a taurintartalma, A- és D-vitamint is tartalmaz, a csomagolás pedig visszazárható, ami fontos szempont a száraztápoknál az eltarthatóság miatt.

A második helyen szintén a Fressnapf egyik terméke végzett, nem sokkal lemaradva a listavezetőtől, szintén magas hústartalom, zöldség összetevők miatt, valamint azért, mert itt is minden összetevőt százalékosan feltüntettek.

Harmadik helyen megosztva két szintén Fressnaps-termék, valamint a Müller drogárialánc egyik sajátmárkás terméke végzett, de nem sokkal maradt le mögöttük a Tesco sajátmárkás cicatápja. Mindegyiknél viszonylag magas volt a hústartalom, ha nem is minden, de sok összetevőt jelöltek százalékosan, és a taurintartalmuk is magas. Tehát az alacsonyabb árkategóriás sajátmárkás termékek között is ki lehet fogni jó minőségűt.

A részletes teszteredményt előfizetéssel itt nézheted meg >>>

A sereghajtók többnyire azért veszítettek pontot, mert az összetevőlistát a gabonafélék vezetik, hústartalmuk elenyésző, vagy egyáltalán nem derül ki, az összetevők részletezésével, százalékos arányával nem fárasztották magukat a gyártók.

Kis állat nagy biznisz

A kisállattartás nagy üzlet az Európai Unióban, ezen belül Magyarország vezető szerepet tölt be. Az állateledelekből az EU-ban csak 2017-ben 8,5 millió tonna fogyott 20,5 milliárd euró értékben, az állattartáshoz kapcsolódó egyéb termékekre és szolgáltatásokra pedig ezen felül még összesen 16 milliárd eurót költöttünk.

Itthon több mint 30 milliárd forintot költünk évente házi kedvenceinkre, amelyek közül a macskák vezetik a listát: mintegy 2,2 millió cicát tartunk otthon.

Képek: pixabay.com

A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok