fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Nem kell méreg ahhoz, hogy elűzd a hangyákat – vegyszermentes tippek

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

Hangyák – valljuk be őszintén, ha szeretjük is őket, nem a lakásban. Teljesen természetes viszont, hogy távoltartásukra olyan megoldást szeretnénk, amely viszonylag tartós hatású és sem az egészségünket sem a környezetünket nem veszélyezteti. 9 módszert ajánlunk, ami távol tartja, elűzi, vagy elpusztítja a hangyákat, vegyszermentesen, természetes módon. 

Amikor menetelő seregeik megjelennek a konyha kövén, az étkező asztal körül vagy akár a fürdőszobában, bármennyire is szeretjük az állatokat, szeretnénk a hangyáktól a lehető leggyorsabban megszabadulni. 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


Saját tapasztalataim, valamint a könyvtáramban található természetes, vegyszermentes megoldások közül a következőket javasolom.

✓  Megelőzés – a mint minden kellemetlenségnél, itt is először a megelőzésre kellene törekednünk. Tegyünk meg mindent, hogy a hangyák ne szaporodhassanak el otthonunkban. Mivel imádják az édes és a keményítőt tartalmazó ételeket, morzsákat, alapvetően fontos, hogy ne hagyjunk elől a lakásban semmilyen ételmaradékot.

✓  Csalétek, a megfelelő helyre – a ha már megjelentek, a hangyák kitessékelésének egyik módja, ha az útvonalukra, de még a lakáson kívülre, csalétket, számukra ellenállhatatlan eleséget teszünk. Egy befőttesüveg tetejébe öntsünk egy kis mézet, cukros vizet, és ha például az erkély felől támadnak, az erkélyre tegyük ki – a tányérkából egy perc alatt hangyaitató válik.

✓  Forró víz – a legolcsóbb megoldás, amivel minden valószínűség szerint jó néhány példánnyal pillanatok alatt tudunk végezni, ha forró vízzel leöntjüm a menetet, és a vizet a járataikba is beleöntjük. Ez gyors és elég hatékony módszer, de csak kővel burkolt helyiségben tanácsos alkalmazni, ahol parketta, padló van, ott nem.

✓  Ragasztócsík – a fal mentén a telephelyük kapujától fektessünk le ragasztó szalagot, pl. légyfogót.

✓  Erős illatok – a hangyák is, mint általában a rovarok, érzékenyen reagálnak az illatokra. Vonulási útjukba ezért intenzív illatú anyagokat is elhelyezhetünk: friss citromreszeléket szórhatunk, ecettel átitatott vattapamacsot helyezhetünk el a területükön, és segíthet az is, ha illóolajjal töröljük fel a vonulási területet. Erős illatú szárított növényeket is szórhatunk az útvonalukra. Ilyenkor persze csak részben szabadulhatunk meg tőlük, mivel minden valószínűség szerint egyszerűen csak megváltoztatják a székhelyüket.

✓  Illóolajos-ecetes spray – ha több helyen is jelentkeznek egyszerre, akkor készíthetünk illóolajos-ecetes keveréket, amit spray-vel fújunk az útvonalukra.
Egy kis üvegbe tegyünk 10%-os ecetet, fújjunk a menetelő seregre. Ha illóolajat is teszünk bele, például citrom, borsmenta, vagy fahéj illóolajat, akkor még biztosabb a siker. Mivel ezek már tömény szerek, használatunknál a saját egészségünkre is vigyázni kell: ne hajoljunk közel a permethez és óvjuk a szemeinket. Az illóolajok hatása azon alapul, hogy a hangyák elvesztik tájékozódási képességüket és szétszóródnak, nem találnak vissza a bolyba, s megszűnik a bolyban maradottak táplálása.

✓  Illóolajos párologtató – a repülő hangyáktól is illóolajos spray vagy párologtató segítségével szabadulhatunk meg.

✓  Sütőpor, szódabikarbóna – a szakirodalom a lúgos kémhatású sütőport, bóraxot és a szódabikarbónát is javasolja, mivel hangyákat elriasztó hatásuk van.

✓ Kávézacc – a cukorral elkevert kávészemcséket a dolgozó hangyák beviszik a bolyba, s a koffein végez a fészekben lévőkkel.

 


Ha szeretnéd, hogy továbbra is segíthessük információkkal háztartásod zöldítését, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek