fbpx

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

Nem kell méreg ahhoz, hogy elűzd a hangyákat – vegyszermentes tippek

Hangyák – valljuk be őszintén, ha szeretjük is őket, nem a lakásban. Teljesen természetes viszont, hogy távoltartásukra olyan megoldást szeretnénk, amely viszonylag tartós hatású és sem az egészségünket sem a környezetünket nem veszélyezteti. 9 módszert ajánlunk, ami távol tartja, elűzi, vagy elpusztítja a hangyákat, vegyszermentesen, természetes módon. 

Amikor menetelő seregeik megjelennek a konyha kövén, az étkező asztal körül vagy akár a fürdőszobában, bármennyire is szeretjük az állatokat, szeretnénk a hangyáktól a lehető leggyorsabban megszabadulni.

Saját tapasztalataim, valamint a könyvtáramban található természetes, vegyszermentes megoldások közül a következőket javasolom.

6 növény, ami távol tartja a szúnyogokat vegyszerek nélkül

✓  Megelőzés – a mint minden kellemetlenségnél, itt is először a megelőzésre kellene törekednünk. Tegyünk meg mindent, hogy a hangyák ne szaporodhassanak el otthonunkban. Mivel imádják az édes és a keményítőt tartalmazó ételeket, morzsákat, alapvetően fontos, hogy ne hagyjunk elől a lakásban semmilyen ételmaradékot.

✓  Csalétek, a megfelelő helyre – a ha már megjelentek, a hangyák kitessékelésének egyik módja, ha az útvonalukra, de még a lakáson kívülre, csalétket, számukra ellenállhatatlan eleséget teszünk. Egy befőttesüveg tetejébe öntsünk egy kis mézet, cukros vizet, és ha például az erkély felől támadnak, az erkélyre tegyük ki – a tányérkából egy perc alatt hangyaitató válik.

✓  Forró víz – a legolcsóbb megoldás, amivel minden valószínűség szerint jó néhány példánnyal pillanatok alatt tudunk végezni, ha forró vízzel leöntjüm a menetet, és a vizet a járataikba is beleöntjük. Ez gyors és elég hatékony módszer, de csak kővel burkolt helyiségben tanácsos alkalmazni, ahol parketta, padló van, ott nem.

✓  Ragasztócsík – a fal mentén a telephelyük kapujától fektessünk le ragasztó szalagot, pl. légyfogót.

✓  Erős illatok – a hangyák is, mint általában a rovarok, érzékenyen reagálnak az illatokra. Vonulási útjukba ezért intenzív illatú anyagokat is elhelyezhetünk: friss citromreszeléket szórhatunk, ecettel átitatott vattapamacsot helyezhetünk el a területükön, és segíthet az is, ha illóolajjal töröljük fel a vonulási területet. Erős illatú szárított növényeket is szórhatunk az útvonalukra. Ilyenkor persze csak részben szabadulhatunk meg tőlük, mivel minden valószínűség szerint egyszerűen csak megváltoztatják a székhelyüket.

Viszket? Természetes megoldások szúnyogcsípésre

✓  Illóolajos-ecetes spray – ha több helyen is jelentkeznek egyszerre, akkor készíthetünk illóolajos-ecetes keveréket, amit spray-vel fújunk az útvonalukra.
Egy kis üvegbe tegyünk 10%-os ecetet, fújjunk a menetelő seregre. Ha illóolajat is teszünk bele, például citrom, borsmenta, vagy fahéj illóolajat, akkor még biztosabb a siker. Mivel ezek már tömény szerek, használatunknál a saját egészségünkre is vigyázni kell: ne hajoljunk közel a permethez és óvjuk a szemeinket. Az illóolajok hatása azon alapul, hogy a hangyák elvesztik tájékozódási képességüket és szétszóródnak, nem találnak vissza a bolyba, s megszűnik a bolyban maradottak táplálása.

✓  Illóolajos párologtató – a repülő hangyáktól is illóolajos spray vagy párologtató segítségével szabadulhatunk meg.

✓  Sütőpor, szódabikarbóna – a szakirodalom a lúgos kémhatású sütőport és a szódabikarbónát is javasolja, mivel hangyákat elriasztó hatásuk van.

✓ Kávézacc – a cukorral elkevert kávészemcséket a dolgozó hangyák beviszik a bolyba, s a koffein végez a fészekben lévőkkel.

766
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


529
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás