fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nem kell méreg ahhoz, hogy elűzd a hangyákat – vegyszermentes tippek

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

Hangyák – valljuk be őszintén, ha szeretjük is őket, nem a lakásban. Teljesen természetes viszont, hogy távoltartásukra olyan megoldást szeretnénk, amely viszonylag tartós hatású és sem az egészségünket sem a környezetünket nem veszélyezteti. 9 módszert ajánlunk, ami távol tartja, elűzi, vagy elpusztítja a hangyákat, vegyszermentesen, természetes módon. 

Amikor menetelő seregeik megjelennek a konyha kövén, az étkező asztal körül vagy akár a fürdőszobában, bármennyire is szeretjük az állatokat, szeretnénk a hangyáktól a lehető leggyorsabban megszabadulni.

Saját tapasztalataim, valamint a könyvtáramban található természetes, vegyszermentes megoldások közül a következőket javasolom.

6 növény, ami távol tartja a szúnyogokat vegyszerek nélkül

✓  Megelőzés – a mint minden kellemetlenségnél, itt is először a megelőzésre kellene törekednünk. Tegyünk meg mindent, hogy a hangyák ne szaporodhassanak el otthonunkban. Mivel imádják az édes és a keményítőt tartalmazó ételeket, morzsákat, alapvetően fontos, hogy ne hagyjunk elől a lakásban semmilyen ételmaradékot.

✓  Csalétek, a megfelelő helyre – a ha már megjelentek, a hangyák kitessékelésének egyik módja, ha az útvonalukra, de még a lakáson kívülre, csalétket, számukra ellenállhatatlan eleséget teszünk. Egy befőttesüveg tetejébe öntsünk egy kis mézet, cukros vizet, és ha például az erkély felől támadnak, az erkélyre tegyük ki – a tányérkából egy perc alatt hangyaitató válik.

✓  Forró víz – a legolcsóbb megoldás, amivel minden valószínűség szerint jó néhány példánnyal pillanatok alatt tudunk végezni, ha forró vízzel leöntjüm a menetet, és a vizet a járataikba is beleöntjük. Ez gyors és elég hatékony módszer, de csak kővel burkolt helyiségben tanácsos alkalmazni, ahol parketta, padló van, ott nem.

✓  Ragasztócsík – a fal mentén a telephelyük kapujától fektessünk le ragasztó szalagot, pl. légyfogót.

✓  Erős illatok – a hangyák is, mint általában a rovarok, érzékenyen reagálnak az illatokra. Vonulási útjukba ezért intenzív illatú anyagokat is elhelyezhetünk: friss citromreszeléket szórhatunk, ecettel átitatott vattapamacsot helyezhetünk el a területükön, és segíthet az is, ha illóolajjal töröljük fel a vonulási területet. Erős illatú szárított növényeket is szórhatunk az útvonalukra. Ilyenkor persze csak részben szabadulhatunk meg tőlük, mivel minden valószínűség szerint egyszerűen csak megváltoztatják a székhelyüket.

Viszket? Természetes megoldások szúnyogcsípésre

✓  Illóolajos-ecetes spray – ha több helyen is jelentkeznek egyszerre, akkor készíthetünk illóolajos-ecetes keveréket, amit spray-vel fújunk az útvonalukra.
Egy kis üvegbe tegyünk 10%-os ecetet, fújjunk a menetelő seregre. Ha illóolajat is teszünk bele, például citrom, borsmenta, vagy fahéj illóolajat, akkor még biztosabb a siker. Mivel ezek már tömény szerek, használatunknál a saját egészségünkre is vigyázni kell: ne hajoljunk közel a permethez és óvjuk a szemeinket. Az illóolajok hatása azon alapul, hogy a hangyák elvesztik tájékozódási képességüket és szétszóródnak, nem találnak vissza a bolyba, s megszűnik a bolyban maradottak táplálása.

✓  Illóolajos párologtató – a repülő hangyáktól is illóolajos spray vagy párologtató segítségével szabadulhatunk meg.

✓  Sütőpor, szódabikarbóna – a szakirodalom a lúgos kémhatású sütőport és a szódabikarbónát is javasolja, mivel hangyákat elriasztó hatásuk van.

✓ Kávézacc – a cukorral elkevert kávészemcséket a dolgozó hangyák beviszik a bolyba, s a koffein végez a fészekben lévőkkel.


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok